Michal Ambrož (Jasná páka, Hudba Praha)

Michal Ambrož (Jasná páka, Hudba Praha) | foto: Jan Karásek, MAFRA

GLOSA: Srdeční příběh Ambrože a Kollera je radost poslouchat

  • 1
Obyčejně platí, že opětovné vydávání starých písní je primárně pokusem, jak vytáhnout z fanoušků další peníze. Tvůrci to často maskují novým singlem přimíchaným ke starým peckám, ale „nová“ deska Michala Ambrože není ten případ.

Zaprvé na albu Srdeční příběh, které produkoval David Koller, nejsou – s výjimkou Brejlí nebo Sladce spi – zrovna ty nejznámější hity, ač těm, kteří mají Jasnou páku či Divoké srdce naposlouchané, bude samozřejmě desítka vybraných písní minimálně povědomá.

Srdeční příběh

75 %

Autoři: Michal Ambrož, David Koller

CD, 349 korun

Ale nejdůležitější je sama podstata téhle netradiční výběrovky. Koller měl k dispozici kompletní Ambrožovu tvorbu. Vytahal z ní méně otřepané skladby, u kterých usoudil, že by stálo za to je aranžérsky posunout někam dál. Což se povedlo nadmíru. Tři různé party česko-slovenských muzikantů odvedly prvotřídní práci a desku je radost poslouchat. I Ambrož, který při nahrávání odložil kytaru, zpívá mnohem uvolněněji než kdy dřív.

Obálka desky Srdeční příběh

Výsledkem jsou nahrávky, které prostě a jednoduše dotahují potenciál Ambrožových skladeb téměř k dokonalosti. Žádné zběsilé „covery“, u nichž by se chtěl někdo vyřádit za každou cenu. Povolení, jež bylo vždycky trochu snovou písničkou, je tady ještě snovější a už zmíněné Brejle autoři proměnili v nářez rockovější než předtím.

Z hlediska posluchače je album Srdeční příběh milou drobností, pro Michala Ambrože a Davida Kollera jde o skutečný srdeční příběh. Po tahanicích mezi muzikanty z Ambrožovy Hudby Praha jde o sympatickou vzpruhu, kterou originální hitmaker Ambrož potřeboval a již si zasloužil.