Mezičas muzikálových scén

  13:32
Česká republika a zákonitě zejména Praha - zažívá v posledních deseti letech muzikálový boom. Ačkoli o kvalitě některých produkcí lze polemizovat, kdyby nic jiného muzikálová horečka nepřinesla, zůstanou po ní nová divadla a zrekonstruované sály. Výpravný muzikál, který přiláká masy a naplní pokladny, vyžaduje odpovídající prostor. Pro muzikály Hair a Pomáda se tak upravilo Divadlo Pyramida - nyní GOJA Music Hall, pro Jesus Christ Superstar a Evitu se přizpůsobila Spirála na Výstavišti.

Rusalka dala vzniknout Divadlu Milénium v jednom z objektů v holešovické tržnici, Ledeckého Hamlet inicioval rekonstrukci Divadla Kalich v Jungmannově ulici. Nové či staronové scény vznikají pořád. Na holešovickém Výstavišti po roční pauze opět ožije divadlo Spirála. Po více než století se snad dočká oprav karlínské divadlo, kde se na muzikál chodilo dávno před boomem kostýmovaných megashow s oblíbenými pophvězdami. A stále se počítá i s novým muzikálovým divadlem v domě U Hybernů.

Naváže Romeo a Julie na úspěch Ježíše?

Divadlo Spirála bylo od loňského června prázdné. Od dubna v něm však panuje horečný ruch. Už šestého září bude mít premiéru hudební revue Brouci, 21. září pak muzikál Jiřího Bareše na námět příběhu veronských milenců Romea a Julie. Opět tak ožije prostor, kam si na muzikál publikum zvyklo chodit v devadesátých letech. "Po původním jevišti zbyla jen díra. Část jsme zaplnili sedadly a stavíme nové jeviště, které bude mít tři úrovně - nejvyšší až jedenáct metrů nad původním jevištěm," uvedla produkční Romea a Julie.

Muzikál na shakespearovský námět studuje režisér "Ježíše" Petr Novotný, autorem výpravy je Michail Tchernaev. Objeví se v něm Vašek Jelínek ze skupiny Lunetic, Pavel Vítek, Josef Štágr, Jiří Schoenbauer, Naďa Urbánková či Miluška Voborníková.

Hudební revue o Beatles je dílem scenáristy Alexe Koenigsmarka, který do hlavních rolí obsadil slovenskou skupinu The Backwards. Inscenaci nastuduje slovenský režisér Ján Zeman, výtvarnicí kostýmů je Irena Greifová.

Neustávají však spory o vlastníka divadla. Tím je dnes Incheba Praha, která objekt loni získala v konkursu. Návrh na konkurs na Společnost pro všeobecnou československou výstavu podala ČSOB, které po Všeobecné výstavě v roku 1991 zbyl kromě zkultivovaného areálu také dluh přesahující 800 milionů korun. Do prvního kola se přihlásila společnost Musical, která však nesplnila podmínky veřejné soutěže, respektive nesložila jistinu a nezaplatila. V druhém kole zvítězila právě Incheba Praha. Od správce konkursní podstaty koupila objekty, mezi nimiž jsou Křižíkovy pavilony a divadla Spirála a Pyramida, za které zaplatila čtvrt miliardy korun.

Aby město majetek sjednotilo, podalo určovací žalobu, avšak soud v červnu přiřkl vlastnictví Inchebě. O pronájem nadále usiluje i společnost Musical (nyní Zábavní a výstavní park) a chce se proti soudnímu rozsudku odvolat jako vedlejší účastník sporu. Pokud by u soudu uspěla, získala by podle radního Filipa Dvořáka na základě smluv areál do pronájmu. Předseda představenstva Zábavního a výstavního parku producent Stanislav Aubrecht je současně jednatelem společnosti Hybernia, která začala rekonstrukci domu U Hybernů.

Dům U Hybernů zeje prázdnotou

Jisté je, že dům U Hybernů na náměstí Republiky se na podzim muzikálovými melodiemi nerozezní. Loni v létě se hovořilo o tom, že do roka tam vznikne nová muzikálové divadlo s kapacitou téměř tisíc diváků. Na staveništi je už několik měsíců klid a vstup je zatlučený prkny.

"Skončili jsme první etapu - zajistila se statika, udělala se nová střecha a vyměnily se krovy. Bez těchto prací by budova mohla spadnout," řekla mluvčí ministerstva kultury Dita Fuchsová. "Další etapa teď závisí na jednání s majitelem objektu a investorem," potvrdil Václav Vejvoda, který dohlíží na stavbu.

Rekonstrukce této památky, která právě kvůli stržení barokních krovů vyvolala nesouhlas části památkářů, totiž vázne na způsobu financování. Dům U Hybernů získala do třicetiletého pronájmu společnost Hybernia, která v květnu 1997 uzavřela smlouvu s vlastníkem objektu - Státním fondem kultury. Ten chtěl původně financovat opravu objektu z prostředků programu záchrany architektonického dědictví, což se nepodařilo. Pronájem Hybernii tak měl odvrátit hrozbu, že zastavený dům propadne Komerční bance, u které mělo po nezdařeném působení České lotynky město dluh 350 milionů korun.

Hybernia vyčíslila náklady na 170 milionů korun. Dnes je jasné, že celková částka původní rozpočet přesáhne. Avšak zástupci společnosti Hybernia i ministerstvo kultury jsou přesvědčeni, že stavba bude dál pokračovat, a hledají strategického partnera, který by do projektu vstoupil.

Hudba a tanec by nebyly U Hybernů novinkou. Divadlo se tam hrálo už koncem 18. století pod patronací hraběte Šporka, který celý areál koupil. Původně stál na tomto místě kostel Neposkvrněného početí Panny Marie, patřící mezi nejvýznamnější chrámy raně barokní Prahy. V době josefínských reforem byl zrušen a přestavěn na celnici. Z této doby pochází empírové průčelí, které je jednou z nejkvalitnějších empírových staveb v hlavním městě. Za první republiky zde bylo sídlo Čedoku a po válce výstavní síň.

Karlínské divadlo se snad dočká

Počátkem července rada vyčlenila z rozpočtu města milion korun na projekt rozsáhlé rekonstrukce Hudebního divadla v Karlíně, která by měla být hotova do konce roku. Opravy mají být zahájeny v roce 2003 a budou první od stavby scény v roce 1881.

Dosud poslední úprava, přístavba foyer se zrcadly, se uskutečnila před patnácti lety. Od té doby divadlo kromě běžné údržby chátrá. "Z patnácti divadelních scén, které patří městu, je karlínská opravdu v nejhorším stavu," řekl radní Igor Němec.

Částka za opravy by podle něho měla dosáhnout půl miliardy korun. Pokud se s rekonstrukcí bude otálet, suma se ještě zvýší. Stavební práce budou postupovat za plného provozu. "Představení se nezruší, divadlo vyhlásí pouze delší letní prázdniny," uvedl Jozef Macko z odboru městského investora.

Ředitel divadla Ladislav Županič si od zevrubných úprav nejvíce slibuje moderní jeviště a klimatizaci. "V létě v zimě z nás na jevišti crčí pot, špatným vzduchem trpí i diváci. Navíc stále nemáme točnu ani propadlo," posteskl si ředitel. Pseudobarokní budova karlínského divadla byla původně projektována pro cirkusová představení. Do konce devatenáctého století byla přestavěna pro účely varieté.

Ke slavným ředitelům karlínského divadla patřili Karel Hašler, E. F. Burian, Oldřich Nový nebo Jan Werich. V minulých letech se na jeho scéně objevovaly lehčí žánry, především operety. V posledním desetiletí sahá dramaturgie stále častěji k muzikálovým představením, která kladou stále vyšší nároky i na technické zázemí divadla. V divadle nyní sídlí také divadlo Semafor a Orchestr Karla Vlacha.

Muzikálová horečka v číslech

* Boom odstartoval muzikál Jesus Christ Superstar, který v Divadle Spirála na Výstavišti vidělo 850 000 návštěvníků, ačkoli kapacita divadla není nijak velká, jen 832 míst. Dočkal se rekordních 1288 repríz. Další titul ve Spirále - Evitu - zhlédlo 90 000 diváků v 331 reprízách.
* Rekordy v návštěvnosti zboural Dracula, který měsíce plnil sál s 1562 místy. Na 916 odehraných představení přišlo do Kongresového centra 1 274 400 lidí.
* Ze dvou titulů divadla Ta Fantastika byl úspěšnější Krysař s 252 356 diváky na 598 představení. Johanka z Arku dosáhla 228 repríz, které vidělo 99 636 diváků. Kapacita hlediště se u Krysaře proti 437 místům u Johanky o deset míst zvýšila.
* Na Hamleta Janka Ledeckého přišlo do Divadla Kalich 117 000 diváků, odehrálo se 258 představení. Kapacita sálu je 480 míst.

Už letos v září zde mělo být otevřeno nové muzikálové divadlo s kapacitou přes tisíc diváků. Kvůli problémům s financováním však byla rekonstrukce zatím zastavena.

Do dvou let by měla začít rekonstrukce karlínského divadla, která bude první za 120 let jeho existence.

Divadlo Spirála na Holešovickém výstavišti. Přes rok zelo toto divadlo prázdnotou, v další sezoně se však znovu rozezvučí muzikálovými melodiemi. Teď v něm finišují stavební úpravy.

Divadlo Spirála na Holešovickém výstavišti. Přes rok zelo toto divadlo prázdnotou, v další sezoně se však znovu rozezvučí muzikálovými melodiemi. Teď v něm finišují stavební úpravy.

Autoři:

Byl to lynč, ale rány už se zahojily, vzpomíná Rusevová na neúspěch Elišky a Damiána

  • Nejčtenější

Byl to lynč, ale rány už se zahojily, vzpomíná Rusevová na neúspěch Elišky a Damiána

21. března 2024,  aktualizováno  13:48

Vysíláme Rok začala herečka Anežka Rusevová hekticky: třemi divadelními premiérami, ve Studiu DVA a...

Podvod za půl milionu. Knihobot odhalil padělky knih tajemného autora

21. března 2024  13:30

Nepadělají se jen obrazy nebo bankovky, ale i knihy. Konkrétně vzácné, obtížně dostupné svazy...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

KVÍZ: Lovec přichází! Otestuje si znalosti zákulisí soutěže Na lovu

22. března 2024

V sobotu 23. března startuje na TV Nova další série Superlovu, speciální verze pořadu Na lovu....

Simply the best! Ewa Farna podruhé nadchla vyprodanou O2 arenu

23. března 2024  9:40

Zpěvačka Ewa Farna zazpívala 22. března podruhé v po střechu našlapané O2 areně. Na přidaném...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Leštiči klik hráli řediteli za dveřmi, já o protekci nestál, říká jubilant Spálený

21. března 2024

Premium Petr Spálený právě dnes slaví osmdesátiny. Jak říká, svoje roky nikdy moc neprožíval, a tak stále...

Nechtěli ji mezi sebe, ale nedala se. Beyoncé vydala countryové album

29. března 2024

Zpěvačka Beyoncé vydala v pátek 29. března druhou část plánované albové „covidové“ trilogie. Po...

RECENZE: Způsob, jak umrtvit oživlé Kroky a skoky české animace

28. března 2024  16:15

Je to smutný paradox. V cyklu Kroky a skoky české animace sice mnohokrát zazní, že animovaná tvorba...

TRENDY V KLIPECH: Miss Kalousová demoluje auto, Boone láká na pražský koncert

28. března 2024  15:01

Bývalá Miss Andrea Kalousová přichází s novým klipem Sorry. Stál ji hodně sil a padlo na něj jedno...

Chceme podchytit tu jeho svobodu. Marek Adamczyk ztvární Miloše Formana

28. března 2024

Premium V chystaném letním představení Forman, které na červen chystá Letní scéna Musea Kampa k připomenutí...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...