Festival Mezi ploty v Praze-Bohnicích

Festival Mezi ploty v psychiatrické léčebně v Praze-Bohnicích | foto: NedomYsleno

Mezi ploty slaví 15 let s „kamarádem Ivánkem“

Již popatnácté se v květnu uskuteční Mezi ploty. Divadelně-hudební festival opět zasáhně Dobřany, Brno a Prahu, ale rád by zavítal i do Ostravy.

"Tam jsme zatím nenalezli žádnou psychiatrickou léčebnu, kde by tato akce šla uspořádat," posteskl si Robert Kozler ze sdružení NedomYsleno, které přehlídku pořádá.

cílem festivalu je zprostředkovat kontakt mezi lidmi s duševními nemocemi a "zdravou" veřejností. "Mezi ploty odkrývá duši lidí, kteří jakoby měli něčeho méně, ale něčeho jiného mají zase víc," míní Kozler.

Série letos začne 13. května v Dobřanech u Plzně, o týden později se přesune do Brna. V pražských Bohnicích se festival bude konat od 27. do 28. května.

V letošním ročníku vystoupí například Sunshine, Iva Frühlingová, Vlasta Horváth, Ivan Hlas, Miro Žbirka, Lenka Dusilová a řada dalších kapel a divadelních souborů. Chybět nebude aní Petr Čtvrtníček s Jiřím Lábusem s představením Ivánku, kamaráde.

"Na programu je hudba, loutkové divadlo, činohra, pohybové divadlo i výtvarné dílny. Úžasná je třeba pantomima neslyšících, kteří tak vlastně komunikují celý den a je logické, že na scéně to funguje na jedničku," uvedl Kozler.

Podle jeho odhadu přehlídka v minulých letech do všech tří léčeben přilákala pravidelně přes 30 tisíc návštěvníků. "Nikde v zahraničí se taková akce nekoná, podle mě je to taková ukázka 'pozitivního češství'," podotkl.

Podrobný program festivalu je uveden na internetových stránkách www.meziploty.cz.

,