ANKETA: Nejen Jožin. Metallica na koncert vybírala ze šesti českých hitů

  • 62
Na Velikonoční pondělí zněl v rekordně zaplněné pražské O2 areně hit Ivana Mládka Jožin z bažin v podání Roberta Trujilla a Kirka Hammetta. Dvojice hudebníků z heavymetalové Metalliky však klidně mohla zahrát „sex je náš“ nebo „zapomněla, vážení, na jahody mražený“.

Jak se proboha Metallica dostala k dávné písni z repertoáru Ivana Mládka? Na to se pravděpodobně ptala většina z dvaceti tisíc fanoušků, kteří se na refrén Jožina z bažin nadšeně přidali. Celý příběh nakonec odhalil výrobce kytarových pedálů KHDK na svém facebookovém profilu.

Firmu KHDK totiž založil v Praze usazený David Karon právě s Kirkem Hammettem z Metalliky. A Karon dal dohromady taky seznam několika skladeb, jež by v Praze mohly zaznít. „Rob už měl vybrané ‚lokální‘ písničky pro celé evropské turné a zbývalo mu jen najít nějakou českou. Byl otevřený všem žánrům a chtěl, aby si s ním zazpívala celá O2 arena,“ líčí Karon.

Do výběru se nakonec dostaly skladby Oheň a Černí andělé od Lucie, Slunečný hrob od Blue Effectu, Jahody mražený Jiřího Schelingera a „povinná“ Škoda lásky. Jožin byl přihozený navrch jako vtip, byť Karon dodal, že píseň o „příšeře z bažin“ je jeho favoritem.

Odpověď od Trujilla přišla prý už za pár hodin: „Panebože! Právě jsem slyšel song Ivana Mládka. Neuvěřitelné! Je to přesně ta klasika, kterou s námi budou zpívat všichni.“ A naučil se ji týden poté, hned jak nacvičil skladbu Rock Me Amadeus pro koncert ve Vídni.

Kterou písničku byste si vybrali na místě Metalliky?

celkem hlasů: 3250

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 0:00 čtvrtek 12. dubna 2018. Anketa je uzavřena.

Jožin z bažin
Jožin z bažin 1796
Jahody mražený
Jahody mražený 516
Slunečný hrob
Slunečný hrob 463
Černí andělé
Černí andělé 281
Oheň
Oheň 97
Škoda lásky
Škoda lásky 97