GLOSA: Bobby McFerrin převzal filharmonii, uřídil ji zpěvem

  • 6
Koncertem pod širým nebem na Staroměstské náměstí uzavřela sezonu Česká filharmonie. Jako hlavní hvězdu si pozvala slavného amerického zpěváka Bobbyho McFerrina.

Neformální, odlehčené open-air koncerty nejsou ve světě klasiky nic výjimečného. Pořádají je například i Berlínští nebo Vídeňští filharmonikové. Obracet se k širšímu publiku tímto způsobem chce od letoška i první český orchestr.

McFerrin a Česká filharmonie

70 %

Praha, 21. června 2013

Hudebníci nastoupili na pódium, za nímž se tyčil mistr Jan Hus, s oranžovými květy v klopách, dámy si je upevnily do vlasů. Šéfdirigent Jiří Bělohlávek vyměnil frak za bílé sako. Program byl namíchán z českých i světových kousků, jež se hodí do atmosféry prostoupené zvuky letního podvečera, jakož i vůní opékaných uzenin. Ve skladbě Hvězdička mexického skladatele Manuela Ponceho a v tangu Carlose Gardela Por una Cabeza se představil houslista Josef Špaček, v Milhaudově Scaramouchovi zase klarinetistka Ludmila Peterková.

Nejvíc se ovšem přece jen čekalo na "celebritu", zvlášť když McFerrin měl střídat Bělohlávka. Pravda, někdy se říká, že když Bobby diriguje, je to sice atrakce přitahující pozornost, ale provedení musí řídit koncertní mistr. Koneckonců špičkové orchestry dokáží zahrát i bez dirigenta. Fakt je, že McFerrin na Faurého Pavanu nakráčel s mikrofonem místo taktovkou a gesta prokládal zpěvem, v němž je mistr. Takovému přístupu se nedá upřít originalita... Zadirigoval si ještě část z Griegovy Holbergovy suity, ovšem jeho chvíle přišla ve Vivaldiho Koncertu pro dvě violoncella, v němž se "ujal" jednoho sólového partu či spíše stvořil vlastní hlasovou variaci vedle cellisty Jana Kellera. Rozloučil se tradicionálem Swing low sweet chariot, orchestr pak ještě přidal Fučíkův pochod Vjezd gladiátorů.

Publikum bouřlivě pozdravovalo nejen McFerrina, ale i všechny další aktéry včetně orchestru. Zdálo se, že jeho členové si koncert užívali. Snad jim to vydrží.