Marta Kubišová v 60. letech, kdy započala její spolupráce se Zdeňkem Rytířem

Marta Kubišová v 60. letech, kdy započala její spolupráce se Zdeňkem Rytířem | foto: Otto Dlabola

Báječný člověk. Květinkový, vzpomíná na Rytíře zpěvačka Marta Kubišová

  • 0
Texty Zdeňka Rytíře doprovázely Martu Kubišovou po celou její dráhu - a na poslední čekala, když ji zasitihla zpráva o jeho úmrtí.

"Mluvila jsem s ním na festivalu v Řevnicích, kde jsem vystupovala, říkala jsem mu tehdy, že připravuji desku pro Supraphon a potřebovala bych jeho texty - slíbil mi je, samozřejmě, jako vždycky," vypráví zpěvačka.

"V roce 1965 se vynořil v Rokoku a od té doby mě provázel. Byl to báječný člověk, úžasný, renesanční. Mohli jste si s ním povídat o čemkoli, dokonce jsme spolu ve stejnou dobu studovali exotické jazyky," vzpomíná Kubišová.

O Rytířových textech tvrdí, že vždy dokázaly vystihnout "globární odér civilizace dané doby", a  s nepřímým odkazem na éru hippies dodává s úsměvem: "Byl květinkový".

Z jeho písní dodnes nejčastěji zpívá Hey Jude. A s obdivem vzpomíná, jak z jedné noci na druhou, když hrstka statečných na Rudém náměstí protestovala proti okupaci Československa, dokázal napsat Tajga blues 1969. "Najděte si to, stojí to za to," zaručuje se  Marta Kubišová.