Marsalis a Mayall vystoupí v ČR

Špičkový jazzový hudebník Branford Marsalis a bluesová legenda John Mayall koncertují ve čtvrtek 3. dubna v Praze a Brně. S Mayallem, Marsalisem a britskou kapelou Supergrass, která vystoupí také ve čtvrtek v pražském paláci Akropolis, odstartuje jarní koncertní sezona. Z nabitého kalendáře vypadl jen termín Marka Knopflera (12. května), který zrušil celé turné kvůli zranění po motocyklové nehodě.

Sedmadvacetiletá hudební cesta Branforda Marsalise (1960) byla vyplněna klubovými koncerty, dvěma klasickými, dvěma hiphopovými a více než třiceti jazzovými nahrávkami, spoluprací s Grateful Dead, se Stingem, Paulem Simonem, Brucem Hornsbym, a hlavně s jeho profesorem Herbiem Hancockem.

Svůj saxofonový styl, odpovídající lidskému hlasu, Marsalis založil na znalosti hry Bena Webstera, Lestera Younga či Juliana "Cannonballa" Adderleyho. Branford Marsalis, nejstarší ze šesti synů Ellise a Dolores Marsalisových, získal před třemi lety už třetí cenu Grammy za své autorské album Contemporary Jazz.

S tehdejší sestavou (Joey Calderazzo - klavír, Eric Revis - kontrabas a Jeff "Tain" Watts - bicí) přijíždí i do pražského Lucerna Music Baru.

Pro Johna Mayalla, jehož styl vychází z blues a který hraje v brněnském Boby Centru, je koncertní život vším. Ostatně své nadcházející sedmdesáté narozeniny si prý hodlá užít na turné. První desku Mayall vydal v roce 1964. Spolupracoval s hráči Erikem Claptonem nebo Peterem Greenem.

Vývoj populární hudby Mayall ovlivnil hlavně v šedesátých letech, kdy jeho desky prorazily vysoko do hitparád.

Trumpetista Winton Marsalis

John Mayall.

John Mayall.

John Mayall.

John Mayall.

John Mayall.

Supergrass.