Mark Knopfler (26. června 2010, Praha, O2 Arena)

Mark Knopfler (26. června 2010, Praha, O2 Arena) | foto: ČTK

Mark Knopfler odehrál celý pražský koncert vsedě

  • 12
V pražské O2 areně včera vystoupil britský kytarista, skladatel a zpěvák skupiny Dire Straits Mark Knopfler. Hudebník, který bývá vzhledem ke svému hlasovému projevu označován jako "nejznámější mluvící zpěvák", představil své nové album Get Lucky, starší sólové písně i skladby z repertoáru Dire Straits.

Knopfler do haly přilákal zhruba 6000 posluchačů. Koncert zahájil skladbou Border Reiver, úvodní písní z posledního alba Get Lucky. Z nejnovějších skladeb později přidal také Get Lucky či Piper To The End. Kromě nových písní ale k radosti fanoušků zahrál také starší hity od Dire Straits jako Romeo and Juliet, Sultans of Swing nebo So Far Away.

Celý dvouhodinový koncert Knopfler proseděl. Divákům to vysvětlil tím, že má problémy se zády a lékař mu zakázal se fyzicky namáhat.

Bývalý frontman kapely Dire Straits stejně jako při svých minulých vystoupeních v Česku mnohokrát vyměnil kytaru. Například během písně Romeo and Juliet si nechal přinést nástroj, na kterém měl připevněnou kameru. Díky tomu tak umění jeho prstů mohli fanoušci detailně sledovat na velkoplošném plátně za kapelou.

Mark Knopfler (26. června 2010, Praha, O2 Arena)

Knopfler, který mimo jiné v červenci poprvé vystoupí na mezinárodním jazzovém festivalu ve švýcarském Montreux, do České republiky zavítal v rámci svého turné s šedesáti zastávkami ve dvou desítkách evropských měst. Z Prahy bude pokračovat do Amsterdamu, kde odehraje tři koncerty za sebou.

Letos jednašedesátiletý hudebník a skladatel, který patří k nejlepším kytaristům na světě, se do metropole vrací po dvou letech; poprvé se zde představil na dvou vyprodaných koncertech v roce 1996.

Kytarový styl Knopflera se snadno rozpozná již po pár úvodních tónech. Je považován za jednoho z nejzručnějších kytaristů, kteří hrají prsty bez trsátka. V žebříčku časopisu Rolling Stone dosáhl 27. příčky mezi stovkou nejlepších kytaristů všech dob.

Mark Knopfler (26. června 2010, Praha, O2 Arena)

Skupinu Dire Straits založil v roce 1977 a do čela světových hitparád se s ní vyšvihl díky písni Sultans of Swing. Hity se později staly například skladby Romeo and Juliet, Money for Nothing nebo Walk of Life. Koncem 80. let Knopfler skupinu rozpustil a posléze obnovil v roce 1991.

Následovalo album On Every Street, stejnojmenné celosvětové turné a opětovný rozpad Dire Straits. Poté se Knopfler vydal na sólovou dráhu, kterou mapují alba Golden Heart, Sailing to Philadelphia, The Ragpicker's Dream, Shangri-La, Kill to Get Crimson a loňské Get Lucky.

Ve své tvorbě Knopfler míchá prvky rocku, country, folku i blues. Píše i filmovou hudbu. Jeho desek se celosvětově prodalo přes 120 milionů, kromě toho se podílel i na albech Boba Dylana, Tiny Turnerové, Cheta Atkinse, Emmylou Harrisové a mnoha dalších.

,