Manic Street Preachers

Manic Street Preachers | foto: Live Nation

Nové album Manic Street Preachers ovlivnily cesty po dálnicích a krautrock

  • 2
Pouhých devět měsíců od vydání kritiky oceňovaného jedenáctého studiového alba Rewind The Film přichází kapela Manic Street Preachers nečekaně rychle s další novou nahrávkou Futurology, jejíž vydání je naplánováno na 7. července. Už zanedlouho, 14. května, vystoupí "Manics" v pražské Lucerně.

Manic Street Preachers: Futurology (obal alba)

Nová deska se natáčela v legendárních berlínských Hansa Studios a v Cardiffu, kde má kapela základnu. Album Futurology představuje odklon od žánrově odlišného posledního alba a zachycuje kapelu v její klasické energické, a pro Welšany typické, tvůrčí formě. Prvním singlem z alba je skladba Walk Me To The Bridge, na které kytarista a textař kapely Nicky Wire vysvětluje, jak dříve vznikaly některé texty.

Tracklist alba

Futurology
Walk Me To The Bridge
Let's Go To War
The Next Jet To Leave Moscow
Europa Geht Durch Mich
Divine Youth
Sex, Power Love and Money
Dreaming A City
Black Square
Between The Clock And The Bed
Misguided Missile
The View From Stow Hill
Mayakovsky

"Lidé si možná myslí, že tato píseň obsahuje mnoho odkazů k Richeymu, ale to není pravda. Je to o mostu Øresund, který spojuje Švédsko a Dánsko. Kdysi dávno, když jsme přes tento most jeli, byl jsem ze všeho hrozně unavený a uvažoval jsem, že opustím kapelu. Je to o pocitu, který ve mě mosty vyvolávají. Na jedné straně člověk něco opustí a na druhé straně se ocitne na úplně odlišných místech."

Zpěvák James Dean Bradfield popisuje skladbu jako "emocionální evropský cestovatelský song se syntezátory z dob raných Simple Minds." Skladby na albu Futurology byly obecně inspirovány cestami po Evropě, ale i průkopnickým uměleckým duchem modernistického umění z počátku 20. století a nekonformní hudby krautrocku a new popu.

Nicky Wire dodává: "Během našeho posledního evropského turné jsme si vzpomněli, jak jsme dříve cestovali po nekonečných futuristických dálnicích a poslouchali nahrávky Kraftwerk, Neu!, Andyho Weatheralla, Popul Vuh nebo Cabaret Voltaire. Byl to magický pocit."

Na albu se objeví sedm speciálních hostů. Je mezi nimi např. Green Gartside z kapely Scritti Politti. Zazpívá duet s Jamesem Dean Bradfieldem ve skladbě Between the Clock and the Bed, inspirované známou malbou Edvarda Muncha. Německá filmová hvězda Nina Hoss se objeví v disko-punkové skladbě Europa Geht Durch Mich, kterou kapela už hraje na probíhajícím turné.

Manic Street Preachers v Praze v roce 2012

Produkce alba se ujala sama kapela, za pomoci Loz Williamse a Alexe Silvy (spolupráce už na albu The Holy Bible), k mixu vzvala ke spolupráci Craiga Silveye. Obal desky zdobí snímek německé umělkyně Catrine Val, který si kapela sama vybrala poté, co viděla její tvorbu v knize Feminist.