Magdalena Kožená

Magdalena Kožená | foto: C.E.M.A.

AUDIO: Poslechněte si, co nahrála Magdalena Kožená s Ondřejem Havelkou

  • 3
„Pojďme si zařádit!“ Těmito slovy z písně jazzové legendy Colea Portera Let´s misbehave představuje Magdalena Kožená nové album, které natočila s Ondřejem Havelkou a jeho Melody Makers.

Světoznámá mezzosopranistka na chvíli opustila klasickou hudbu, aby si mohla svými slovy „zakoketovat s múzami lehkými“. Zvolila si nadčasové melodie Colea Portera. „Jsem obdivovatelkou velkých jazzových legend, pustit se do tohoto repertoáru sama jsem se však dlouho neodvážila. Inspirovala mne ale interpretace Coleových písní americkou mezzosopranistkou Frederikou von Stade. Bez jakékoliv snahy měnit svůj způsob zpěvu propůjčila Porterovým písním velký šarm a posunula je do nové dimenze,“ vysvětluje Kožená, jak se v její kariéře zrodil tento výjimečný projekt.

Coleovy proslulé, jazzem inspirované hity zpívá mezzosopranistka za doprovodu Ondřeje Havelky a jeho orchestru Melody Makers, který se věnuje interpretaci jazzu, swingu a taneční hudby 30. a 40. let 20. století. Vlastní podání Coleových písní představila Kožená již loni v létě ve Velkém sále pražské Lucerny jako součást své rezidence v rámci sezony České filharmonie. S tímto repertoárem koncertovala také v Katovicích, Berlíně, Hamburku a Londýně. Album vychází u nového labelu Magdaleny Kožené BRNOFON.