Me´Shell NdegéOcello

Me´Shell NdegéOcello - Me´Shell NdegéOcello | foto: archiv

Madonnina chráněnka míří do Prahy

Jedna z nejzajímavějších amerických skladatelek, zpěvaček a hudebnic posledních let Me´Shell NdegéOcello zahraje v pondělí 6. listopadu v pražském Lucerna Music Baru.

Me´Shell - civilním "obyčejným" jménem Mary Johnson - se proslavila už na počátku devadesátých let, kdy byla objevena talentscouty labelu Maverick, patřícího nikomu menšímu než Madonně.

Debut s názvem Plantation Lullabies představil Me´Shell jako sebevědomou autorku i interpretku, pracující snad se všemi odrůdami černé hudby od starého rhythm´n´blues a jazzu až po hip hop. To vše v inteligentním popovém kabátě.

Me´Shell NdegéOcello ale není jen muzikantka, ale také textařka a "žena s názorem". Její texty, často provokativní, vycházejí většinou formálně i obsahově z černé poezie, berou si ale na paškál současná sociální a rasová témata, podstatnou roli hraje i její hájení práv žen lesbické orientace.

Postupem let do svého záběru Me´Shell vměstnala i řadu dalších nezanedbatelných prvků - soulový výraz, linky, převzaté z dub reggae a další prvky černé taneční hudby. Stala se tak bezesporu největší ženskou osobností současné černé hudby.

V posledních letech Me´Shell inklinuje stále častěji k modernímu jazzu. Velké překvapení pro její fanoušky přišlo s loňským vydáním alba The Spirit Music Jamia: Dance Of The Infidel.

Me´Shell se pustila na půdu experimentu, na albu téměř nezpívá, nerapuje, nejsou zde písničky v popovém slova smyslu. Jedná se o do značné míry improvizovanou, v podstatě plně jazzovou instrumentální desku.

Čistě instrumentální hudbu předvedla i při své první pražské návštěvě vloni v Paláci Akropolis, kde nezazpívala jediný tón a z krku nesundala svou milovanou baskytaru.

Přestože většina diváků byla nepřipravena a tudíž šokována, ovace nebraly konce. Recenzenti dokonce vystoupení přirovnávali ke koncertům takových legend jako byli Miles Davis či Sly Stone.

Na začátek příštího roku plánuje Me´Shell vydání dalšího alba. Údajně by se na něm měla vrátit ke zpěvu, zároveň se jistě nehodlá vzdát ani jazzových prvků - hostovat na něm bude mimo jiné slavný jazzový kytarista Pat Metheny.

Nadcházející pražský koncert s výmluvným názvem A Different Girl (Every Night) se odehraje v rámci Agharta Prague Jazz Festivalu.

Me´Shell slibuje návrat ke zpěvu a přijíždí se čtyřčlennou kapelou, do které kvůli uvolnění vlastních rukou dokonce angažovala druhého baskytaristu. Jednou z nejnevyzpytatelnějších - a tudíž mimořádně zajímavých - tváří současné scény ovšem zůstává i nadále.