Machálková připravuje televizní pořad

  • 7
Leona Machálková byla v poslední době víc spojována s mateřstvím než s profesí zpěvačky, to však už brzy změní. Ne že by roli matky odložila stranou - jejímu synovi Arturovi je čtrnáct měsíců a Leona s ním prožívá to, co každá máma (zrovna teď růst zubů). Jako zpěvačka má však velké plány.

„Mám pocit, že dvojrole maminky a výkonné zpěvačky si konečně sedla a já se naučila lépe koordinovat čas,“ říká Leona Machálková.

Kromě toho, že stále účinkuje v muzikálu Bídníci, připravuje s Jaroslavem Svěceným koncertní program, kvůli kterému dokonce znovu začala hrát na housle.

„Mám v životě takové periody, chvíli na housle hraju, pak na ně zanevřu a odstrčím je. Teď se k nim opět vracím a budu se snažit u nich setrvat. Založili jsme totiž kapelu Concerto grosso a já bych se časem chtěla k projektu připojit i hudebním nástrojem,“ prozrazuje Leona.

Nebezpečné známosti

To není všechno. Kromě toho, že připravuje novou desku, velký koncert s názvem Pocta Karlu Hašlerovi a s producentem Michalem Kracikem turné s Big bandem Felixe Slováčka u příležitosti letošního výročí Glenna Millera, chystá pro Českou televizi pořad Nebezpečné známosti Leony Machálkové.

„Bude to asi padesátiminutový pořad, který by se měl atmosférou, vlídností a pohodou blížit Divadélku pod věží Marie Rottrové, na který vědomě navazujeme. Nebudu si v něm však jen povídat s milými hosty, ale také je představovat z jiné stránky, než z jaké jsou notoricky známí,“ prozrazuje.

Leona je tolerantní

Volno si prý Leona udělá až v létě. Užít si ho chce už proto, že loni žádné neměla, zkoušela totiž Bídníky. „Letos budu cvičit na housle, naplánováno máme také soustředění s kapelou, ale hlavně budu s malým,“ těší se Leona.

Samozřejmě i s Arturem má Leona a její partner Bořek Šípek jisté plány. Od jeho čtvrt roku s ním Leona jezdí plavat, trénují vyvažování těla ve všech možných polohách ve vodě a potápění. Zároveň ho otužuje. „Sama jsem zmrzlík, ale nechala jsem si poradit od Bořka, že je rozumné vést dítě k tomu, aby se hned neklepalo zimou, když je zrovna chladněji. A musím říct, že se to vyplácí. Zatím mi vůbec nestonal, jen měl jednou rýmu.“

Leona přiznává, že je opatrná matka, ale není přehnaně úzkostlivá. A neomdlívá, když je něco jinak, než chce, aby bylo. Vliv na to má jistě i zkušený otec Bořek Šípek - Artur je jeho třetí dítě. „Bořek má dva dospělé kluky, Dalibora a Milana, kterým se hodně věnoval, když byli malí. Zdaleka nebyl tak vytížený, jako je dnes. Nemrzí mě to.

S tímhle vědomím jsem do vztahu šla. Vím, že je v nejlepších letech, a vidím, jaké má úžasné nabídky kreativních prací. Ve všední den odchází ráno a vrací se večer v šest, tak si malého užije maximálně o víkendech. Je spousta podprůměrných tatínků, kteří jsou s dítětem pořád, ale v tom to není. Pro mě je důležitější, že máme shodné názory na výchovu a vzdělávání dětí,“ uvažuje Leona a prozrazuje, že by rádi dali Artura ve třech letech do školky.

Syn se bude učit anglicky

„Bořek by rád, aby syn začal chodit do školky s výukou anglického jazyka a pak navštěvoval Mezinárodní školu v Nebušicích. Má prý dobrý kredit. Oba jeho synové s ní totiž mají zkušenosti. Pochopitelně bude záležet na tom, jak chytrý Artur bude. Zatím mu to pálí dobře, tak uvidíme. Každopádně bude fajn, když začne od tří let chodit na pár hodin do školky. Přece si nebude pořád hrát se mnou nebo s babičkou,“ říká Leona, která má babičkou na mysli také Arturovu chůvu.

„Jedna babička je moje maminka, ale Bořek je sirotek, takže máme velké štěstí, že máme i pražskou babičku. Je to maminka mojí nejlepší kamarádky a známe se velmi dobře a důvěrně už dlouho. Sama navrhla, abychom jí říkali babičko, a dnes je členem rodiny, na kterého je absolutní spoleh. Kromě toho, že na Artura dohlíží, si s ním trpělivě a tvořivě hraje, krásně s ním mluví, čte mu knížky, ke kterým má sama vztah. Hrozně si toho vážím. Není nad to, odcházet z domova klidná a s dobrým pocitem, že je o dítě dobře postaráno,“ uzavírá Leona Machálková.

Bořek Šípek.

Zpěvačka Leona Machálková

Leonu Machálkovou muzikál proslavil. První velkou rolí pro ni byla Máří Magdaléna v Jesus Crist Superstar, v Bídnících hraje dceru hospodských Eponinu.

Helena Vondráčková a Leona Machálková ve Státní opeře v Praze na charitativním koncertu hvězd české populární hudby Královny 2003.

Zpěvačka Leona Machálková se synem Arturem

Zpěvačka Leona Machálková křtí dvojalbum s padesáti hity Karla Svobody, které vydal Supraphon. CD drží skladatelova manželka Vendula. (11. listopadu 2003)

, , pro iDNES.cz