Mácháč 2005

Mácháč 2005 - Mácháč 2005 trhal rekord v návštěvnosti. | foto: Roman ČejkaMF DNES

Mácháč přilákal tisíce fanoušků techna

  • 12
Zřejmě až osm tisíc mladých lidí přijelo o víkendu do Doks na Českolipsku na tradiční festival elektronické a taneční hudby Mácháč 2005. Na předešlých šest ročníků přitom nikdy tolik lidí nepřijelo.

Letní sezona u Máchova jezera, poznamenaná špatným počasím, tak skončila rekordní návštěvou.

"Překvapilo nás to. Na tak velký nápor jsme nebyli úplně připravení a i proto se vytvářela obrovská fronta u vchodu. Na druhou stranu máme od lidí vynikající ohlasy, někteří tvrdí, že to byla nejlepší akce v jejich životě," řekl Martin Kučera z pořádající agentury United Music Events.

Festival začínal v pátek v pět hodin odpoledne a celý areál se otevřel ještě půl hodinu předtím. Jenže i kolem deváté hodiny večer se před hlavním vchodem těsnaly stovky lidí a několik desítek metrů dlouhá fronta postupovala úzkým koridorem jen velmi pomalu. Vystát celou frontu trvalo v tu dobu hodinu i více.

Rekordní návštěva s sebou do Doks přinesla i dopravní kalamitu. Všechna připravená parkoviště se postupně začala naplňovat a k Máchovu jezeru přitom přijížděli další fandové elektronické a taneční hudby.

"Nakonec nám nezbylo, než řadit auta i podél silnic a v zákazech stání. Policisté se ale snažili zachovat průjezdnost pro případ zásahu záchranářů nebo hasičů," řekl ČTK starosta Doks Zdeněk Krenický.

Celý festivalový areál se skutečně více roztáhl po celé pláži a největší změny se dočkala hlavní scéna. Pořadatelé ji postavili na vodě, podpíraly ji piloty zakotvené o dno jezera.

Pláž před hlavní scénou se přitom od břehu jezera mírně zvedá, takže kolem pódia se vytvořil rozsáhlý prostor připomínající amfiteátr. I několik hodin před vystoupením hlavní hvězdy festivalu, německého DJe Paula Van Dyka, se před hlavní scénou tísnily tisíce lidí.

Dobře je tu bavily další hvězdy trance a house hudby: DJ´s Angelo Mike, Sun, Michael Burian a především Fergie. Další návštěvníci hráli mezitím stolní fotbálek, postávali a posedávali u barů a kiosků nebo se nechal fotit, jak sedí v drahém luxusním autě.

Zhruba ve čtvrt na dvě v noci ovládla festivalový areál davová euforie. "Nikdy jsem nic takového nezažil," říkal spokojeně Martin Kučera. Na hlavním pódiu totiž začal hrát Paul Van Dyk.

Pro jeho vystoupení připravili organizátoři speciální laserovou show. Slavný německý DJ si dokské publikum získal brzy. "V prvních vteřinách první skladby bylo všechno jasné. Ukázalo se, proč se o něm říká, že je nejlepší DJ světa," dodal Kučera.

Během festivalu nedošlo k žádnému incidentu, záchranáři ošetřovali jen drobné oděrky a nevolnosti a městská policie v Doksech dostala jednu stížnost na hlasitou produkci.

,