Luis Fonsi (vlevo) a Daddy Yankee na Latin Billboard Awards v dubnu 2017

Luis Fonsi (vlevo) a Daddy Yankee na Latin Billboard Awards v dubnu 2017 | foto: AP

GLOSA: Král je mrtvý, ať žije král. Na trůn usedá Despacito

  • 10
Letní hit Despacito, v němž se s portorikánským zpěvákem Luisem Fonsim spojil raper Daddy Yankee, jako první překonal hranici tří miliard zhlédnutí na serveru YouTube. Z první příčky nejsledovanějších videí sesadil klip k písni See You Again z filmu Rychle a zběsile 7.

To se tedy Wiz Khalifa se svou písní See You Again a jejím prostřednictvím i zesnulý hrdina série Rychle a zběsile Paul Walker na výsluní dlouho neohřáli. Je to necelý měsíc, co on-line svět ve vrcholící okurkové sezoně dostala zpráva, že americký raper sesadil z trůnu dlouho vládnoucí hit Gangnam Style korejského kolegy, který si říká PSY.

Tehdy měla See You Again 2,895 miliardy zhlédnutí a Gangnam Style porážela „o prsa korejské ženy“. Luis Fonsi držel páté místo s necelými 2,5 miliardami a dotahovala se na něj jedna z epizod ruského animáku Máša a medvěd.

Uplynul měsíc a vše je jinak. Těžko říct, zda ke sledování Despacita vyzývá víc taneční rytmus letní skladby nebo vlnící se ženy v doprovodném videoklipu. Každopádně nasbírat tři miliardy přehrání od ledna do srpna je obdivuhodný výkon, před kterým je potřeba smeknout. A tak trochu přivřít oči nad tím, že písnička z Fonsiho připravované desky je spíš už vlezlá, než jen chytlavá. Na druhou stranu, jak jinak dnes zaujmout široké masy.

Přes tři miliardy zhlédnutí se mezitím dostal i song Wize Khalify, v době psaní tohoto textu o nějakých tři a půl milionu. Jenže koho zajímá druhé místo? PSY a jeho Gangam Style tu hranici nejspíš brzy překročí rovněž bez většího zájmu.

Úspěch ostatně neslaví Despacito jen na internetu. Posledních dvanáct týdnů drží první místo také v žebříčku Billboard Hot 100, jenž podle prodejnosti singlů ve Spojených státech sestavuje stejnojmenný časopis. Je to poprvé od roku 1996 a hitu Macarena, kdy tuto pozici okupuje španělsky zpívaná píseň.

Zbývá otázka, jak si povede Fonziho zatím nepojmenované album. Může zaujmout stejně jako aktuální letnička? Anebo na tom v dnešní době zaměřené na singly už vlastně nezáleží? Nechme se překvapit.

Líbí se vám letní hit Despacito?

celkem hlasů: 1612

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 0:00 čtvrtek 17. srpna 2017. Anketa je uzavřena.

ano
ano 744
ne
ne 678
neznám ho
neznám ho 190