Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Levnější desky mají zachránit český trh

Ceny hudebních nosičů přestaly po několika letech v tuzemsku růst. Velké gramofonové firmy obracejí cenový vývoj zpět a ohlašují zlevnění nových titulů. U zahraničních alb až o stokorunu, domácí nosiče by měly stát od tří do čtyř stovek. Vydavatele k tomu donutil drastický propad trhu, který se proti loňsku zmenšil o třetinu, dále rostoucí počet načerno vypálených kopií a také celková krize hudebního průmyslu ve světě.

Ostatně pokles byl „nastartován“ už v roce 1998. „Jsme na hraně,“ říká Zbyněk Knobloch, šéf firmy Sony Music/Bonton - ta propustila polovinu zaměstnanců a redukuje aktivity na míru nezbytnou k existenci. Podobně se musela zachovat společnost EMI či Universal, jenž spouští lavinu levnějších titulů pod názvem Ladíme ceny dolů.

D o l ů   j d o u   v š i c h n i

Universal vystavil doporučenou cenu na cédéčka s hudbou tuzemských interpretů v rozpětí od 299 do 399 korun. „Tuzemské novinky, které si pravděpodobně koupí mladí lidé, nabídneme za 299 Kč,“ říká šéf firmy Universal Tomáš Filip. Zlevnění se týká i některých starších titulů. Například album Mohlo by tu být i líp od Michala Horáčka a Petra Hapky Universal zlevnil z 499 na 399 Kč. Ale existují exkluzivní výjimky: alba Lucie či irských U2 budou o něco dražší.

Podobnou strategii vyhlašuje Sony Music/Bonton. „Chceme, aby se desky zahraničních interpretů prodávaly za cenu, která nepřekročí hranici 550 korun, u české produkce to je 300 až 400 korun,“ říká Knobloch. Ředitel pobočky EMI Vladimír Kočandrle udává podobné údaje jako Filip s Knoblochem. „U mezinárodního repertoáru jde o spletitější otázku, protože tvorba cen je vázána na daleko více souhlasů mimo náš dosah. Přesto věřím, že výhledově se dostaneme pod 550 korun. Závisí to i na kurzu koruny vůči euru,“ vysvětluje Kočandrle.

„My jsme šli s cenami dolů už dávno. Hlavně v levnějších kategoriích a u domácí hudby,“ dodává Iva Milerová z firmy Warner Music.

Na skutečnost, že ceny desek v Česku by neměly být v přepočtu nižší než ceny v západní Evropě, se firmy odvolávaly. Výsledkem byl cenový růst předbíhající koupěschopnost. „Ukázalo se, že naše ekonomika není tak silná, jak jsme si mysleli v roce 1997,“ přiznává Knobloch.

M é n ě   m l u v i t   p ř e s    m o b i l

Kromě tvrdošíjnosti, s níž firmy lpěly na vysokých cenách, se na současné krizi podílí řada dalších faktorů. Například stále dostupnější vypalovačky: podle údajů Mezinárodní federace fonografického průmyslu IFPI je zde „vypáleno“ každé druhé cédéčko. Milan Herman, šéf české pobočky BMG, dodává: „Neustále se vyvíjejí nové druhy zábavy, která je vedle muziky atraktivní: počítače, internet, Playstation, multikina. Stále si stěžujeme na cenu cédéček, ale kolik stojí kino nebo oběd? Problém je v tom, že lidi už nepovažují muziku za umění, nýbrž za absolutní konzum.“

„Lidé jsou přehlceni nabídkou, za co utratit peníze. Možná by mohli méně mluvit přes mobil a radši si poslechnout slušnou desku. A možná by se taky měly točit lepší desky,“ doplňuje Kočandrle.

Nadto jsou dle vydavatelů desky u nás zatíženy příliš vysokou daní z přidané hodnoty - dvaadvaceti procenty. „Kdyby daň klesla na pět procent, podobně jako je tomu u knížek, mohly by se ceny hudebních nosičů snížit o další stovku,“ říká Karel Kučera, šéf české pobočky IFPI.

R o z h o d u j í   t a k é   o b c h o d n í c i

Iva Milerová z Warner Music říká, že hlavní problém zlevňování není v tomto okamžiku úplně na straně vydavatelů. Gramofirma totiž dodá desky do obchodů levněji, ale není vyloučeno, že prodejci zůstanou na dřívějších cenách. Nacházejí se v uzavřeném kruhu: čím méně desek obchodník prodá, tím vyšší musí být zisk z každé desky, aby se uživil. „Na maloobchodníky s jejich hubenými tržbami vinu svalovat nechci. Ani oni často nemají kde škrtat,“ míní Kočandrle. Obchodník v Německu, který prodá sto kopií od jednoho titulu, je na tom pochopitelně lépe než český kolega, jenž prodá jeden dva kusy téže desky.

„Česko se sice vyvíjí podobně jako jiné části Evropy, ale ne všechno je stejné. Na západ od nás existují řetězce prodejen s hudbou, kam vydavatel může po vydání umístit obrovské množství desek a nabídnout slevu, která má pozitivní vliv na koncovou cenu zboží. U nás se dá tímto způsobem pracovat částečně s hypermarkety,“ tvrdí Herman.

Š k r t á   s e   v š u d e

K zlevňování desek došlo díky drastickým redukcím ve struktuře firem. „Škrtá se všude,“ říká Kočandrle. „Zisková marže klesla na kritické minimum. Na druhé straně věříme, že tím pomůžeme oživení trhu.“

Firma Universal v létě propustila třetinu zaměstnanců. „V roce 1998 nás pracovalo ve firmě čtyřicet, dnes zůstala polovina,“ vypočítává Knobloch z Bontonu. „Musíme snížit výdaje na propagaci, náklady na výrobu desek nebo videoklipů. Budeme opatrnější ve vydávání nových interpretů,“ vypočítává Knobloch.

Obává se, že pro nové kapely bude stále obtížnější získat smlouvu s větší vydavatelskou společností: „Je to začarovaný kruh. Televize i rádia se novým interpretům brání. Prý je nikdo nezná. Nova, která natáčí hlavně estrády, dělá kuriózně pro muziku středního proudu víc než Česká televize, která nevysílá hudební pořady v normálních sledovacích časech.“

Krize hudebního průmyslu začíná být nadnárodním jevem. „Ve všech okolních zemích je situace vážná, i když ve většině o něco méně než u nás,“ míní Vladimír Kočandrle. Loni se výrazně zvýšil prodej jen v zemích proslulých pirátstvím (Bulharsko, Rumunsko, Rusko). Všude jinde zaznamenaly firmy ztráty. I letos se čeká velký pokles nejen v Česku.

Naděje gramofirem se upínají nejen k silnější ekonomice, nižším daním či novým hvězdám showbyznysu, ale také k novému typu nosičů. Zatím nikdo neví, jaké médium by to mělo být, avšak mělo by být posluchačsky pohodlnější a lépe chránit proti pirátství.

Autoři:

Empatická a otevřená, hodnotí první dámu autorka dokumentu Šorelová

  • Nejčtenější

Zemřel zpěvák a herec Josef Laufer, po čtyřech letech v umělém spánku

21. dubna 2024

Ve věku 84 let zemřel herec, režisér, zpěvák a scenárista Josef Laufer. Informaci potvrdil ředitel...

Zemřela herečka Hana Brejchová. Proslavil ji film Lásky jedné plavovlásky

22. dubna 2024  7:52,  aktualizováno  9:48

Zemřela herečka Hana Brejchová, bylo jí 77 let. Zazářila ve filmu Miloše Formana Lásky jedné...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Společnost mučených básníků. Zpěvačka Taylor Swiftová vydala nové album

19. dubna 2024

Potřebovala jsem ho natočit, je to album, které mě zachránilo. Takto zpěvačka Taylor Swiftová...

Plačící Palestinka objímající svou mrtvou neteř je snímkem roku

18. dubna 2024  11:05,  aktualizováno  12:09

Fotografií roku se podle prestižní soutěže World Press Photo stal snímek zachycující Palestinku...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Vystupovat v Praze je často za trest. Lidé jsou tam zpovykaní, říká brněnský komik

16. dubna 2024

Premium Říká, že je cholerik a je snadné ho vytočit. Umí si však vystřelit sám se sebe a je přesvědčený, že...

VIDEO: Co má Majk Spirit společného s J. A. Komenským? Hudební Labyrint

24. dubna 2024  6:30

Plných čtyři sta let loni uplynulo od dokončení první verze rukopisu Jana Amose Komenského, který...

Přispějí i Kohák či Hřebejk. Chinaski slaví, chystají sérii koncertů v Americe

23. dubna 2024  13:43

Kapela Chinaski prozradila plány na oslavu 30 let od vydání debutového alba. Kromě dvou koncertů v...

Karlovarský festival ocení Ivana Trojana, k šedesátinám obdrží Cenu prezidenta

23. dubna 2024  11:15,  aktualizováno  11:50

Cenu prezidenta karlovarského filmového festivalu převezme na slavnostním zakončení letošního 58....

KOMENTÁŘ: Kdo půjde do televize ve tři ráno a pro koho se bude vysílat

23. dubna 2024

Premium Zpravodajský kanál České televize ČT24 začne od května živě vysílat čtyřiadvacet hodin denně, nově...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...