Zpěvačka Lenny

Zpěvačka Lenny | foto: Matúš Tóth

Sama jsem nedostala ani korunu, říká Lenny o svém podzimním turné

  • 10
Zpěvačka Lenny trochu nečekaně slaví úspěch v Itálii, její píseň Hell.o patří v tamních rádiích k nejhranějším a do Říma a Milána se také osobně vypravila. I když pomalu oslovuje Evropu, hlavní pro ni je pokračování loňského Hearts Tour, které odstartuje 3. března v Karlových Varech.

Na co se vás ptala italská média?
Kupodivu je moc nezajímalo, kdo jsem, ale věci ohledně textů. Třeba proč se Hell.o píše s tečkou, to chtěl vědět každý. Samozřejmě jsem je potěšila tím, že jsem jako malá poslouchala Zucchera. A opakovala jsem to tolikrát, až řekli, že mu dají moji desku.

Lenny, Hearts Tour (KD Vratislavice, 30. září 2016)

Zjistila jste, proč se váš singl v Itálii uchytil?
Naše muzika postupně začíná vycházet i v dalších zemích a já zjišťuji, že každá má svoje specifika. Pro Německo třeba vytváříme remix, původní verzi nechtějí. V Chorvatsku nebo Srbsku si zase jako singl vybrali jinou skladbu. Mně původně napsal pán z nezávislého italského vydavatelství, že by měl zájem o Hell.o a je přesvědčen, že bude v rádiích úspěšná. Nakonec se toho chytil tamní Universal. Fascinuje mě, že neznámého interpreta pustí naráz ve více než třiceti rádiích. A je poznat, že když se jim líbíte, tak vám prostě na sto procent věří.

O ten remix si v Německu řekli?
Oslovovali jsme i přímo rádia a je to tak, ale nevím, čím to je, že chtějí hlavně „tuc tuc“ muziku, možná to má kořeny u Kraftwerk. Ale když jsem se koukala do německých žebříčků, tak třeba nový Ed Sheeran se tam taky nevyhrabal event.aspxnějak vysoko.

Vstupenky na turné Lenny jsou k dostání v síti Ticketportal.

Čili vám to nevadí? Umím si představit, že svoje skladby považujete za hotové tak, jak jsou.
Je potřeba to respektovat. Začínající muzikant musí počítat s tím, že bude své písničky trochu ohýbat, aby se přizpůsobil. Ale dávám si na to pozor, protože nechci z muziky ztratit sebe. Občas se přistihnu, že sama dělám něco elektronického, ostatně poslouchám Skrillexe, Rammstein, Sheerana i Adele.

Je nějaká šance, že do Itálie vyrazíte s vlastním koncertem?
Většina rádií byla otevřená tomu, abychom zahráli ve vysílání. Což se třeba cizím kapelám v českých rádiích neděje, protože jim nikdo nedá takový prostor. Italové jsou teda navíc pankáči, takže jsme někde jen otevřeli dveře a už jsme šli na to. Bez jakékoliv zkoušky. A co se týká koncertování, nebyl jediný novinář, který by se na to neptal. Když tam moje hudba má úspěch, tak podle mě není důvod, abychom alespoň v malém klubu nezahráli. Mám velký zájem tam vystupovat.

Nicméně v březnu budete pokračovat v tuzemském turné k desce Hearts. Změní se něco oproti podzimní šňůře?
Snažila jsem se o změny do té míry, aby byly zajímavé jak pro lidi, kteří se třeba předtím na koncert nedostali, tak pro ty, kterým se koncert líbil natolik, že přijdou znova. A samozřejmě nechci, aby viděli totéž. Základ zůstane stejný. Přece jen je to pokračování a koncerty, které původně ani neměly být a vynutil si je zájem publika, za což jsem vděčná.

Scéna musela být hodně nákladná, na klubové koncerty až nečekaně. Zaplatila se z těch podzimních koncertů?
Něco se pokrylo. Ale otevřeně přiznávám, že já osobně jsem z těch koncertů neměla ani korunu. První člověk, který těm věcem věří, musím být já. Kdybych přišla loni s tušením, že Hell.o budou hrát v Evropě, tak se mi lidi vysmějou. Protože byl problém dostat ho i do českých rádií. A s turné je to stejné. Byla to první šňůra začínající zpěvačky a tomu se muselo leccos podřídit – od velikosti sálů po cenu vstupného. Když jsem řekla, jaké chci projekce, setkalo se to s nepochopením. Nikdo dopředu nevěděl, jak to dopadne, ale já věděla, že to může mít úspěch. Češi přece nejsou hloupí a dokážou ocenit kvalitu. Hrozně mě uráží, když se něco dělá napůl s tím, že je to „jen pro Česko“.

Takže to berete jako investici?
Přesně tak, vrátí se to. Vždycky je mi líto, když si někdo myslí, že se u nás nedá hudbou uživit. Když děláte dobrou muziku s dobrým úmyslem, tak to musí vyjít.

V domácím prostředí se Lenny dostala i na červenou pohovku Jana Krause: