Marta Kubišová oslavila v divadle Ungelt sedmdesátiny (s Václavem Neckářem)

Marta Kubišová oslavila v divadle Ungelt sedmdesátiny (s Václavem Neckářem) | foto: ČTK

Marta Kubišová oslavila sedmdesátiny, Václav Neckář ji dojal zpěvem

  • 1
Marta Kubišová oslavila sedmdesáté narozeniny mezi svými, přátelé jí přišli v předvečer jubilea blahopřát do pražského Divadla Ungelt, kde koncem 90. let nalezla azyl. Už před více než deseti lety tu uvedla Webberův muzikál Líp se loučí v neděli, za který získala prestižní Thálii.

Čerstvé držitelce nejvyššího francouzského státního vyznamenání Řádu čestné legie (více o řádu zde) přišli v předvečer jejího jubilea blahopřát například herci Jan Kačer s Ninou Divíškovou, zpěvačka Yvonne Přenosilová, olympionička Věra Čáslavská, Dagmar Havlová i režiséři Olga Sommerová a Fero Fenič. Květiny oslavenkyni předali rovněž Karel Gott, Kamila Moučková, Petr Štěpánek, Eva Pilarová a kandidátka na prezidenta Táňa Fischerová.

"Ty jsi moje stále šťastné údolí, do něhož se vracím rád," zazpíval pak z pódia živě její bývalý kolega z pěveckého tria Golden Kids Václav Neckář a písničkou Petra Jandy na text Zdeňka Borovce jubilantku dojal.

Nejnověji uvádí Kubišová v Ungeltu recitál nazvaný S nebývalou ochotou, jehož hostem je šéf této soukromé scény Milan Hein. Doprovází ji hudební skupina Petra Maláska, který byl rovněž mezi gratulanty.

Marta Kubišová s Olgou Sommerovou

Marta Kubišová se koncem 60. let stala symbolem takzvaného Pražského jara. Dvě desítky let nesměla zpívat a jako jedna z mluvčích Charty 77 se zapojila do boje proti komunistickému režimu po boku československého disentu. Její Modlitba pro Martu zněla v roce 1968 na znamení odporu proti okupantům. Stala se symbolem svobody, stejně jako když po 21 letech zněla z balkonu pražského Melantrichu.

Její pěvecký start byl rychlý, za pouhých šest let třikrát vyhrála anketu Zlatý slavík. Supraphon k jejímu jubileu vydal kolekci šesti CD Zlatá šedesátá. Obsahuje 125 písní, prakticky vše, co do svých 28 let nahrála během své první kariéry z let 1963-1970. Více zde.

,