Krtečka chtějí i bluesmani z Gamby

Na festivalech Folk & Country lze narazit i na zástupce "nekotlíkových" žánrů. Otevřené dveře mají zejména na Zahradě, na kterou se mohou dostat přes výběrové konkursy. A pokud je dramturgie vybere, mají šanci získat i prestižního Krtečka, tak jako letos bluesrockový Gamba Blues Band.

Počátky kapely sahají již do roku 1997, kdy se kolem baskytaristy Zdeňka Klona (ex-Krásné nové stroje) začala utvářet nová formace. Poprvé se veřejně představila v březnu 1998 v kutnohorském klubu Wagoon.

Jak to všechno začalo
Z občasného jamovaní s kytaristou skupiny Jericho Pavlem Junem se časem vytvořila regulérní kapela se zpěvákem Stanislavem Svobodou. Za bicími se uvelebil Jaroslav Slavíček a sestavu doplnil kytarista a zároveň hráč na foukací harmoniku Břetislav Oliva. V listopadu 1998 usedl za bicí Jan Píška.

S jakým repertoárem Gamba Blues Band vystupuje? Na jejím playlistu se nacházejí známé skladby legend blues a bluesrocku, jakými jsou John Mayall, B. B. King či Muddy Waters. Nechybí ani vlastní tvorba, na které se podílejí všichni členové bandu. Texty píše zpěvák Standa Svoboda.

Projezdili toho hodně
Kapela toho od svého prvního vystoupení v kutnohorském Wagoonu stihla opravdu hodně. Za více než pět let procestovala celou Českou republiku a má za sebou i turné po Slovensku.

Koncertovala mimo jiné se slovenským The Electric Blues Band a českou kapelou Lady I. and The Blues Birds, která u nás patří k bluesové špičce.

Z festivalů obrazila Daňkovický bigbít 1998, Jazz jde městem v Hradci Králové, Interantional Blues Night v Přelouči či Blues Aperitiv v Šumperku.

V horkých červencových dnech 1999 se skupina uzavřela v útrobách nahrávacího studia. Výsledkem bylo natočení řady skladem, z nichž byly některé vybrány pro debutové album.

Od bluesrocku k blues
S příchodem roku 2000 přišel i hudební posun. Gamba Blues Band se zvukově posunula ke klasickému blues. Rok začal nejen úspěšnými klubovými koncerty, ale i již zmiňovaným turné po Slovensku, které zasáhlo Bratislavu, Trnavu, Šamorín či Nové Zámky.

Na podzim téhož roku skupina odehrála pár společných koncertů s čechoameričanem Bobbym Houdou, který si s ní zahrál i na několika bluesových festivalech.

Kapela není neznámá také návštěvníkům Zahrady, kde se poprvé představila v roce 2000. Letos v Náměšti na Hané zahraje na sobotním Koncertu pro Krtečky. Pokud se bude návštěvníkům líbit a Gamba Blues Band dostane dost hlasů a cenu Krteček, pak si zahraje i v neděli.