Krteček 2001: kdo soutěží v sobotu

  • 1
Náměšť na Hané - Poprvé se v roce 2001 mohou o Krtečka ucházet také písničkáři. Z konkursů a finále v Kuřimi se jich do Náměště na Hané na festival Zahrada dostalo dvanáct. Výčet obsahuje jak již celkem známá jména, tak i nové objevy. Písničkáři budou bojovat o Krtečky v sobotu 7. července od 13 hodin na scéně u radnice.

Jeroným Lešner (Řez u Prahy)
Vysokoškolský student, která se houževnatě objevuje na různých přehlídkách sám nebo s Husí kůže (letos zabodoval autorskou portou v Ústí nad Labem), vypracoval se ve výtečného kytaristu, ve vlastních textech zaujme asi směsí lyriky a lehké ironie.

Michal Rádl (Český Krumlov)
Výtvarník a učitel na výtvarné střední škole. Zaujaly asi především jeho písně s vážnou tématikou (Hacker odnaproti) a dokonalý cit pro to, jakou formu má které dát, aby zvýraznil její obsah. Na písničkářské scéně nováček, i když v studentských časech hrál ve folkové kapele.

David Vysloužil (Frýdek-Místek)
Mladý muž, ze kterého energie přímo sálá, jeden z nejvýraznějších hlasů a velmi dobrý kytarista. Mimo jiné i vítěz Moravského vrabce v kategorii písničkářů. Má na svém kontě první zajímavé promo CD.

Jana Bauerová (Čáslav)
Temperamentní překladatelka z angličtiny a učitelka téhož - inteligentní textařka a velmi dobrá zpěvačka (skupina Jitrocel) zaujala směsí vlastních spíš lyrických písní a odvázaných překladů lidovek z anglofonního světa.

Žofie Kabelková (Jihlava)
Maturantka, pravidelně zaskočená přízní publika, které jí naposledy udělili titul objev roku 2000, tvrdě pracuje na tom, aby si ji nezafixovalo jako unylou dívenku zpívající jen o lásce, ale i jako vervní autorku a interpretku jiných písní. Výrazná vokální talent, který se rovněž může pochlubit prvním neoficiálním CD.

Ivo Cicvárek (Brno)
Kapelník skupiny Oko, se kterou vydal u Indies první desku Vidět víc, skvělý muzikant (klavír, kytara), velmi dobrý skladatel i textař mimo jiné i dvorní autor Mošen) a organizátor koncertů, na které zve své kolegy. Jedna z nejvýraznějších osobností a úspěšný účastník posledních šesti konkursů písničkářů.

Martina Trchová (Praha)
Studentka, nejmladší z finálové dvanáctky, vítězka letošního Folkového kvítku. Překvapuje především tím, jak strmě jdou vzhůru její písničkářské dovednosti, vždyť veřejně vystupuje de facto teprve dva roky. Velice charakteristický zpěv, zajímavé divčí kompozice.

Jaroslav Urbánek (Duchcov)
Učitel ZUŠ a jinak kapelník a textař skupiny Lidumil, jehož některé textařské perly vynikly právě při křehkém vlastním provedení a doprovodu jediné kytary. Ve finálové sestavě má jasnou roli největšího humoristy, i když na to nevypadá.

Marcel Kříž (Čáslav)
Alias šílený Marcel. Jediný hráč na elektrickou kytaru, autor apokalyptických textů o světě, jaký bohužel je, surrealistický básník a charismatický zpěvák. Tak trochu románová postava. Kolegové si ho rádi půjčují jako doprovodného kytaristu a Marcel rád sejšnuje.

Jan-Matěj Rak a Šárka Burešová (Praha a Nový Bor)
Nikoliv folková dvojice, to spíš dva na pódiu vzájemně se podporující písničkáři. Každý jiný a přitom vzájemně se doplňující ve své odzbrojující křehkosti. Jejich nejsilnější stránky? Matěj je excelentní kytarista a Šárka je autorka formálně průzračných, ale nesmírně silných výpovědí.

Sestry Steinovy (Kytín a Praha)
Politoložka na mateřské Karolína (textařka) a učitelka mezinárodní mateřské školky Lucie (spoluautorka hudby). Dvě malé křehké dívky s originálním způsobem hry na kytaru, skvěle se doplňujícími hlasy a nesmírně originálními textovými výpověďmi. u publika mezi objevy roku 2000 na jedenáctém místě, u publicistů asi o hodně výše. Jejich první deska u Indies je na spadnutí.

Duo M+U (Luhačovice)
Oldřich Matoušek (akordeon a zpěv) a Petr Unzeitig (housle). Skvěle vybraný a upravený (textově i hudebně) repertoár lidových písní, někdo naprosto originální od ostatních. Až do kuřimského finále hrávali jen bez mikrofonů na různých vernisážích a podobných akcích, mezi písničkářské finalisty se zařadili poprvé.

Brněnský muzikant Ivo Cicvárek s kolegyněmi s kapely Oko