Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Kraus: Ivana je skvělá i jako zpěvačka

  17:27
Ne každá herečka umí zpívat. To však neplatí o Ivaně Chýlkové, která propůjčila svůj talent nové desce skladatelů Michala Horáčka a Jardy Svobody Tak to chodí. "O tom, že je skvělá i jako zpěvačka jsem nikdy nepochyboval," řekl pro iDNES herec a moderátor Jan Kraus.

"Ivana měla na zpívání vždycky talent. Svoje schopnosti v této oblasti prokázala už několikrát v různých divadelních a filmových rolích," říká Kraus.

O tom, že Chýlková má mimořádné pěvecké nadání nepochybuje ani textař Michal Horáček: "Ivana mě zaujala v televizní Manéži Bolka Polívky, kde jsem v jejím podání slyšel písničku Šaškové počmárání. Ačkoliv jsem ji předtím od různých interpretů slyšel nejméně dvacetkrát a nikdy předtím se mi nijak moc nelíbila, tentokrát jsem díky Ivaně konečně objevil její kouzlo," upřesnil pro Idnes Horáček.

Ačkoliv Horáček o umění Chýlkové hovoří pouze v superlativech, zajímavé je, že o nabídce pro ni zpočátku vůbec neuvažoval. Původně totiž měla desku natáčet Ester Kočičková. " S Ester jsme se neshodli na celkovém aranžmá desky. To ale neznamená, že mezi námi došlo k nějakému konfliktu," dodal textař. 

Chýlková pro Horáčka na novou desku spolu s se slovenskou zpěvačkou Szidi Tóbias nazpívala sérii šansonů. Textař nevylučuje další spolupráci s Ivanou. V kuloárech se mluví o tom, že by někdy v budoucnu případně otextoval celé její album. O tom však neuvažuje: "Zásadně odmítám komerční strategii některých umělců, kteří si pro natočení svých nových desek přímo najímají textaře. Pro mě osobně je nejdůležitější nejdříve slyšet zkomponovanou hudbu a až poté se rozhoduji, zda pro ní budu skládat slova. Volba interpreta stojí až na dalším místě."

Podle Krause by však byla škoda, kdyby Chýlková v pěvecké dráze nepokračovala a nepokusila se o něco vlastního: " Pokud najde  chuť a inspiraci a rozhodne se jít touto cestou, určitě neudělá krok do neznáma. Kromě šansonů jsem od ní slyšel i některé roy rockové a popové skladby a velmi se mi líbily."

Nové "cedéčko" Tak to chodí bylo poprvé oficiálně představeno ve čtvrtek na slavnostním křtu v pražské restauraci Červená tabulka. Kromě autorské dvojice a Ivany Chýlkové byli také přítomni méně známí šansoniéři František Segrado a Szidi Tóbias. Akce se zúčastnil i Horáčkův přítel a zároveň autor hudby k většině jeho textů Petr Hapka, který se tentokrát na skladbách desky nijak nepodílel.

Recenze - Horáček, Svoboda a šansony

Richarda Müllera, Hanu Hegerovou nebo Janu Kirschner si lidé pamatují také z předchozích desek Petra Hapky a Michala Horáčka.

Nyní k nim přibyla jména František Segrado, Szidi Tóbias či Jarda Svoboda, která se uvedeným hvězdám přinejmenším vyrovnají. Může za to nové šansonové album Tak to chodí, kterým proudí rozmanitá hudba a které vznikalo více než tři roky.

Mediálně nejznámější postavou projektu Tak to chodí je Michal Horáček, autor všech textů. Jeho partnera Petra Hapku pro tentokrát zastoupil Jarda Svoboda z kapely Traband.

Hlavně Svoboda orientoval Horáčka na nové zpěváky. Ten jim pak skládal muziku přesně na tělo. A šansoniérské osobnosti vdechly jiskru písňovým příběhům. Valach František Segrado dal písni Praha prostý úžas ze stověžaté matičky i kritický lidový postřeh.

Efektní slogan "na Hradě vítězí pravda a podhradím chodívá bůh" mu uvěříte. Jistě, Praha magická Vladimíra Merty nebo Madam Praha Vlasty Třešňáka jsou asi hlubší songy, ovšem Horáčkova, Svobodova a Segradova Praha má neodolatelné kouzlo naivního obrázku, malovaného bývalým havířem z Frýdku, jenž přijel "dobýt" metropoli.

Segradův všeobjímající, vřelý hlas sálá nekonečnou dobrotou ve skladbě Něco hezkého, i když zpěvák vlastně vytýká politikům, že nejsou posly žádných dobrých zpráv. Skočná, folklorně bodrá muzika vtiskla písni lidovkový rozměr a nadlehčila ji jako voňavý polštář.

Herečka a zpěvačka Szidi Tóbias je nejvýraznějším ženským protipólem Segradova hlasu. V písni Kirké hraje nešťastnou bohyni-nymfomanku, která "zaklíná chlapy do prasat", ale vášeň i nadpozemská síla ji nakonec vede k citové prázdnotě.

Tóbias se vcítí do postavy, až běhá mráz po zádech, vystihne Kirké pouhým šepotem, a když zvýší hlas, jde z něho hrůza. Ani ve výběru zpěváků Ivany Chýlkové, Věry Nerušilové nebo Milana Vykočániho se tvůrci projektu nespletli.

Snad jen Chýlková, která přesně trefila lehkou notu písně Yetti, zvolila v šansonu Tak to chodí příliš velký odstup. Je částečně vypravěčkou i účastnicí děje, jakoby lehkou holkou, která z pavlače komentuje běh světa. "Žít se chce a žíti nelze. Řekneš to mně nebo Helze? Čekáme tě na poschodí.

Tak to chodí, tak to chodí..." Jarda Svoboda, sám výtečný šansoniér s plačtivým akcentem hlasu, si zazpíval šviháckou píseň Pátek podvečer. Zabarvil ji svižnou, lehce orientální muzikou, zatímco Horáčkův starší text Obchodníci s deštěm opletl bujnými dechy a rockovým rytmem.

Svobodovy exotické hudební příměsi se na desce neruší s úsporným, tichým doprovodem písní Nemůžeš usnout nebo Tak dobře, ještě chvíli, zatímco biblické podobenství Deset spravedlivých obklopují dramatické, tajemné zvukové kulisy.

Citlivě vybalancovaná deska, kterou vedle Svobody aranžoval Jan Spálený a Milan Vyskočko-Vykočáni (z kapely Szidi Tóbias), má mnoho rozměrů. Je to vlastně defilé rozmanitých šansonových postav, zpívajících své příběhy. Jejich barvitosti odpovídá hudební pestrost, rozprostřená od valčíku k jazzu či klezmeru.

Pokud by Tak to chodí byl hudební film, odehrával by se nejspíš ve slovanské, německé i židovské Praze třicátých let. Určitě by to bylo něco hezkého - ostatně jako celá tahle deska.

Vladimír Vlasák

MICHAL HORÁČEK, JARDA SVOBODA
Tak to chodí

CD, 42 minut, vydala firma B&M Music/Universal Music.

Jan Kraus se svou životní partnerkou Ivanou Chýlkovou.

Autoři:

Empatická a otevřená, hodnotí první dámu autorka dokumentu Šorelová

  • Nejčtenější

Zemřel zpěvák a herec Josef Laufer, po čtyřech letech v umělém spánku

21. dubna 2024

Ve věku 84 let zemřel herec, režisér, zpěvák a scenárista Josef Laufer. Informaci potvrdil ředitel...

Zemřela herečka Hana Brejchová. Proslavil ji film Lásky jedné plavovlásky

22. dubna 2024  7:52,  aktualizováno  9:48

Zemřela herečka Hana Brejchová, bylo jí 77 let. Zazářila ve filmu Miloše Formana Lásky jedné...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Společnost mučených básníků. Zpěvačka Taylor Swiftová vydala nové album

19. dubna 2024

Potřebovala jsem ho natočit, je to album, které mě zachránilo. Takto zpěvačka Taylor Swiftová...

Plačící Palestinka objímající svou mrtvou neteř je snímkem roku

18. dubna 2024  11:05,  aktualizováno  12:09

Fotografií roku se podle prestižní soutěže World Press Photo stal snímek zachycující Palestinku...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Vystupovat v Praze je často za trest. Lidé jsou tam zpovykaní, říká brněnský komik

16. dubna 2024

Premium Říká, že je cholerik a je snadné ho vytočit. Umí si však vystřelit sám se sebe a je přesvědčený, že...

Přispějí i Kohák či Hřebejk. Chinaski slaví, chystají sérii koncertů v Americe

23. dubna 2024  13:43

Kapela Chinaski prozradila plány na oslavu 30 let od vydání debutového alba. Kromě dvou koncertů v...

Karlovarský festival ocení Ivana Trojana, k šedesátinám obdrží Cenu prezidenta

23. dubna 2024  11:15,  aktualizováno  11:50

Cenu prezidenta karlovarského filmového festivalu převezme na slavnostním zakončení letošního 58....

KOMENTÁŘ: Kdo půjde do televize ve tři ráno a pro koho se bude vysílat

23. dubna 2024

Premium Zpravodajský kanál České televize ČT24 začne od května živě vysílat čtyřiadvacet hodin denně, nově...

RECENZE: Děti berou za srdce, ale svatá Montessori polepší i kurtizánu

23. dubna 2024

Na rovinu, životopisný snímek Maria Montessori mává praporem emancipace tak vehementně, že mužské...

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...