KONCERTY ROKU: Výtečná rozlučka Marty Kubišové i trapný odvar z Mansona

  • 12
Tři koncerty si sáhly na stoprocentní hodnocení, ale těch povedených bylo v uplynulém roce samozřejmě víc. Dokonce tolik, že i mezi pěti „nejhoršími“ jsou až na výjimky vlastně večery, na které mohou návštěvníci vzpomínat s radostí. Jaká byla koncertní sezona roku 2017?

Helloween – Pumpkins United World Tour (100 %)

Metalová kapela Helloween dorazila v listopadu v sestavě i s bývalými členy Michaelem Kiskem a Kaiem Hansenem. Už proto byl ten večer sváteční, navíc přišla smršť hitů a vyprodaná pražská Tipsport Arena odměnila strhující, ale zároveň uvolněný koncert neméně silnou odezvou.

Marta Kubišová naposledy (100 %)

Dvě hodiny emocí, vyprodaná Lucerna, frenetický potlesk na závěr a spousta slz. Takový byl říjnový koncert Marty Kubišové, kterým se rozloučila s metropolí. Na svém turné Marta naposledy, které bylo důstojné i výtečně odzpívané (video pochází z úplně posledního koncertu v Českých Budějovicích), Kubišová prokázala, že svou koncertní kariéru končí na vrcholu.

Chinaski – Není nám do pláče tour (100 %)

I vrchol letošního turné Chinaski v pražské O2 areně působil, jako by kapela hrála naposledy. Až následně se ukázalo, že ta verva, kterou nyní již neexistující sestava muzikantů do své show vložila, byla skutečně takto motivovaná. Chinaski uzavřeli etapu, během níž dorostli halové velikosti, kdy v hokejové areně působili naprosto přirozeně. Uvidíme, co bude následovat.

Jaromír Nohavica (95 %)

Písničkář Jaromír Nohavica se rozhodl porušit pravidlo o vstupu do stejné řeky. Po letech opět vystoupil v O2 areně. Zase ji vyprodal a zase dokázal nevídané. Třeba strhnout mnohatisícové publikum i do té doby nevydanými písněmi z nové desky Poruba.

Hans Zimmer – Live on Tour 2017 (90 %)

Koncertů, které si sáhly na úctyhodnou devadesátiprocentní známku, loni předvedlo vícero umělců – Nick Cave, Kabáti, Robbie Williams či Foo Fighters. Ale od těch se to čeká. Uvést na jevišti filmovou hudbu bez filmu je však oříšek. Rozlousknout se jej povedlo Hansi Zimmerovi, a to především tím, že on sám i mnohačlenná kapela se na pódiu viditelně bavili. Byl to jeden ze zážitků roku.

Marilyn Manson – Heaven Upside Down Tour (50 %)

Nebyl to úplný průšvih, oddaní fanoušci se dokonce zjevně dobře bavili. Ale pokud budeme chtít být upřímní, tak se Marilyn Manson mohl rozhodně předvést lépe. Jeho koncertu chyběl tah na branku, vinou chybějících obrazovek nebylo v hale nic moc vidět a věčné průtahy i nudné průvodní slovo působily spíš trapně. Ta tam byla i někdejší Mansonova proslulá šokantnost.

Trvalky (50 %)

Svěrák & Uhlíř revival, a to ještě ne moc povedený. Tak znělo resumé show k padesáti letům spolupráce Zdeňka Svěráka s Jaroslavem Uhlířem, a to jenom proto, že to tak prostě znělo i v O2 areně. Legendární písničky by si zasloužily větší péči od doprovodných muzikantů, takhle to byla besídka, na kterou bude v této podobě lepší zapomenout.

System of a Down – 2017 European Tour (60 %)

A jsme u koncertů, které nebyly zlé. Jen nebyly tak strhující, jak by si publikum za nemalé vstupné nejspíš představovalo. Kapela System of a Down hrála v O2 areně v červnu a vypadalo to, jako by na fanoušky tak trochu zapomněla. Zazněly hity, takže po hudební stránce si diváci přišli na své. Ale životní zážitek to nebyl.

Queen + Adam Lambert (70 %)

Podobnou ignorací netrpěl koncert Queen. Brian May i hostující zpěvák Adam Lambert dobře vědí, že jen díky věrným fandům můžou dál brázdit svět a vyprodávat haly. A taky jim to dávali najevo. Problém koncertů Queen po smrti Freddieho Mercuryho však tkví v tom, že vždy půjde o tak trochu vzpomínkovou akci. Takže žádný průšvih, ale taky nic, co bychom už nezažili.

Guns N’ Roses – Not in This Lifetime (70 %)

Slash, Guns N’ Roses (Letiště Letňany, Praha, 4. července 2017)

Guns N’ Roses letos vytěžili maximum z návratu kytaristy Slashe, který po dekádách hádek s Axlem Rosem opět rozšířil sestavu kapely. Podobně jako u Queen to byl zážitek spíše z kategorie pamětnických, byť poctivě odehraný. Koncert na Letišti Letňany navíc trpěl tradičním problémem – hraním za světla. Zvlášť když tentokrát jindy velmi nedochvilní Rose a spol. začali na vteřinu přesně.