Rudolf Firkušný v mládí

Rudolf Firkušný v mládí | foto: Pražské jaro

Firkušného festival chystá odlehčení. V ABC uvítá americké jazzmany

  • 0
Pět večerů nabídne letošní Klavírní festival Rudolfa Firkušného, pojmenovaný po slavném českém virtuosovi. Jeho sedmý ročník opět uspořádá Pražské jaro – jako podzimní komorní alternativu k hlavní květnové přehlídce.

Program zahájí v neděli 17. listopadu mladá italská pianistka Beatrice Rana, ve světě považovaná za jeden z největších objevů poslední doby. Britský časopis Gramophone ji dokonce zařadil mezi vyvolené ve „zlaté generaci pianistů“.

Nositelka druhé ceny z renomované Van Cliburnovy soutěže, jež se koná v Texasu, upoutala před časem pozornost nahrávkou proslulého Čajkovského Klavírního koncertu č. 1 b moll a ještě více pak snímkem Bachových Goldbergovských variací. V Praze představí jinou část svého repertoáru – skladby Fryderyka Chopina, Isaaka Albénize a Igora Stravinského.

Po ní vystoupí 19. listopadu Kanaďan Marc-André Hamelin, nositel jedenácti nominací na Grammy, šesti cen časopisu Gramophone a dalších ocenění.

V Praze se chystá zahrát mimo jiné cyklus Sergeje Prokofjeva Sarkasmy nebo Sonátu č. 21 Franze Schuberta. Českou klavírní scénu na festivalu zastoupí Jan Bartoš, mimo jiné žák Ivana Moravce a Alfreda Brendela, jenž si pro svůj čtvrteční večer připravil kromě slavné Beethovenovy Sonáty č. 23 zvané „Appassionata“ i dvě díla 20. století – Osm preludií Miroslava Kabeláče a Šest malých kusů Arnolda Schönberga.

Hranice respektu

Určité odlehčení do dramaturgie vnese páteční koncert, během němž vystoupí americký jazzový pianista Aaron Diehl s triem. Ve své tvorbě se inspiruje jak jazzem, tak klasikou.

„Některé z výzev klasiky a jazzu tkví v tom, jak hluboko uvázl každý z těchto žánrů v konvencích a jak může být těžké je bořit. Existuje dilema mezi respektem ke skladateli a svobodou překračovat hranice tohoto respektu,“ tvrdí.

Na rozdíl od ostatních koncertů, které jsou umístěny do Rudolfina, se tento uskuteční v pražském divadle ABC.

Závěr přehlídky bude 23. listopadu patřit ruskému pianistovi Jevgeniji Kissinovi, rodákovi z Moskvy, jenž je však doma v Praze – před dvěma lety se tu totiž oženil se svou arménskou přítelkyní.

Jeho recitál bude ryze beethovenovský – jako předzvěst roku, v němž si hudební svět připomene 250. výročí narození tohoto skladatele.