Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Kerndlová zazpívala Evropě, ale neuspěla

  19:21aktualizováno  23:00
Pyroefekty, polonahé tanečnice, stříbrné minišaty vlající ve větru. A skladba Have Some Fun. To byly zbraně Terezy Kerndlové v semifinále soutěže Eurovision Song Contest 2008. Neuspěla.

Eurovize - Tereza Kerndlová - semifinálové vystoupení - Bělehrad (22. května 2008) | foto: ČTK

Eurovize - Tereza Kerndlová - 2. zkouška na semifináleJedenadvacetiletá zpěvačka v Bělehradě bojovala o postup do finále Eurovize. Druhý český zástupce v historii této soutěže ovšem dopadl stejně jako loni kapela Kabát a Kerndlová zůstala mezi poraženými.

Z druhého semifinále postoupí do sobotního vyvrcholení celého klání interpreti z Ukrajiny, Chorvatska, Albánie, Islandu, Gruzie, Dánska, Švédska, Litvy, Turecka a Portugalska. Doplnili deset jmen, která uspěla již v úterý.

foto Jak dopadlo letošní první semifinále
seznamte se s deseti postupujícími

Seznam sobotního programu doplní zástupci "velké čtyřky", to jest Velké Británie, Německa, Francie a Španělska, a také pořadatelského Srbska, kteří měli účast ve finále dopředu jistou.

Kerndlová ve "svém" semifinále přišla na řadu jako osmá, a to s písní, jejímž autorem je Gordon Pogod, který složil i jednu ze skladeb ke slavnému americkému seriálu Sex ve městě.

Kerndlová na zkoušce semifinále v Bělehradě

"Pověstná krása českých žen a dívek se tady díky Tereze řeší snad v každých místních novinách. Všude se píše, že má naše zástupkyně nejhezčí nohy a postavu a že jsme nejkrásnější delegace. Kdyby byla Eurovize soutěží krásy, tak asi vyhrajeme. Teď jen doufejme, že se podaří i večerní vystoupení," řekla vedoucí české delegace v Bělehradě Kateřina Bílá. Nestalo se...


Co nabídlo 2. semifinále Eurovize

1. Euroband - This Is My Life/Island
Vycizelovaný, nekonfliktní a tuctový eurodance, jakým jsou rádia přeplněna. Vše okořeněné thymolinovými úsměvy solidně disponovaného pěveckého dua.
2. Charlotte Perrelli - Hero/Švédsko
Charlotte Perrelli disponuje bezchybně ovládaným hlasem. Na Eurovizi předvedla tradiční švédský taneční pop, za který by se nestyděli Roxette ani Ace Of Base
3. Mor ve Ötesi - Deli/Turecko
Turecká kapela, která se ve své domovině těší prý podobné popularitě jako u nás Kabát. Na Eurovizi hrála hudbu trochu jemnější, v podstatě příjemný a střídmě prezentovaný energický poprock.
4. Ani Lorak - Shady Lady/Ukrajina
Po loňské Verce Serduchce se tentokrát Ukrajina držela při zemi. Na Eurovizi vyslala diskotékovou vypalovačku - solidně předvedenou, okořeněnou tancem.
5. Jeronimas Milius - Nomads In The Night/Litva
Dvacetiletý zpěvák toužící po kariéře metalového zpěváka do Bělehradu přivezl rockovou baladu ozvláštněnou smyčci, klavírem a podanou téměř operně. Na scéně si vystačil sám, bez efektů.
6. Olta Boka - Zemrën E Lamë Peng/Albánie
Šestnáctiletá zpěvačka - nejmladší soutěžící - se během zkoušky cítila na velkém pódiu ztracená. Nervozity se evidentně nezbavila, předvedla nekonfliktní popovou písničku s kapelou v zádech, bez tanečníků a efektů.
7. Paolo Meneguzzi -  Era Stupendo/Švýcarsko
Není divu, že švýcarský zpěvák táhne hlavně v Itálii. Představil skladbu, za kterou by se nemusel stydět ani Eros Ramazotti. Na scéně ho podporovali klavírista a tanečníci. Jako první použil ohňové efekty.
8. Tereza Kerndlová - Have Some Fun/Česko
Česká reprezentantka se jako první na pódiu víc rozpohybovala. Použila projekce, ohně, tanečnice se kolem ní vlnily jako o život - chyběl jen protivítr, který v národním kole dal nahlédnout i pod krátkou sukénku.
9. Ruslan Alehno - Hasta La Vista/Bělorusko
Barevné stupínky ve tvaru polokoulí, závěrečný pyroefekt a čtyři lákavě vzhlížející tanečnice doplnily nevýrazný popový song.
10. Pirates Of The Sea - Wolves Of The Sea/Lotyšsko
Tříčlenná skupina vsadila na pirátské převleky, kouř a precizně secvičenou tancovačku. To vše za podkresu diskotékové skadby, za kterou by se před patnácti lety nestyděl snad ani Captain Jack.
11. Kraljevi Ulice & 75 Cents - Romanca/Chorvatsko
Alespoň špetkou své domoviny rozvířila popovou šeď večera ve své hudbě skupina, která začínala na ulici. Vystačili si sami, s několika málo tanečními prvky.
12. Deep Zone & Balthazar - DJ Take Me Away/Bulharsko
Nikterak skvělou zpěvačku v barokním kostýmu, breakdance, DJ, kvílící syntezátory a houseový rytmus s sebou do Bělehradu přivezli bulharští reprezentanti.
13. Simon Mathew - All Night Long/Dánsko
Poctivý a vkusný popový song ve stylu Maroon 5 nepotřeboval výraznější show. Pouze kapela a dobrý zpěvák, který váhal ve výškách.
14. Diana Gurtskaya - Peace Will Come/Gruzie
Pop-rock s hymnickým refrénem. Zpěvačka, tanečníci a vokalistky začali vystoupení v černém, před posledním refrénem se svlékli do bílých spodniček, k tomu je stačila zahalit mlha.
15. Csézy - Candlelight/Maďarsko
Zpěvačka, přezdívaná maďarská Céline Dion, během střídmého vystoupení nabídla líbivý, melodický pop, hezký úsměv, zajímavou barvu hlasu a slušivou róbu.
16. Morena - Vodka/Malta
Zpěvačka - "vulkán energie" - předvedla svižnou "dupárnu", doplněnou o náznak kozáčka předvedený čtveřicí tanečníků. Obešla se bez větších efektů, vystačila si silným hlasem a pohazováním hlavou.
17. Evdokia Kadi - Femme Fatale/Kypr
Skoro muzikálové číslo předvedla pohledná zpěvačka, která kariéru nastartovala před sedmi lety ve studentském klubu. V záplavě střídmého popu milé osvěžení.
18. Tamara, Vrčak & Adrijan - Let Me Love You/Makedonie
Na zlatá 90. léta a popularitu těch, kteří okupovali hitparádu Eso v jeho počátcích, dalo vzpomenout vystoupení tancující trojice prosté jakýchkoli efektů.
19. Vânia Fernandes - Senhora Do Mar (Negras Águas)/Portugalsko
Ze středního proudu se s dramatickou skladbou nevyčlenila ani formace v čela se zpěvačkou vládnoucí působivým projevem i hlasem. Statické vystoupení bořil snad jen vítr...

Druhé semifinále zahájilo taneční vystoupení. Poté se představili moderátoři Jovana Jankovičová a Željko Joksimovič. Diváky pozdravili tradičně: "Dobrý večer, Evropo!" Pak už se spustila hodinu a půl dlouhá smršť vystoupení devatenácti soutěžících.

Následující hlasování, během něhož nemohli podle pravidel občané účastnických zemí posílat hlasy pro zástupce své země, odstartovala společně s moderátory i historicky první vítězka Eurovize z roku 1956, Švýcarka Lys Assia.

Pauzu během sčítání hlasů vyplnilo vystoupení Národního srbského baletu a pohledy do zákulisí, které bylo plné netrpělivých interpretů, kteří se nesnažili zakrývat nervozitu.

Kerndlová v Bělehradě během výletu na lodi

Jednoho z postupujících letos poprvé v semifinálových kolech Eurovize volila speciální tajná porota – z každé zúčastněné země sleduje soutěž osm lidí z hudební branže i "z lidu". Dívali se na dnešní generální zkoušku od 14 hodin a do pěti hodin odpoledne museli poslat své hlasy do bělehradského centra.

Eurovize - Tereza Kerndlová - 1. zkouška na semifináleVýsledky hlasování poroty jsou stejně jako její složení tajné. Dříve tyto takzvané back-up poroty sloužily jako jistota v případě, že by selhalo při Eurovizi televizní hlasování. Letos poprvé je jejich role v soutěži oficiální, takže zasahovaly i do celkových výsledků.

V sobotu večer se 53. ročník Eurovision Song Contest přehoupne do absolutního finále, jeho přenos nabídne ČT1 opět od 21 hodin.

Empatická a otevřená, hodnotí první dámu autorka dokumentu Šorelová

  • Nejčtenější

Zemřel zpěvák a herec Josef Laufer, po čtyřech letech v umělém spánku

21. dubna 2024

Ve věku 84 let zemřel herec, režisér, zpěvák a scenárista Josef Laufer. Informaci potvrdil ředitel...

Zemřela herečka Hana Brejchová. Proslavil ji film Lásky jedné plavovlásky

22. dubna 2024  7:52,  aktualizováno  9:48

Zemřela herečka Hana Brejchová, bylo jí 77 let. Zazářila ve filmu Miloše Formana Lásky jedné...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Zbrojířka filmu Rust půjde do vězení za zabití na 1,5 roku. Viník je Baldwin, míní

15. dubna 2024  21:44

Sedmadvacetiletá Hannah Gutierrezová-Reedová, která dohlížela na bezpečnost zbraní při natáčení...

Společnost mučených básníků. Zpěvačka Taylor Swiftová vydala nové album

19. dubna 2024

Potřebovala jsem ho natočit, je to album, které mě zachránilo. Takto zpěvačka Taylor Swiftová...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Plačící Palestinka objímající svou mrtvou neteř je snímkem roku

18. dubna 2024  11:05,  aktualizováno  12:09

Fotografií roku se podle prestižní soutěže World Press Photo stal snímek zachycující Palestinku...

Přispějí i Kohák či Hřebejk. Chinaski slaví, chystají sérii koncertů v Americe

23. dubna 2024  13:43

Kapela Chinaski prozradila plány na oslavu 30 let od vydání debutového alba. Kromě dvou koncertů v...

Karlovarský festival ocení Ivana Trojana, k šedesátinám obdrží Cenu prezidenta

23. dubna 2024  11:15,  aktualizováno  11:50

Cenu prezidenta karlovarského filmového festivalu převezme na slavnostním zakončení letošního 58....

KOMENTÁŘ: Kdo půjde do televize ve tři ráno a pro koho se bude vysílat

23. dubna 2024

Premium Zpravodajský kanál České televize ČT24 začne od května živě vysílat čtyřiadvacet hodin denně, nově...

RECENZE: Děti berou za srdce, ale svatá Montessori polepší i kurtizánu

23. dubna 2024

Na rovinu, životopisný snímek Maria Montessori mává praporem emancipace tak vehementně, že mužské...

Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat
Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat

Téměř deset miliard korun – tolik jen za loňský rok poslaly pojišťovny lidem za úrazy, závažná onemocnění či úmrtí. Životní pojištění pomohlo za...

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...