Karel Zich

Karel Zich | foto: Alan Pajer

AUDIO: K narozeninám Karla Zicha vycházejí jeho hity i rarity

  • 1
K nedožitým pětašedesátinám zpěváka Karla Zicha vychází dosud nejobsáhlejší výběr jeho písní na 3CD v edici Zlatá kolekce. Kromě všech hitů zde najdeme i řadu rarit. Některé z nich si můžete poslechnout na iDNES.cz.

Karel Zich (obal 3CD)

Letos si nejen 10. června připomeneme Zichovy nedožité pětašedesátiny, ale 13. července to také bude deset let od jeho tragického úmrtí. K těmto příležitostem Supraphon na třech discích přináší kolekci známých písní, ale i čtyř nikdy nevydaných rarit a sedmnácti songů, které se poprvé objeví na kompaktním disku.

Na prvním CD Láska jménem Elvis (& spol.) jsou Zichovy nahrávky písní z repertoáru Elvise Presleyho a dalších zahraničních interpretů, které Zich interpretoval buď v češtině nebo v anglických originálech.

Zajímavostí tohoto disku je mimo jiné nová nahrávka skladby In The Ghetto, kterou Karel Zich původně nazpíval s textem Františka Novotného se Spirituál kvintetem na jaře roku 1971. Nová, necenzurovaná verze je jednou z posledních Zichových nahrávek.

Druhé CD Parády přináší zpěvákovy největší hity. Hned šestnáct z dvaadvaceti melodií tohoto disku složil sám, což svědčí o jeho - v kontextu českého středního proudu neobvyklém - autorském potenciálu.

Závěrečný disk kolekce nese název Ve dvou, ve třech... a přináší především Zichovy duety s jinými zpěváky. Nechybějí Mosty s Lenkou Filipovou, ale jsou zde například i dva jinak těžko dostupné duety s Vlaďkou Prachařovou.