Karel Gott

Karel Gott | foto: Ticketportal

Nesem vám noviny od Karla Gotta, Marty Kubišové nebo bratří Ebenů

  • 0
Vánoční svátky bez patřičného hudebního podkresu jsou takřka nemyslitelné. Ten, komu se nechce konzumovat přeslazené pusinky popových zpěvaček či televizních moderátorek, má k dispozici několik právě vydaných desek.

Marta Kubišová s bratry Ebeny, Karel Gott nebo hobojista Vilém Veverka. Těm všem v těchto dnech vyšla alba s hudbou nejen pro blížící se Vánoce.

Původně v roce 1990 vydané a aktuálně reeditované album Adventní písně a koledy nazpívala Marta Kubišová s pomocí Marka, Davida a Kryštofa Ebenových, Petra Hapky nebo mužského pěveckého sboru Schola Gregoriana Pragensis.

Texty vycházející z úryvků evangelií zhudebnil Marek Eben a výsledkem je hluboce intimní nahrávka, jejíž umělecká hodnota dalece přesahuje účelovou škatulku „vánoční písně“.

Velí-li obyčej nechat rozeznít na Štědrý večer alespoň několik notoricky známých koled, nabízí se nové vydání trojalbového kompletu 111 vánočních koled. Jde o remasterované nahrávky producenta Romana Cejnara a jeho orchestru Conventus Musicorum, které byly oceněny zlatými a platinovými deskami za prodej přesahující 250 000 výlisků.

Rovněž v reedici vychází i album Bílé Vánoce zpěváka, bez jehož hlasu by se mnohý Čech na Vánoce neobešel. Řeč je o Karlu Gottovi, jenž zmíněným počinem navázal na desku Vánoce ve zlaté Praze, která byla v prodeji 700 tisíc nejprodávanějším zpěvákovým albem v Česku i Československu. Bílé Vánoce původně vyšly v roce 1982 a obsahují českou verzi titulní americké klasiky White Christmas, koledy Štědrý večer nastal, Nesem vám noviny nebo Já bych rád k Betlému.

Nové vydání je k mání na LP i na CD, přičemž kompaktní disk nabízí devět bonusových skladeb. Patří mezi ně duety s Lucií Bílou – skladba Tichá noc, Lucií Vondráčkovou, s níž nazpíval Čas vánoční, nebo Gottovou dcerou, Charlotte Ellou, jejíž hlas zní v písničce Andělská.

Album obsahuje také skladbu Vánoční z pera Richarda Krajča, která vznikla v roce 2019, ale premiéru měla až rok po Gottově smrti, 5. listopadu 2020. Později také vyšla na albu kapely Kryštof Halywůd.

Ne zcela tradiční vánoční poslech slibuje nejnovější počin hobojisty Viléma Veverky Christmas Album. Nahrál na ně jednak koledy, jednak klasické skladby, které dokážou navodit sváteční atmosféru.

Leitmotivem desky je Zima od Antonia Vivaldiho, celosvětově vůbec poprvé hraná na hoboj. Dále na desce znějí skladby Bachovy, Händelovy nebo Dvořákovo Ave Maria.

Vilém Veverka si na album pozval sopranistky Patricii Janečkovou a Adélu Řehořovou a také harfenistku Kateřinu Englichovou. Podobně jako v případě alba Marty Kubišové a bratrů Ebenů jde o hudbu, která díky širšímu žánrovému rozptylu a ne striktně klasickému aranžmá dokáže oslovit a zaujmout i během celého roku.