Kabát vydává album Dole v dole

  18:42aktualizováno  18:42
Pětice Kabát, jedna z nejoblíbenějších rockových kapel v Česku, právě vydává nové album, které pojmenovala Dole v dole. Zpěvák Josef Vojtek, kytarista Tomáš Krulich, baskytarista Milan Špalek a spol. se již rozjeli na velké turné po třech slovenských a dvanácti českých městech. O koncerty je značný zájem, například obě vystoupení ve Zlíně, která proběhnou 17. a 18. října, jsou vyprodaná. Masivní turné vyvrcholí 12. listopadu v pražské T-Mobile Areně.
Poslechněte si ukázky z nové desky Kabátu - ikonka audio.

Nové album, propagované písní Stará Lou, vznikalo ve špičkovém studiu Sono na Nouzově a kapela na něm pracovala takřka do poslední chvíle. Název Dole v dole je do značné míry nadsazený, podpořený fotografiemi z kladenského hornického skanzenu Mayrau.

Skupina sice pochází ze severočeských Teplic, ale zkušenosti z hornictví nemá. Ovšem hřivny zlata či platiny už z české a moravské země vytěžila v podobě prodaných desek.

Novinka Dole v dole bude sledována možná s větší pozorností než předchozích sedm studiových titulů kapely Kabát. Ta se totiž po vydání kompilace Suma sumárum (2001), bilancující její desetiletou nahrávací činnost, stala nejprodávanějším českým interpretem roku 2002.

Kolekci Suma sumárum si nakonec koupilo více než sto tisíc posluchačů a bestsellerem se stalo i koncertní a videoklipové DVD skupiny.

"Jedna strana mince je, co se líbí kritice, druhá, co se líbí lidem. Pro mě je nejlepší cenou to, že jsme nikdy žádného titulu neprodali méně než 50 tisíc. Důležité je, že lidi chodí rádi na naše koncerty," řekl Josef Vojtek.

Diskografie

Má jí motorovou (1991)

Živě! (1992)
Děvky ty to znaj (1993)
Colorado (1994)
Země plná trpaslíků (1995)
Čert na koze jel (1997)
MegaHu (1999)
Go Satane Go (2000)
Suma sumárum (2001)
VD: Best Of Video (2002)
Dole v dole (2003)
Počátky teplické kapely Kabát sahají až do roku 1984, avšak původně metalová sestava se rozjela naplno v devadesátých letech. Sérii desek odstartoval ryčný titul Má ji motorovou z roku 1991 následovaný dalšími jadrnými kousky Děvky ty to znaj (1993), Colorado (1994) či Go Satane Go (2000).

I když hudební kritiku si skupina většinou nenaklonila a nestala se mediálním hitem, fanoušci ji milovali a pozvedli k popularitě.

"Naší devizou zůstávají desky a koncerty," říkal Vojtek, který se začal objevovat i v českých muzikálech. Řada písní jako Colorado zlidověla, styl kapely se postupně kultivoval. Muzika nasávala také prvky country, z drsného zvuku začaly více vystupovat melodie a styl Kabátu se stal přístupnější ještě širšímu okruhu publika.

Potvrdila to například balada o nutnosti nesejít z vytčené cesty nazvaná Na sever nebo Pohoda, syrová ironická freska ze severních Čech. "Někteří nám vyčítají, že začínáme hrát melodické písničky.

Už prostě neposloucháme tolik Slayer jako na začátku. A taky stárneme. A taky už nezaměňujeme rychlost s energií," řekl baskytarista a textař skupiny Milan Špalek v časopise Music.

Josef Vojtek ze skupiny Kabát.

Benátská noc 2002

Skupina Kabát během koncertu na festivalu Benátská noc. (25. července 2003)

Skupina Kabát během koncertu na festivalu Benátská noc. (25. července 2003)

Skupina Kabát na festivalu Benátská noc (26. července 2003)

Fotografie z natáčení klipu k novému albu skupiny Kabát Dole v dole.


Nejčtenější

Poprvé v bondovce bude agentem 007 žena, černošská herečka Lashana Lynchová

Britská herečka Lashana Lynchová ve filmu Captain Marvel

Novým tajným agentem s označením 007 bude po Danielu Craigovi poprvé v dějinách bondovek žena a černoška, britská...

Oldřich Kaiser prodělal infarkt. Skončil na jednotce intenzivní péče

Oldřich Kaiser (1. března 2017)

Herec Oldřich Kaiser (64) skončil po prodělaném infarktu myokardu na jednotce intenzivní péče v jedné z pražských...

Hudební kalendář 2019: Největší letní festivaly v Česku

Rock for People 2018

Festivalová sezona začala letos brzy. Po celé republice od května do září probíhají desítky hudebních přehlídek, které...

KOMENTÁŘ: Mizerných dvě stě tisíc korun je dělí od nesmrtelnosti

Moderátor Marek Eben uvedl 29. června 2019 zrestaurovaný film Spalovač mrtvol...

Seznam je to úctyhodný a zároveň smutný. Úctyhodný, protože obsahuje jména našich velkých filmařských mistrů; smutný,...

RECENZE: Rammstein zapálili i kočárek. Jen kdyby to mohl každý vidět

Rammstein 16. července 2019 v pražské Eden Areně

Skalní fanoušci Rammstein budou nejspíš přísahat, že jejich úterní koncert v pražském Edenu byl skvělý a ze svého...

Další z rubriky

RECENZE: Rammstein zapálili i kočárek. Jen kdyby to mohl každý vidět

Rammstein 16. července 2019 v pražské Eden Areně

Skalní fanoušci Rammstein budou nejspíš přísahat, že jejich úterní koncert v pražském Edenu byl skvělý a ze svého...

GLOSA: Skvělého Johna Butlera překonala jen utajovaná Aneta Langerová

John Butler Trio - Colours of Ostrava 2019

Páteční program Colours of Ostrava byl alespoň pohledem na hlavní scény asi dosud nejpestřejším dnem celého ročníku....

Hudební kalendář 2019: Největší letní festivaly v Česku

Rock for People 2018

Festivalová sezona začala letos brzy. Po celé republice od května do září probíhají desítky hudebních přehlídek, které...

Letní pohledy ke stažení: Vytiskněte, vymalujte a pošlete
Letní pohledy ke stažení: Vytiskněte, vymalujte a pošlete

Chcete někomu udělat radost pohledem, který domalujete a vybarvíte s dětmi? Připravili jsme celou sérii, kterou si zdarma stáhnete. Využít ji mohou i účastníci našeho Letního kolotoče.

Najdete na iDNES.cz