Jaký byl hudební skladatel, publicista a pedagog Jan Kapr (1914–1988), o němž jste nejspíš ani neslyšeli? Zahraniční i tuzemské festivaly oceňují film KaprKód o umělci a propagandistovi, na kterého měla česká kultura za normalizace i po sametu zapomenout. Snímek dostal Cenu české filmové kritiky za nejlepší dokumentární film roku 2022. Laureáta Stalinovy ceny, jenž ještě během budování socialismu svou cenu vrátil, oživuje na plátně režisérka Lucie Králová. Kvůli čemu označuje KaprKód za „veselý film o smrti“? A proč v něm zpěváci klikují a zpívají vleže? | foto: ČTK

Zapomenutý hudebník. Jan Kapr byl vymazaný z oficiální paměti, říká filmařka

Celý článek jen pro členy

Chcete číst prémiové texty bez omezení?

Předplatit
Jaký byl hudební skladatel, publicista a pedagog Jan Kapr (1914–1988), o němž jste nejspíš ani neslyšeli? Laureáta Stalinovy ceny, jenž ještě během budování socialismu svou cenu vrátil, oživuje na plátně režisérka Lucie Králová. Její netradiční dokument o umělci a socialistickém propagandistovi, na nějž se mělo zapomenout, oceňují v tuzemsku i v zahraničí.

Jak jste vůbec českého skladatele Jana Kapra objevila?
Dozvěděla jsem se o něm od své kamarádky Míši Vyoralové, která je muzikoložka a houslistka a do širší Kaprovy rodiny se kdysi provdala. Dělala o něm také pořad do Českého rozhlasu, a tím pádem věděla, že existuje rodinný archiv včetně osmičkových filmů (desítky let starý film na celuloidovém pásku, pozn. red.). Opatrně jsme je založili do promítačky a první, co jsme uviděli, byla postava prominentního skladatele, který se plazí po louce a ukusuje sedmikrásky. Následovaly scény padání lyžařů, u nichž jsme předpokládali, že to jsou jeho přátelé. Jezdili ve třech přes nějaké šílené skokánky. Ještě s vázáním kandahár... Na sáňkách a lyžích tam ale jezdil i sám Kapr, o kterém jsme věděli, že měl v šestnácti letech úraz, když spadl jako závodní gymnasta z kruhů.

Vytvářel s celou rodinou krátké hrané scénky, často i promyšlené a vtipné, jejichž hvězdou byla Kaprova tchyně – nejlepší postava z jeho filmů.

Dočtěte tento exkluzivní článek s předplatným iDNES Premium

Měsíční

89
Předplatit
Můžete kdykoliv zrušit

Roční

890
Předplatit
Ušetříte 178 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Dvouleté

1 690
Předplatit
Ušetříte 446 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Připojte se ještě dnes a získejte:

  • Neomezený přístup k obsahu iDNES.cz, Lidovky.cz a Expres.cz
  • Více než 50 000 prémiových článků od renomovaných autorů
  • Přístup k našim novinám a časopisům online a zdarma ve čtečce
Více o iDNES Premium
Máte už předplatné? Přihlásit se
, Téma