Jamboree oživí hosté z USA a Matuška

Ve Strakonicích začíná třináctý ročník Jamboree, velkého festivalu bluegrassu a country hudby. Poiřadatelům se letos podařilo zavést několik novinek a také přilákat řadu hvězd, kterým vévodí Waldemar Matuška či několik hostů z USA.

O FESTIVALOVÝCH NOVINKÁCH VÍCE ZDE

Waldemar Matuška s Olgou Blechovou a skupinou KTO bude zvláštním hostem úvodního večera, během něhož budou k slyšení i další výborní muzikanti, například Petr Kůs se skupinou Fámy, Vojta Zícha s Druhou mízou nebo pražský Reliéf.

Sobotní program začne pásmem Staré dobré časy, ve kterém se představí dvojice z USA Dick Staber (mandolina) & Judith Chasnoff (kytara), která začala společně vystupovat v roce 1993. Nejprve hráli v Moriah (stát New York, USA) odkud Dick pochází. Postupně procestovali celé Spojené státy i pak i zámoří.

Na jaře 1998 uvedli společné CD z jejich vlastní produkce po názvem Free to Dream s devíti originálními skladbami. Na podzim téhož roku podnikli turné do Nizozemí a Německa, aby prodej alba podpořili, a od té doby v západní Evropě vystupují častěji.

Judith začala hrát na kytaru v období dospívání a studovala zpěv v The School of Music & Art in New Yourk City.

Dick účinkoval v letech 1969 až 1975 v legendární skupině Del McCoury Band, dále hrál s Don Stoverem (1977-1978) a působil v neméně slavné skupině Bob Paisley & The Southern Grass (1979 - 1981). V tomto období se účastnil mnoha skupinových nahrávek a byla mu vydána i tři sólová alba.

Součástí sobotního odpoledne bude i program Pocta Johnu Denverovi, ve kterém se představí Brent Moyer(USA) a Eagles & Horses z Pardubic s finalistkou soutěže Česko hledá SuperStar Veronikou Zaňkovou.

Večerní program bude, kromě osvědčených bluegrassových hvězd, jako jsou Modrotisk, Nová sekce, Vabank Unit či Monogram, oživen například nezařaditelným Robertem Křesťanem s Druhou trávou, slovenským Country Teamem z Trnavy nebo crazy smrští s názvem Semtex.