Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Jagger slavil v Duplexu

Den D pro koncert roku - velkou show skupiny Rolling Stones - nastal. Na pražské Letenské pláni se má sejít až 80 tisíc diváků. "Stouni" si mezitím užívají Prahy, jejich frontman Mick Jagger oslavil své šedesátiny v klubu Duplex na Václavském náměstí.
Mick Jagger v Praze

Mick Jagger v Praze - Zpěvák Mick Jagger slavil v Praze své šedesáté narozeniny. (26. července, 2003) | foto: Reuters

Přijel sem dnes minutu po půlnoci, předtím strávil dvě a půl hodiny na britské ambasádě.

Exkluzivní fotogalerie ZDE
Před hlavní hvězdou večera přijely do klubu desítky hostů, mezi nimi bývalý prezident Václav Havel s manželkou. Havel však zadním vchodem z Jindřišské ulice zase brzy odjel, ještě předtím, než do klubu dorazil oslavenec Jagger. Pro zpěváka měl připravenou vázu od architekta Bořka Šípka.

Na příjezd kapely čekaly stovky fanoušků, každého člena legendární skupiny doprovodili salvou nadšení, tu největší sklidil pochopitelně jubilant Jagger. Také bývalého prezidenta lidé přivítali a zatleskali mu.

Soukromý program Stounů podléhá přísnému utajení, ale už odpoledne začalo být zřejmé, že místem oslav Jaggerových šedesátin by mohl být právě zmíněný klub. Oficiálně měl z technických důvodů zavřeno. Ve vchodu ale stálo už v podvečer někdy až deset mlčenlivých bodyguardů, tedy daleko víc, než je třeba k tomu, aby případně "běžným" návštěvníkům vysvětlili, že je prostě zavřeno.

Když rozestavěli před vchodem zátarasy a vytvořili oddělenou uličku pro pozvané, bylo všechno jasné. Kolem desáté večer začali převážně v mikrobusech přijíždět první hosté. Muž u vchodu se podíval do dlouhého jmenného seznamu a kdo v něm nebyl, měl smůlu. Fanoušci se natlačili k zátarasům, vylezli na vše vyvýšené, co bylo k dispozici, a vůbec dělali všechno možné, aby o nic nepřišli. Ochrance místy s jejich usměrňováním pomáhali policisté.

Diváci se nejprve dočkali bubeníka Charlieho Wattse, poté i obou kytaristů Keitha Richardse a Rona Wooda.

V sobotu na letenské pláni finišovala stavba pódia. Program skupiny byl celý den přísně utajován. Na veřejnost pronikla pouze zpráva, že kytarista Wood vpodvečer navštívil výstavu svých obrazů v pražské Galerii Miro.

Jagger podle dostupných informací v pátek povečeřel v restauraci Hergetova cihelna na Kampě. Přišlo s ním pár přátel, seděli na terase, zdrželi se asi hodinu. Rocker se prý zajímal i o loňské povodně, které právě pražskou Kampu zasáhly dost těžce.

Tři legendy
Dávnou sestavu Rolling Stones, kteří vystoupí v neděli v Praze na Letné, připomínají už jen tři muži: bubeník Charlie Watts, který má již šedesátku za sebou, zpěvák Mick Jagger, jenž ji zítra oslaví, a kytarista Keith Richards. Jemu bude šedesát letos v prosinci.

Jagger a Richards, kteří složili drtivou většinu hitů, tvoří hnací motor Rolling Stones. Zatímco Jagger těká mezi styly a novými nápady, které by rád začlenil do muziky Stones, Richards ji uzemňuje svou láskou k blues nebo americké venkovské hudbě. Vůdci Stones se nakonec vždy dokázali shodnout na tom, že největší síla kapely je v rock'n'rollovém písničkářství. „Je to jen rock'n'roll, ale mám ho rád,“ tak praví jejich hymna.

Přitom Jagger i Richards jsou naprosto odlišné lidské a umělecké typy. Zatímco Jagger tančí, špulí ústa, zpívá polomluveným stylem a střídá jednu grimasu za druhou, Richards zůstává drsně jednoduchý, srostlý s muzikou. Vždycky se mu líbili kovbojové, desperáti a muži na okraji zákona, jejichž život svými maléry a výtržnostmi napodobil. „Bourbon v ruce, kytaru na zádech a zákon v patách,“ popsala Richardse zpěvačka Marianne Faithfullová, se kterou v šedesátých letech chodil Mick Jagger.

Tento absolvent střední ekonomické školy je naopak metodický a žije zdravěji. „Pětadvacet let jsem se ke svému tělu choval jako demoliční četa. Stačilo,“ říká útlý zpěvák, vytrénovaný neustálým sportováním. Jagger musí mít vše dopředu naplánované, chce poroučet osudu. Richardsův život připomíná divoké zvíře, které se často řítilo bůhví kam. „V osmdesátých letech jsme se odcizili. On byl 'pan Čistej' a já 'pan Špína'. Ale naše přátelství je pevný. Že se občas rafneme, to jen dokazuje,“ řekl Richards v měsíčníku Rolling Stone.

Spory obou individualit rozsoudí tichý muž Charlie Watts, ctitel jazzu, který hraje se Stones od ledna 1963. Watts málokdy nabídne svůj názor, ale když k tomu dojde, jeho slovo má prý váhu. „Charlie je ne- uvěřitelně excentrickej Anglán. No jak jinak byste nazvali chlápka, kterej si koupí Alfa Romeo z roku 1936 jen proto, aby si mohl prohlídnout palubní desku? Neumí řídit - jen si vleze dovnitř a civí na to,“ prozradil Richards, jehož kytarovým parťákem je Ron Wood (1947). Bývalý člen britských Faces a spoluhráč Roda Stewarta přestoupil ke Stounům v prosinci 1975. Wood nahradil Micka Taylora, který byl následovníkem nešťastně zemřelého Briana Jonese. Wood nahrál několik sólových alb a rád maluje. Ostatně pražská galerie Miró vystavuje jeho kresby.

Starých Stounů bylo původně pět. Ještě v roce 1990 s nimi do Prahy přijel baskytarista Bill Wyman (1936), jenž zažil londýnský zrod kapely a jehož autorské ambice prý Jagger a Richards brzdili. Na druhý pražský koncert Stones v roce 1995 přijel Wymanův náhradník, výtečný jazzman Darryl Jones. Status stálého člena nezískal, i když se Stouny natáčel alba Woodoo Lounge a Bridges To Babylon. Stejně je na tom saxofonista Bobby Keys, který hrál už s rock'n'rollovým pionýrem Buddy Hollym a jenž provází Stones od roku 1969. Kromě dechové sekce, jíž vévodí Keys, obohatila doprovodnou kapelu zpěvačka Lisa Fischerová nebo dlouhodobý společník Stones a klávesista Chuck Leavell.

Autoři: , ,

Byl to lynč, ale rány už se zahojily, vzpomíná Rusevová na neúspěch Elišky a Damiána

  • Nejčtenější

Zemřel zpěvák a herec Josef Laufer, po čtyřech letech v umělém spánku

21. dubna 2024

Ve věku 84 let zemřel herec, režisér, zpěvák a scenárista Josef Laufer. Informaci potvrdil ředitel...

Zemřela herečka Hana Brejchová. Proslavil ji film Lásky jedné plavovlásky

22. dubna 2024  7:52,  aktualizováno  9:48

Zemřela herečka Hana Brejchová, bylo jí 77 let. Zazářila ve filmu Miloše Formana Lásky jedné...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Zbrojířka filmu Rust půjde do vězení za zabití na 1,5 roku. Viník je Baldwin, míní

15. dubna 2024  21:44

Sedmadvacetiletá Hannah Gutierrezová-Reedová, která dohlížela na bezpečnost zbraní při natáčení...

Společnost mučených básníků. Zpěvačka Taylor Swiftová vydala nové album

19. dubna 2024

Potřebovala jsem ho natočit, je to album, které mě zachránilo. Takto zpěvačka Taylor Swiftová...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Plačící Palestinka objímající svou mrtvou neteř je snímkem roku

18. dubna 2024  11:05,  aktualizováno  12:09

Fotografií roku se podle prestižní soutěže World Press Photo stal snímek zachycující Palestinku...

Karlovarský festival ocení Ivana Trojana, k šedesátinám obdrží Cenu prezidenta

23. dubna 2024  11:15,  aktualizováno  11:50

Cenu prezidenta karlovarského filmového festivalu převezme na slavnostním zakončení letošního 58....

KOMENTÁŘ: Kdo půjde do televize ve tři ráno a pro koho se bude vysílat

23. dubna 2024

Premium Zpravodajský kanál České televize ČT24 začne od května živě vysílat čtyřiadvacet hodin denně, nově...

RECENZE: Děti berou za srdce, ale svatá Montessori polepší i kurtizánu

23. dubna 2024

Na rovinu, životopisný snímek Maria Montessori mává praporem emancipace tak vehementně, že mužské...

Neúnavný Budžes a další velké role. Barbora Hrzánová slaví šedesátiny

22. dubna 2024  17:10

Herečka Barbora Hrzánová, která se narodila 22. dubna 1964, dostala do vínku výrazný komediální i...

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...