Ivan Král posílá vzkaz Patti Smithové

Sérii písní, které složil pro Patti Smithovou a Iggyho Popa, zařadil Ivan Král spolu se svými novějšími kousky na vzpomínkovou desku Dancing Barefoot. Právě titulní melodii Dancing Barefoot, která prý Krále napadla už v roce 1960, proslavila zpěvačka a básnířka Patti Smithová. "To byla ta nejlepší léta," vzpomíná Král na účinkování v newyorské kapele Patti Smith Group.
Hit Dancing Barefoot, který natočili také irští U2, nyní pozměnil a přejmenoval na P.S. I Fell For You "Dancing Barefoot". "Je to vzkaz Smithové, že mě tenkrát uchvátila a že jí za to děkuju." Album Dancing Barefoot natočil už loni na podzim s kapelou Bang Bang Band, ve které hrají kytarista Ed Zawadski, bubeník Martin Kreuzberg a basista Ivo Pospíšil. Ten byl jedním z muzikantů, kteří Krále o projektu Dancing Barefoot přesvědčili. Když poté deska vznikala, dal na ni i píseň o zlé ženě, kterou nazval Perfect Lie a již složil při natáčení.
Král se pohybuje mezi Amerikou a Českou republikou, ale s bývalými spoluhráči se nevidí, ani jim moc často nevolá. "Patti Smith má novou kapelu. S Iggy Popem jsem se rozešel už dávno v jeho sebedestruktivním alkoholovém a drogovém období. Nemohl jsem se na to dívat," říká Král. "Obdivuji jen, že to všechno přežil," dodává a považuje za skvělé, že šlachovitý rock'n'rollový démon, s nímž napsal písně Bang Bang, Pumpin' For Jill nebo Houston Is Hot, si stále drží formu. Potěšila ho i nová deska kapely Blondie, jejímž členem se mohl kdysi stát, ale nabídku odmítl. "Blahopřál jsem jim k návratu." Možná je pro tenhle byznys až moc měkký a slušný. "Jednou za mnou přišel Gene Simmons, že dáme dohromady démonickou skupinu Spider, která by dělala předkapelu jeho Kiss. Firma byla ochotná investovat obrovské částky. Asi bychom měli úspěch, ale mě by to nebavilo. Takhle jsem vycouval z každého projektu, který mi neseděl," odpovídá na to Král, který v Seattlu prodával palačinky a do České republiky přijel po listopadu 1989 koncertovat s grungeovou kapelou Native. Produkoval desítky domácích desek a sbíral za to výroční ceny. Dnes už po drsnějším rocku tolik netouží, baví ho spíše snivější odstíny muziky.

Témata: Iggy Pop, Patti Smith, U2