Iron Maiden - koncert na stadionu Bazaly v Ostravě (6. června 2007) | foto: Alexandr Satinský, MAFRA

Iron Maiden přišli o unikátní kytaru, v Edenu zazní „náhradnice“

  • 19
"Vyzýváme všechny fanoušky, aby se podívali po kytaře Adriana Smithe," hlásí na svých internetových stránkách Iron Maiden. Ze zákulisí ji neznámý pachatel ukradl v sobotu po koncertě v Aténách. Pražané ji na pátečním koncertě v Edenu patrně neuslyší.

Iron Maiden"Bude extrémně těžké se jí zbavit, je totiž jediná na světě," varuje slavná heavymetalová kapela zloděje a za nález slibuje bundu z aktuálního turné a vlastnoručně psaný děkovný dopis.

Jeden z posledních koncertů v Rumunsku Iron Maiden odehráli s náhradním nástrojem. Totéž se zřejmě dotkne i jejich zítřejšího vystoupení v pražském Edenu.

Iron Maiden - Fear of the Dark (živě Rock in Rio 2001)

S nadhledem sobě vlastním kapela ohlašuje také další ztrátu. Ta se týká jejího leteckého speciálu Ed Force One, který v první části aktuálního turné Somewhere Back In Time pilotoval sám zpěvák Iron Maiden Bruce Dickinson.

"S lítostí vám oznamuji, že Astraeus Airlines byly donuceny odstranit z Boeingu 757, který nám dřív pronajímali, obtisky Iron Maiden," píše zpěvák v osobní zprávě od kapitána.

. Iron Maiden v Praze

Eden, 8. srpna 2008

Podle některých zvěstí (včetně těch na stránkách kapely) ještě není páteční vystoupení Iron Maiden ve slávistickém Edenu vyprodáno. Koncert začne už v šest večer vystoupením domácí metalové formace Salamandra, o hodinu později se na pódiu se svou kapelou představí Lauren Harris, dcera zakládajícího baskytaristy Iron Maiden Stevea Harrise.

Hlavní hvězdy večera by měly na pódium nastoupit pět minut před osmou a hrát až do desáté večerní. Vzhledem k právě vydanému kompilačnímu albu Somewhere Back In Time slibují Iron Maiden zahrát zejména své největší hity z osmdesátých let.

Přestože původní dohoda mezi kapelou a aerolinkami zněla, že obrázek maskota kapely Eddieho a další náležitosti z trupu letadla půjdou hned, co ho kapela vrátí, pro velký zájem cestujících se metalová linka i nadále proháněla vzduchem Evropy a Středního východu.

Iron MaidenIron MaidenIron MaidenIron MaidenIron Maiden

Problémy však nastaly, když aerolinky nasadily letoun do oblasti Afriky. "Eddie měl podle místních velmi špatnou auru. Nejenže odmítali nastoupit do letadla, ale i pasažéři letadel parkujících poblíž se odmítali nalodit, protože se obávali, že i tyto stroje ovládají zlí duchové," vysvětluje Bruce Dickinson, proč nakonec společnost originální výzdobu letadla nechala přemalovat.