Herec a zpěvák Igor Orozovič

Herec a zpěvák Igor Orozovič | foto:  Tomáš Krist, MAFRA

VIDEO: Zkuste rozluštit nový hudební rébus Igora Orozoviče

  • 0
Herec a zpěvák Igor Orozovič představuje novou hudební hádanku. Poznáte, jakou slavnou a známou písničku si vzal na paškál v rámci svých Rébusongů? Dovedete si představit slavný song autorské dvojice Uhlíř a Svěrák ve světově znějící angličtině, nebo jak by působila jedna z nejoblíbenějších písniček Hany Hegerové v japonštině?

Jde snad o rébus, zda v novém „kabátku“ posluchač ještě českou písničku pozná? Jaké to vlastně je, když se z českých šlágrů dělá světový hit? Odpověď zná strůjce nápadu herec a muzikant Igor Orozovič.

„V období, kdy jsem hodně frčel v šansonech, jsem narazil na jednu písničku Michala Davida, u které mě napadlo, že by mohla dobře znít ve francouzštině. Zároveň mi to přišlo jako dobrej fór. A tak jsem se do toho pustil. A bavila mě myšlenka, že některé české písně, kdyby vznikaly v zahraničí, nebo kdyby čeština byla mezinárodním jazykem, mohly být světovým hitem. A třeba i ty, u kterých by to člověk ani ve snu nečekal,“ říká Igor Orozovič, herec známý například ze seriálů Polda, Živé terče, z filmu Milada nebo divadelního muzikálu Lazarus z pera Davida Bowieho.

Jeho domovskou scénou je Národní divadlo a společně s Milanem Šotkem a Jiřím Suchým z Tábora zakladatelem a spolutvůrcem autorského Cabaretu Calembour, v rámci něhož dělá hudební rébusy, tak zvané Poznávačky.

„Je to zpestření naší autorské tvorby, kdy diváci mají za úkol uhodnout, o kterou českou melodii se jedná. Poznávačky beru jako takový hudební fórek, ale zároveň i jako hudebně-jazykový experiment. Snažím se vybírat písně podle jejich melodiky, harmonických vlastností a celkové energie a k nim přiřadit odpovídající jazyk a styl. Samozřejmě to má být zábavné, takže záměrně jdu někdy do kontrastu,“ upřesňuje Orozovič

Na Rébusongy aneb Poznávačky se můžete podívat na oficiálním youtube kanálu Igora Orozoviče. Zaznějí také v rámci improvizovaných Kalavečerů Cabaretu Calembour.

A doufám, že jednou v plné parádě zazní i na mých samostatných koncertech, které do budoucna plánuji,” dodává Igor Orozovič.