Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Underworld se postarali o velkolepé finále Rock for People

  12:52
Program třetího a závěrečného dne festivalu Rock for People nejspíš nevypadal nějak extra lákavě pro někoho, kdo k ukojení svých hudebních choutek nutně vyžaduje češtinu.
Rock for People 2009 - Karl Hyde (Underworld)

Rock for People 2009 - Karl Hyde (Underworld) | foto: ČTK

Rock for People 2009 - Tony Ducháček (Garage)Domácí hudební scénu tu reprezentovali především Clou, Sunshine nebo Gaia Mesiah, kteří navíc tak jako tak zpívají po cizácku, a pak Vypsaná fiXa. Ta letos vystoupila se speciálním konceptem, v jehož rámci každý večer živě odehrála jedno kompletní album ze své diskografie. Fanoušci českého bigbítu pak nepochybně vzali zavděk koncertem lva pražských výčepů Tonyho Ducháčka a skupiny Garage.

Oč méně bylo z pódií slyšet češtinu, jak z písniček, tak z proslovů mezi nimi, o to více dostali prostor zahraniční hosté. Tak třeba američtí hardcore ranaři Ignite nabídli posluchačům i malou politickou přednášku na téma škodlivosti komunismu a nacismu pro zdravý vývoj společnosti.

Rock for People 2009 - Eugene Hutz (Gogol Bordello)Z trochu jiné strany to vzali američtí pop punkeři Bouncing Souls, jejichž svižné melodické písničky s tvrdým zvukem měly dav pod pódiem především pobratřit a stmelit. A velkému zájmu se pochopitelně těšili i kosmopolitní gipsy punkeři Gogol Bordello, kteří se během posledních let stali jedním z fenoménů světových pódií.

Splněná očekávání

A pak tu byla ta opravdu velká jména. Je otázkou, zda britští indie rockeři Bloc Party mohli naplnit všechna očekávání, která byla do jejich prvního vystoupení v Česku vkládána. Moc se jim toho ale vytknout nedalo, pokud vůbec něco.

Kapela, jejíž loňské třetí album Intimacy se díky zdárnému roubování elektronické taneční produkce na alternativní rock dočkalo přirovnání s tvorbou Radiohead, během svého živého vystoupení odhodila většinu chemických příkras a v Hradci odehrála fantastický živý koncert jen s nejnutnějším minimem předtočených doprovodů.

Rock for People 2009 - Bloc PartyA podle entuziastických reakcí těch, co se nechali strhnout, šlo nepochybně o jednu z hlavních událostí celého festivalu. Kromě energického muzikantství tomu ve velkém napomohl bezprostřední a hovorný frontman Kele Okereke. Ten skoro celý koncert odehrál v kšiltovce s nápisem I Love Mum, kterou mu na pódium hodil jeden z fanoušků, a během jedné skladby dokonce s mikrofonem vběhl rovnou do ječícího publika.

S náladou připomínající zasvěcování nových členů náboženské sekty se zase mohli setkat všichni, kdo se přišli podívat na koncert britských Placebo. Kapely, která už v devadesátých letech proslula tím, že kytarovou melancholii The Cure a Joy Division smíchala s romantismem a dekadencí Depeche Mode, a jejímuž vlivu za svoji existenci vděčí nejedna česká kapela, jako například pražští The Fake Tapes nebo hudebník Niceland.

Rock for People 2009 - Brian Molko (Placebo)Prostor pod pódiem, které kapela kolem uhrančivého androgyna Briana Molka okupovala, byl zaplněn prakticky do posledního čtverečního centimetru. A některé skladby, jako hitovku Special K z alba Black Market Music z roku 2000, sborově odzpívalo i české publikum, které si - jak známo - na nějaké velké provolávání anglických textů nepotrpí.

Velké finále za svitu měsíce

O opravdu grandiózní závěr třídenní akce se pak postarala legenda britské elektronické taneční hudby 90. let, dvojice Underworld, která do Hradce Králové aktuálně přijela rozšířena o třetího člena.

Rock for People 2009 - Karl Hyde (Underworld)Vokalista Karl Hyde, oblečený do efektního třpytivého saka, které připomínalo diskokouli, se na hodinu a čtvrt proměnil v zaříkávače, jehož monotónním hlasovým mantrám, doprovázeným dunivými beaty a syntezátorovými plochami, podléhali všichni přítomní bez ohledu na věk, národnost, vzdělání nebo promile.

Překvapením bylo, že skupina koncert nepostavila na poslední desce Oblivion With Bells, ale prakticky odehrála set svých nejlepších skladeb, například Dark And Long, Pearl´s Girl nebo King Of Snake z koncertního programu, který už v roce 2000 zachytila na vynikajícím živém albu Everything, Everything.

Možná že to nebyla ta nejodvážnější věc na světě, ale nepochybně splnila svůj účel. A publikum, divoce se zmítající a výskající za svitu měsíce, to sotva mohlo ocenit víc. Zvlášť když kapela spustila svůj největší hit Born Slippy NUXX, proslavený filmem Trainspotting, a do publika se vyvalily obří nafukovací balony, které pak, osvětlované skenery a reflektory, dlouho poskakovaly nad hlavami tanečníků.

Jen houšť

Rock for People 2009 - fanoušciPatnáctý ročník festivalu Rock for People je tedy historií a už teď lze říct, že laťku nechal pro pořadatele všech open-airů v Česku nasazenou skutečně vysoko. S účastí přes pětadvacet tisíc duší, což je nejvíc v historii akce, je jasné, že plán o skloubení tradičních jmen, která přitáhnou pravidelné návštěvníky, a opravdu zajímavých a neokoukaných zahraničních hostů, co na festival nalákají i ty nové, pořadatelům vyšel na sto procent.

Nezbývá než doufat, že ve znamení podobné harmonie budou i další ročníky. A že stejně jako letos bude tomuhle obřímu mejdanu pod širým nebem bezvýhradně nakloněno i počasí.

Autor: , Filter

Empatická a otevřená, hodnotí první dámu autorka dokumentu Šorelová

  • Nejčtenější

Zemřel zpěvák a herec Josef Laufer, po čtyřech letech v umělém spánku

21. dubna 2024

Ve věku 84 let zemřel herec, režisér, zpěvák a scenárista Josef Laufer. Informaci potvrdil ředitel...

Zemřela herečka Hana Brejchová. Proslavil ji film Lásky jedné plavovlásky

22. dubna 2024  7:52,  aktualizováno  9:48

Zemřela herečka Hana Brejchová, bylo jí 77 let. Zazářila ve filmu Miloše Formana Lásky jedné...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Společnost mučených básníků. Zpěvačka Taylor Swiftová vydala nové album

19. dubna 2024

Potřebovala jsem ho natočit, je to album, které mě zachránilo. Takto zpěvačka Taylor Swiftová...

Plačící Palestinka objímající svou mrtvou neteř je snímkem roku

18. dubna 2024  11:05,  aktualizováno  12:09

Fotografií roku se podle prestižní soutěže World Press Photo stal snímek zachycující Palestinku...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Vystupovat v Praze je často za trest. Lidé jsou tam zpovykaní, říká brněnský komik

16. dubna 2024

Premium Říká, že je cholerik a je snadné ho vytočit. Umí si však vystřelit sám se sebe a je přesvědčený, že...

Přispějí i Kohák či Hřebejk. Chinaski slaví, chystají sérii koncertů v Americe

23. dubna 2024  13:43

Kapela Chinaski prozradila plány na oslavu 30 let od vydání debutového alba. Kromě dvou koncertů v...

Karlovarský festival ocení Ivana Trojana, k šedesátinám obdrží Cenu prezidenta

23. dubna 2024  11:15,  aktualizováno  11:50

Cenu prezidenta karlovarského filmového festivalu převezme na slavnostním zakončení letošního 58....

KOMENTÁŘ: Kdo půjde do televize ve tři ráno a pro koho se bude vysílat

23. dubna 2024

Premium Zpravodajský kanál České televize ČT24 začne od května živě vysílat čtyřiadvacet hodin denně, nově...

RECENZE: Děti berou za srdce, ale svatá Montessori polepší i kurtizánu

23. dubna 2024

Na rovinu, životopisný snímek Maria Montessori mává praporem emancipace tak vehementně, že mužské...

Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO
Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO

Každý den po celý tento týden můžete vyhrávat jedinečné dárky od značky BEBELO.

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...