Dr. Lonnie Smith

Dr. Lonnie Smith | foto: Bohemia Jazz Fest

Hvězda souljazzu, varhaník Dr. Lonnie Smith, zahraje v Praze a Ostravě

  • 1
V rámci Agharta Prague Jazz Festivalu dnes večer zahraje v pražském Lucerna Music Baru světoznámý hráč na Hammondovy varhany Dr. Lonnie Smith se svým triem. Jedná se o jeho pražskou premiéru. V Česku poprvé koncertoval vloni v Prachaticích v rámci Bohemia Jazz Festu. Trio zavítá zítra i do Ostravy.

Dr. Lonnie Smith patří k nejuznávanějším představitelům hry na varhany Hammond B3, nejpopulárnější typ elektrických varhan, jehož zvuk je příznačný hned pro dva hudební žánry: souljazz, jehož popularita kulminovala v 60. letech, a rock 70. let, ve kterém jej proslavili hráči Keith Emerson a Jon Lord.

Osmašedesátiletý Smith (s patrně vůbec nejslavnějším americkým jazzovým varhaníkem Jimmym Smithem jej spojuje pouze shoda příjmení) začal hrát už v raném mládí po boku kytaristy George Bensona. Sólově debutoval albem Finger Lickin´ Good v roce 1967.

Dr. Lonnie Smith

Na konci 60. let patřil mezi opory kultovního labelu Blue Note, pro který natočil čtyři studiová a jedno živé album. Všechna jsou považována za klasické ukázky souljazzu, tedy posluchačsky velmi vstřícného žánru, stojícího na pevných a průrazných rytmických figurách, jazzové improvizaci a silných vlivech blues a gospelu.

V roce 1969 byl Dr. Lonnie Smith poprvé zvolen nejlepším varhaníkem v prestižním žebříčku časopisu Downbeat, od té doby se v podobných anketách objevuje se skálopevnou pravidelností. Tato pověst přetrvává dodnes, například americká Asociace jazzových novinářů jej vyhlásila varhaníkem roku v letech 2003-2005, 2008 i 2009.

Dr. Lonnie Smith, který od poloviny 70. let, kdy konvertoval k sikhismu, koncertuje výhradně s pokrývkou hlavy, nejčastěji turbanem, přijíždí v triu, obsazeném kytaristou Jonathanem Kreisbergem a bubeníkem Jamirem Williamsem.