Regina Spektor

Regina Spektor | foto: Simone Cecchetti, Profimedia.cz

Hvězda Colours Regina Spektor: Když zpívám, jsem někdo jiný

  • 3
Americká písničkářka ruského původu. Už tato základní charakteristika třicetileté půvabné tmavovlásky Reginy Spektor vzbuzuje pozornost. A co teprve, když začne zpívat. Přesvědčit se můžete 18. července, kdy vystoupí poprvé v České republice - na festivalu Colours of Ostrava.

Regina Spektor na hudební scéně působí už víc než desetiletí a za tu dobu nahrála pět alb. Významněji je však o ní slyšet až v posledních letech. "Je to proto, že jsem čím dál lepší," uvádí lakonicky na vysvětlenou a má pravdu.

Regina SpektorJejí hudba bývá leckdy popisována prostřednictvím seznamu jmen jejích slavných kolegyň a ona se k tomu staví pragmaticky. "Nechci házet všechna přirovnání do jednoho pytle. Když se o mně mluví v souvislosti s takovými dámami, jako jsou Joni Mitchell nebo Kate Bush, nejenže je to pro mě obrovská pocta, ale navíc mi to dává i smysl," vykládá. "Joni Mitchell jsem objevila, když mi bylo asi dvanáct, a od té doby ji intenzivně poslouchám. Podobně to bylo s Kate Bush.

Ale když mě přirovnávají k Amandě Palmer z Dresden Dolls, je to trochu hořký pocit. Amanda je fajn, vůbec nic proti ní nemám, ale to ona byla moje fanynka a všude vykládala, jak mě obdivuje. Zkrátka to člověka naštve - jednou mají příležitost přirovnat někoho ke mně a neudělají to," směje se vysokým dívčím zvonivým smíchem, až je skoro těžko uvěřit, že ho vydávají stejné hlasivky jako neobvyklý sametový zpěv. "Když zpívám, jsem někdo jiný," říká.

Pryč z Ruska

Regina Spektor se narodila v roce 1980 v Moskvě v ruské židovské rodině, což měřeno historickými zkušenostmi není pro úspěšnou kariéru v showbyznysu ideální začátek životopisu. Na druhou stranu měla štěstí v tom, že její rodiče byli vzdělanci a vášniví muzikanti. Matka učila na konzervatoři, otec byl fotograf, který hrál velmi slušně na housle. "Svým rodičům vděčím za vše," říká. "Nejenže mi vštěpovali lásku k hudbě, ale maximálně mě podporovali ve všem, co jsem chtěla dělat. Bez nich bych nebyla nic."

Colours of Ostrava 2010

Na hudební festival, který se bude konat od 15. do 18. července v Ostravě, dorazí mnoho známých zpěváků a kapel. Ze zahraničí kromě kultovního Iggyho Popa přijedou The Strokes, irská kapela The Cranberries či Afro Celt Sound System. Z českých kapel tu zahrají třeba Čechomor, Wohnout či Visací zámek.
Poprvé se návštěvníci v dějišti festivalu dočkají dvou lávek přes Ostravici. U obou hlavních scén kromě zvětšení prostoru pro diváky vyrostou tribuny pro asi 1 400 lidí.

Regina tak nejenže od šesti let hrála na klavír - samozřejmě klasiku, ale také hodně četla. "Matka a otec mě kromě hudby odmalička vedli také k literatuře a i za to jsem jim neskonale vděčná. Neumím si představit svůj život bez knih, čtení výborné knížky považuju za jeden z nejúžasnějších životních zážitků." Když pak za Gorbačova v roce 1989 dostali ruští Židé povolení k emigraci, Regina už byla pro život v Americe velice dobře vybavená. Zvlášť když rodina zakotvila v multikulturním New Yorku.

Nesnesitelná lehkost bytí

Poslouchala Beatles, Queen a hip hop a chodila hrát na klavír do synagogy, protože ho doma neměli. Pak ale začala brát hodiny a nakonec skončila na konzervatoři. Učila se skládat písničky, začala vystupovat v klubech na Manhattanu a sbírala zážitky. Navštívila Izrael, studovala v Británii.

Regina Spektor

"Z dnešního pohledu se možná moje kariéra vyvíjela příliš pomalu, ale já jsem za to ráda. Všechny ty fáze jsem si vychutnala, užila a hlavně odpracovala. Bez pořádné dřiny nemá žádný úspěch cenu," říká uvědoměle.

První dvě alba 11:11 (2001) a Songs (2002) vydala na vlastní náklady, až pak se uchýlila pod křídla velké firmy. Výrazněji na sebe upozornila albem Soviet Kitsch (Sovětský kýč, 2004), částečně i proto, že na obalu pózuje s ruskou důstojnickou čepicí a přitom do sebe obrací lahev vodky. Název desky prý inspiroval slavný román Milana Kundery Nesnesitelná lehkost bytí, čemuž se dá celkem věřit. Ještě více pak uspěla s albem Begin to Hope (2006).

Pejsek a kočička uvařili laskominu

Čtete-li nejrůznější pokusy o charakteristiku muziky, kterou Regina Spektor produkuje, a vlivů, pod kterými ji tvoří, máte neodbytný pocit, že pejsek a kočička vařili dort. Folk, punk, rock, ruská klasická hudba, židovská hudba, hip hop, jazz, gospel, r&b, klasika. Něco jsme zapomněli? Přitom Regininy písničky jsou čisté a víceméně obyčejné, i když velmi silné.

"Snažím se, aby každá moje skladba byla jedinečná - to je hlavní kritérium. Žánry nejsou podstatné a nic z toho, co ze mě vypadne, si nikdy nezapisuju. Buď je ten nápad dostatečně silný, a tudíž se mi v hlavě udrží, anebo prostě ne. Pak z něj asi nemělo nic zásadního vzniknout."

Pochvaly a lichotky na téma své jedinečnosti odbývá mávnutím ruky. "Co si budeme povídat, originální přece v muzice není dneska nikdo. Moje písničky samozřejmě vznikaly pod velkým množstvím vlivů, odmalička jsem kolem sebe měla hudbu nejrůznějších žánrů a jedním z těch hlavních byla klasika. To bylo podle mě hodně důležité. Je ale pravda, že hodně lidí tvrdí, že v mých amerických písničkách je slyšet ruská duše, což je asi poměrně vzácná kombinace. Já sama nevím, nejsem schopná to posoudit."

Chytrá zpěvačka

Významnou složkou jejích písniček, která si žádá speciální zmínku, jsou texty. Kromě toho, že vyprávějí leckdy pozoruhodné příběhy (prý nikoli autobiografické), zhmotňují se v nich Reginina slova o důležitosti literatury v jejím životě. Kdejaká skladba totiž cituje nějakého slavného autora - Shakespeara, Fitzgeralda, Hemingwaye, Ezru Pounda, Virginii Woolfovou, Margaret Atwoodovou či ruského klasika Borise Pasternaka. "Ruština a ruská kultura jsou ve mně, s tím se nedá nic dělat," říká Regina.

Ale ve skutečnosti je to tak, že je v ní mnohem a mnohem víc. Je nesmírně sečtělá, mluví plynně anglicky, rusky a hebrejsky a do svých písniček neváhá vkládat citace z těchto i dalších jazyků (latiny, francouzštiny). Krásná, talentovaná, skromná, pracovitá a ještě k tomu moudrá a vzdělaná? Kde jste to viděli?

Co všechno umí

Regina Spektor mluví plynně anglicky, rusky a hebrejsky a do svých písní neváhá vkládat citace z těchto i dalších jazyků.

Zatím poslední album Far (2009), které propaguje svým současným turné, je její asi nejlepší a nejpestřejší nahrávka. Připravila ji rovnou se čtyřmi producenty, což bylo leckde interpretováno jako nerozhodnost, marnivost, neujasněnost názoru, chronická nespokojenost apod. "Pracovala jsem s vícero producenty z jednoho prostého důvodu: chtěla jsem se toho co nejvíc naučit, chtěla jsem vyzkoušet co nejvíc možností," vysvětluje.

"Vybrala jsem si lidi, které velmi obdivuji a respektuji, a musím říct, že to pro mě byla úžasná škola. Někteří kritici sice psali, že kvůli tomu není moje album úplně jednotné a celistvé, ale na takových názorech mi nezáleží. Důležité je, že si připadám teď mnohem zkušenější, chytřejší a poučenější. Doufám, že to všechno maximálně využiju při další práci."

Ať žijí festivaly

Regina Spektor tvrdí, že cestování po evropských letních festivalech, které ji o prázdninách čeká, je pro ni velké lákadlo. "Miluju festivaly! Vždycky je to sice velká hektika, odbytá zvuková zkouška, nikdy nevíte, co se přihodí, jací lidé budou pod pódiem, jestli po vás nebudou házet rajčata, ale hraní venku je moc fajn, potkám se s jinými muzikanty, zažiju bezprostřední kontakt s cizí muzikou, a to je všechno super."

Regina Spektor

Pokud jde o její repertoár, vystoupení na festivalech prý vypadá úplně jinak než regulérní koncert. "V tomto prostředí se spíš snažím vyhýbat intimním křehkým písničkám, které daleko lépe vyznějí v podstatně menším uzavřeném prostoru. Nechci festivalově naladěné publikum nudit. Proto opravdu doporučuji přijít se na mě podívat na festival i na samostatný koncert - fakt to stojí za to!" směje se.

Regina Spektor u nás sice zatím nevystupovala, ale úplně neposkvrněná není. "Moc se do Česka těším. Navštívila jsem před časem Prahu jako turistka a byla jsem unešená, takže se nemůžu dočkat, až se podívám i na jiná místa vaší země." Předskakovala The Strokes, Kings of Leon či Keane a 18. července si v Ostravě zahraje před Iggy Popem.