Underworld

Underworld - Underworld - Rick Smith a Karl Hyde | foto: archiv

Hudební tipy: Poetické techno a sexy hlasivky

Hudební vody čeří návrat Underworld či hitové výběry Kryštof a disko princezny Róisín Murphy. V rádiích pak dámy převálcovaly Chinaski.

TIP TÝDNE


ROISIN MURPHY: Overpowered
EMI
roisinmurphy.com
Své druhé sólové album vydává bývalá zpěvačka slavných Moloko Róisín Murphy, o které časopis Filter napsal, že má "hlasivky máčené v sexu". Pilotní singl Owerpowered i současný Let Me Know dávají jasný signál, jak celá deska zní - elektronikou obarvený pop říznutý diskem. Producentsky se na dlouho očekávané desce, kterou zpěvačka představí 2. listopadu v klubu Roxy, podílel Andy Cato z tanečního projektu Groove Armada nebo vyhledávaný Richard X.

Z ČESKÝCH LUHŮ


KRYŠTOF: Poločas
EMI
www.krystof.net
Po dvanácti letech existence a šest let od "průlomu" mezi elitu české hudební scény se kapela Kryštof rozhodla rekapitulovat. Na výběru Poločas najdete kromě známých hitů jako Lolita, Obchodník s deštěm, Zrcadlení nebo Rubikon i tři novinky. Jednu z nich, písničku Plán, už česká rádia statečně rotují a vznikl k ní videoklip, ve kterém si zahrála česká herecká legenda Vlasta Chramostová.
Vše o albu Poločas najdete zde

DLOUHO OČEKÁVANÉ


UNDERWORLD: Oblivion With Bells
Panther
underworldlive.com
Dinosauři britské taneční scény a "poetizátoři techna" Underworld vydávají po pěti letech od posledního A Hudred Days Off v pořadí páté řadové album (druhé pouze v duu Rick Smith a Karl Hyde). Cestu mezi fanoušky desce brázdí pilotní singl Crocodile - pro Underworld typická skladba ne nepodobná někdejšímu hitu Jumbo. Druhým plánovaným singlem je skladba Boy Boy Boy. Underworld novinku v koncertní podobě představí 27. října i v Praze.

DÁLE VYCHÁZÍ
R.E.M. - R.E.M. Live

R.E.M.Kupodivu až teď vychází historicky první živé album legendárních R.E.M. Kompilace na dvou CD a jednom DVD nabízí záznam dva a půl roku starého koncertu z irského Dublinu.

The Hives - The Black And White Album
RfP 2007 - The HivesPo třech letech se fanoušci švédských The Hives dočkali nového alba, které nabízí mimo jiné i dvě skladby produkované Pharellem Williamsem. Už teď je v rádiích ke slyšení singl Tick Tick Boom, který se dostal i do počítačové hry Madden NFL 08.

Alison Moyet - The Turn
Stejně tak tři roky nechala čekat své příznivce britská zpěvačka Alison Moyet. Oproti předchozímu albu ale nejde o kompilaci coververzí, ale o zbrusu nový materiál na hranici pop-rocku a blues.

Hot Hot Heat - Happiness
Hot Hot HeatKanadští Hot Hot Heat se opět hlásí o slovo svým v pořadí už pátým albem (druhým u velké vydávací společnosti), které vás mohlo "praštit přes uši" pilotním singlem Let Me In.

Gabrielle - Always
Od dob slavného singlu Dreams uteklo už hodně vody, a tak britská zpěvačka Gabrielle vydává už v pořadí páté album. Byť už čtrnáct let patří ve své domovině mezi první třídu, pilotnímu singlu z nové desky Why? (hrají ho i česká rádia) se ale nepodařilo probojovat se ani mezi Top 40.

Další tituly
Carlos SantanaSantana - Ultimate, ABBA The Album Deluxe, Bee Gees - Saturday Night Fever, Paul Anka - Classic Songs, My Way, Shapeshifters - New Day, Status Quo - Status Quo/Rock Legends, Velvet Underground - The Velvet Underground, The Residents - Voice Of Midnight, Maritime - Heresy And The Hotel Choir, Kid Rock - Rock´N´Roll Jesus, Jimmy Eat World - Chase This Light

HITPARÁDY
Velký holky zválcovaly Chinaski

Pink - z klipu Dear Mr. PresidentPo týdnech vlády singlu Zadarmo z nové desky Chinaski prošla první pětice nejhranějších songů v českém éteru razantním kolem hry "škatulata, hejbejte se". Fergie se povedlo se singlem Big Girls Don´t Cry vyšplhat na zlatou příčku, na druhé místo vyskočili ze šestnáctky Plain White T´S s hitovkou Hey There Delilah. Bronz pak patří rebelce Pink a písničce Hey Mr. President. Jediným stabilním článkem v Top 5 je německý "diskotékař" Shaun Baker se singlem VIP a na pětce jsou už zmínění Chinaski. Minulý týden byl celkem Kylie Minogueskoupý na novinky. Dalo se předpokládat, že novinka od Kylie Minogue 2 Hearts zaboduje a z nováčků se jí to povedlo nejlépe, byť je zatím na 45. místě. Padesátka patří Nicole Schlerzinger se singlem Whatever U Like, o deset příček níž Ready Kirken tvrdí, že Život je výlet. Čtveřici novinek uzavírá slovenský Team s písničkou Ako málo.

Jedna Woman vládne všem
Petr Muk Stejný počet nových titulů, tedy čtyři, nabízí i padesátka nejprodávanějších alb. Nejvýše z nich, na sedmém místě, je kompilace Taneční liga s pořadovým číslem 100. Třicáté místo patří Petru Mukovi a jeho kompilaci Slunce: To nejlepší, o tři místa níž prosí Jakub Smolík Řekni, že je nebe. Příčka s číslem 42 patří Green Day s titulem InternatJaroslav Uhlíř a Zdeněk Svěrákional Super Hits. A jak to vypadá v první pětici? Stejně jako minule i tentokrát se nejvíc utrácelo za nové album Lucie Bílé Woman. Na stříbro povyskočila Ewa Farna s deskou Ticho a na trojku o jedno místo spadli Chinaski. Čtyřka patří dvojici Svěrák - Uhlíř a jejich výběru 20 let písniček a Top 5 uzavírá Pelmel Lucie Vondráčkové.
Zdroj: www.ifpi.cz