Luno

Luno | foto: Indies Scope

GLOSÁŘ: Nezávislé kapely Luno, Nano a Calm Season stojí za pozornost

  • 0
O tom, že hlavní proud ani u nás zdaleka všechno nepřeválcuje, svědčí tři nedávno vydané desky tuzemských kapel. Nezávislý pop sice nemá tak svalnatá ramena, ale zase nabízí naléhavější emoci.

Svým neuvěřitelným hlasem a jeho výrazem dovedla zpěvačka Ema Brabcová nahnat husí kůž už před lety, kdy si zažila období zatím největší slávy s kapelami Roe-Deer a Khoiba. Její aktuální skupina Luno je sice na první poslech i pohled nápadná o dost méně, ale když se zpěvačka na právě vydaném albu Zeroth opře o své hlasivky, efekt je stejný.

Zeroth je poměrně zasmušilá deska, na které se obratně prolínají živé nástroje s elektronickým experimentem. Svou opravdovou sílu v sobě nachází v obyčejné písničkové formě a když se nebojí  ponurou, atmosférickou verzi vytrhnout do nádherně dojemného refrénu, jako se to kapele povedlo v titulní písničce. Ve chvílích, kdy se Luno stávají kapelou z kulis zasněné barové scény z Davida Lynche, dokážou svou hudbou pohltit. A to se stává jen u poslechu dobrých desek.

Calm Season to jde i ve dvou

Netradiční obsazení si zvolila dvojice Calm Season, která možná názvem odkazuje ke skupině Glenna Hansarda a Markéty Irglové, ale obsahem je poněkud jinde.

Zvuk Calm Season je totiž postavený na zvláštní, neokoukané kombinaci kytary s violoncellem a kontrastu hlasů hudebníků tak trochu ze dvou světů - baskytaristy The Prostitutes Adama Vopičky a cellistky Terezie Kovalové. Je jasné, že jejich debutová deska, kterou nazvali Mosaic Views, je intimní nahrávka s melancholickým dopadem. Na to, že jde o první společný počin, překvapí dotaženým výrazem, v němž funguje i přiznaná syrovost netradiční hudební kombinace. A to přesto, že ve své formě a aranži by písničky Calm Season přeci jen mohly být dotaženější.

Nano chápe, co jsou refrény

Přímočařejší zvuk a energii v sobě má další projekt tuzemské nezávislé scény, který si dal název Nano. Debutové album jménem 2Am Bedroom Songs dává pražská čtveřice ke stažení za dobrovolný příspěvek a ten si od fanoušků za odvedenou práci zaslouží.

Už jenom za to, že ani v rámci indie popu nezapomínají, že písničky by měly mít jasné refrény, jak zpěvačka Markéta Štechová dokazuje v suverénním singlu Sober. A také tah a jinou energii než smutnění, v němž se hudebníci mimo hlavní proud tak rádi topí. Ne že by tu jisté nejistoty debutu nebyly, ale snaha dělat věci po svém zkrátka i Nanu vychází.

Luno: 85 %
Calm Season: 70 %
Nano: 70 %