„Hrdinové nekecaj a jdou do tmy,“ vzkazuje Vypsaná fixa ze studia

  • 1
Před několika měsíci vznikalo v holešovickém studiu Gui-tón nové album kapely Tata Bojs. Posádka se však v letních měsících vyměnila. Tedy až na producenta Dušana Neuwertha, který tu dohlíží na novinku Vypsané fixy.

"I když na albu budou pomalé písničky, chtěli jsme ho udělat spíš svižné, odpíchnutější," říká Neuwerth o desce, z níž je na konci srpna hotová polovina.

Zatím bezejmenná nahrávka se na trh dostane 6. října. Stejně jako předchozí Klenot (ten mimochodem v diskografii kapely naplno dostál svému jménu) vyjde nejprve na internetovém portálu t-music.cz, kde za ni budou moci fanoušci zaplatit jimi zvolenou částku. Rozdíl oproti minulému projektu, za nímž vyrazila kapela do Anglie, bude v tom, že se fyzický nosič dostane bezprostředně i do klasických obchodů.

Jaký je Klenot?

Recenze MF DNES

Obal alba Klenot

Vypsaná fixa je poctivá kapela. ... S odvážným krokem jménem Klenot, kterému po hudební, textařské a technické stránce nechybí nic, se definitivně stává kapelou, kterou je třeba brát – názvu navzdory – zatraceně vážně.

"U Klenotu jsme neměli žádné prognózy, ale ze statistik víme, že si desku stáhlo na padesát tisíc lidí a zaplatili asi dvě stě tisíc korun, takže se nám náklady vrátily zhruba z poloviny. Věděli jsme, že je to nevratná investice, ale bylo to dobrý dobrodružství," ohlíží se Márdi.

Skokem přes "živák" s prostým názvem VFRFP, který Vypsaná fixa natočila na loňském festivalu Rock for People, se však kapela vrátila ke klasické práci ve studiu. "Dušan je perfekcionalista, takže piluje sebemenší detaily. Před chvílí jsem si krásně patnáctkrát zařval," usmívá se Márdi a je rád, že je na desku víc času než při nahrávání muziky v Británii.

Turné začne na Slovensku

"Snažil jsem se tam dostat něco ze sídlišť, kde jsem trávil hodně času," zamýšlí se Márdi nahlas. "Narodilo se mi dítě a s kočárkem jsem projezdil hodiny. Poslouchal jsem muziku a zjistil, že nově opravené paneláky se zelení jsou vlastně hezké státy ve státě," dodává s tím, že už to dávno není místo, kde by člověk musel mít strach. Každopádně Vypsaná fixa se ve svých textech nebojí patrně ničeho. Svědčí o tom píseň Detaily, v níž se zpívá, že "hrdinové nekecaj a jdou do tmy, hrdinové nekecaj a jdou tam, kam nechce nikdo".

Na novinku už v září upozorní singl s klipem k písni Vše za 39. O měsíc později kapela vyrazí na turné po Slovensku, česká část začne 1. listopadu křtem v pražském Paláci Akropolis.