Ondřej Hejma

Ondřej Hejma | foto: Jan Zátorský, MAFRA

Festival Benátská! zahájí Žlutý pes, Hejma vykouřil dýmku míru s pořadateli

  • 4
Kauza, na kterou před dvěma lety upozornil iDNES.cz, má dobrý konec. Ondřej Hejma se Žlutým psem a Ivan Hlas se usmířili s festivalem Benátská! a budou letos protagonisty úvodního tematického večera.

Žlutý pes (Jan Martinek a Ondřej Hejma)

Předloni pořadatelé festivalu Benátská! zrušili několik vystoupení z původně avizovaného programu. Mezi postiženými byli kromě zpěvačky Lenky Nové nebo skupiny Skyline také veteráni jižanského rocku Žlutý pes a populární písničkář Ivan Hlas se svým triem. Z neomluveného zrušení vyvstala velká předloňská mediální kauza. Více zde.

Od loňského roku je spolumajitelem značky Benátská! právník, podnikatel a příležitostný zpěvák Petr Pečený. A zdá se, že pořadatelé s umělci vykouřili příslovečnou indiánskou dýmku míru: každoroční tematicky zaměřený Večírek pro nedočkavé, kterým vždycky ve čtvrtek festival začíná, je letos věnován právě hanspaulským legendám.

Ivan Hlas

Kromě Žlutého psa se na hlavním pódiu vystřídají třeba Ivan Hlas, YoYo Band nebo Krausberry. „Jsme pyšní na to, že můžeme v uceleném bloku představit kapely z legendární Hanspaulky. Hanspaulské hnutí mělo pro českou hudební scénu významný přínos. Již počet interpretů, kteří svým významem překročili hranice původně víceméně uzavřené společnosti, je velmi úctyhodný,“ říká ředitel festivalu Pavel Mikez.

Z usmíření se raduje i Ondřej Hejma: „Tenhle happyend nám nejenom umožňuje vrátit se na Benátskou, kterou máme rádi, ale zároveň představit něco z těch mejdanů, jam sessions a neopakovatelné atmosféry, která na Hansapulce vždycky vládla. Už ani nepamatuju, kdy jsme se naposledy sešli na jednom pódiu v takhle monumentální sestavě.“

Takové byly začátky: Ondřej Hejma a Ivan Hlas

Hejma slibuje nejen povinnou smršť největších hitů všech zúčastněných umělců, ale také novinky z alb, které Žlutý pes (Stroj času) i Hlas (Vítr ve vlasech) vydali vloni, a navíc jako speciální bonus i prolínání jednotlivých spřízněných kapel v unikátních personálních i repertoárových kombinacích. Nebude to těžké - Ivan Hlas je spoluzakladatelem Žlutého psa, Hejma býval kdysi členem Yo Yo Bandu, instrumentalisté hanspaulských kapel přecházeli v průběhu let z jedné do druhé.

Třiadvacátý ročník festivalu Benátská! se letos od 23. do 26. července odehraje ve sportovním areálu v libereckém Vesci. Festival minulý měsíc zveřejnil prvního zahraničního headlinera, kterým jsou Helloween. Doplní je jména domácí špičky včetně Chinaski, Mekyho Žbirky, Stromboli, David Koller, Aneta Langerová, Michal Hrůza, Vladimír Mišík či Václav Neckář.