Chinaski - Pavel Grohman | foto: Bořivoj Černý, MAFRA

Grohmanova smrt, nenahraditelná ztráta pro Chinaski

  • 23
Chinaski přečkali personální odchody mnoha členů, ale tragická smrt bubeníka Pavla Grohmana patří k nejhorším pohromám, jež mohly skupinu potkat.

Přišlo to náhle a navíc v něm ztratili kamaráda a velkého pracanta. Osmatřicetiletý bubeník hodně přispíval k tomu, aby kapela fungovala jako celek a projekty byly dotažené do konce.

Grohman nemohl být bez práce. I v dobách, kdy hráli třikrát čtyřikrát týdně, pracoval jako textař v reklamních agenturách. Podílel se na podobě scény turné, sháněl sponzory. I když se s ním kolegové ze skupiny občas hádali a říkali, že je cholerik, nakonec uznali, že spoustu věcí dotáhli díky jeho vytrvalosti.

. Bubeník Chinaski zemřel při nehodě

Pavel Grohman se na motorce srazil s autem

Z očí Pavla Grohmana sálalo zaujetí pro nové výzvy, které před skupinou stály. Bavilo ho, že při loňském turné 07 měla kapela k dispozici moderní techniku včetně velkého displeje, na který si lidé mohli z mobilů posílat vzkazy či obrázky.

Chinaski - Pavel Grohman"Vždycky jsme se snažili působit civilně. Techniku používáme, abychom v halách vytvořili atmosféru, jakou máme v klubech," říkal Grohman. S kapelou věděli, že nesmějí ztratit bezprostřední kontakt s publikem.

"Důležité je udržet atmosféru v sále. Ne jen vybrat peníze za vstupné a pak nějak zahrát," tvrdil Grohman. "Flotila kamionů o ničem nevypovídá, dokonce ani o té show. Myslím si, že jsme dosáhli na určitou hranici. Je to maximum. Příští výzva může být jiná než velikost sálu."

. HRADY: Kryštof místo Chinaski

Kapela Kryštof o víkendu nahradí kolegy z Chinaski, kteří zrušili všechny své koncerty po tragické smrti bubeníka Pavla Grohmana, na poslední zastávce putovního festivalu České hrady na Bezdězu. Ostravská formace už Chinaski nahradila na Kunětické hoře, kdy museli zrušit vystoupení kvůli zlomené klíční kosti frontmana Michala Malátného, i v sobotu na Švihově.

Chinaski mohou sehnat a zacvičit nového bubeníka. Ani o písně nebude mít nouzi. Stačí se podívat na poslední desku 07, písničky nosí téměř všichni. Těžké bude zacelit mezeru po textařském stylu Pavla Grohmana, spoluautora hitů Klára, 1970 či Zadarmo.

Grohman si vypracoval lidový jazyk, našel poměr mezi chytlavostí, hravostí a zralostí. To on otextoval satiru Slovní pyrotechnika, zaměřenou na sebestředné politiky včetně Jiřího Paroubka.

Jako na bubeníka nebylo na Pavla Grohmana tolik vidět, jistil kapelu jakoby ze zadní linie. S celoživotním kamarádem Malátným, s nímž se znal od 5. třídy, skupinu v Jičíně založil. Tehdy si říkali Starý hrady, potom Starý hadry a v roce 1994 ji přejmenovali na Chinaski.

. Kdo byl Pavel Grohman

Podívejte se na video - profil bubeníka Chinaski

Chinaski - Pavel GrohmanUvědomovali si, že cesta z klubů do hal nepřišla sama od sebe. "Léta jsme hráli zadarmo nebo jen za pivo, protože nás to bavilo," říkali. "A to s člověkem něco udělá. Úspěchu si víc váží a naučí se s tím lépe pracovat." Ve dvaceti by jim to mohlo poplést hlavu. "Jenže když jsme vydali album Dlouhej kouř, bylo nám už sedmadvacet. Jsme velký kluci, hned z něčeho nezblbneme."

Teď se kapela soustředí na to, aby pomohla Grohmanově manželce a dětem. Jisté však je, že bude pokračovat. Trumpetista Pavel Kužvart již vzkázal posluchačům, že Pavel Grohman by si to přál.