Prago Union natočili desku Vážná hudba.

Prago Union natočili desku Vážná hudba. | foto: Alexander Dobrovodský, EMI

GLOSA: Prago Union mají skvělou desku, ale dalo se na ní škrtat

  • 3
Po koncepční desce V barvách se reprezentanti tuzemského alternativního hip hopu Prago Union vracejí s albem, které popisují jako soundtrack posledních dvou let. Nahrávka Vážná hudba spíš připomíná více či méně soustředěné deníkové zápisky hlavního autora, tváře a hlasu kapely Kata, kterého si starší ročníky pamatují z formace Chaozz.

Vážná hudba

70 %

Prago Union

Vydavatel: EMI

Stejně jako na albu Dezorient Express písničky doslova chrlí. Na albu, které se v prvním týdnu stalo nejprodávanějším na českých iTunes, je jedenadvacet skladeb a stopáž takřka zaplňuje možnosti cédéčka. Část z nich působí jako nepřebratelné tlačení nápadů a neuvěřitelných asociací (Kdo z koho), některé v sobě mají potenciál hitu (Ona mi, tsunami), všechny spojuje velký cit pro jazyk a asociační hru s ním, díky které celek dává smysl. 

Hudebně setrvali Prago Union ve své bezpečné zóně trochu omšelého, starého, praskajícího, ale stále účinného hiphopového zvuku. Nejsyrovější skladbu Naodpis, která pojednává o exekucích, najdete hned zkraje cédéčka. "Kdybys mě hledal, ptej se po splatnosti a já už budu stopro někde za tím," chrlí v ní Kato.

V rapování i psaní hudby a textů zůstává podobný, sampluje jazz, k hiphopovým rytmům přidává zlámané rytmy, v písničce Rolák naznačuje dubstepové vlnění basy. Ale vše podle dávno známých pravidel světa Prago Union. Pro fanoušky je Vážná hudba skvělá deska, z někdy více, jindy méně srozumitelného života. Orientaci v ní však Kato neulehčuje nikomu. Jako by pořád nevěděl, že škrtat není sprosté slovo.