Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Genesis dobyli svět, chystají se na Česko

  1:00
Hudební legendy se Česku nevyhýbají, naopak. Řada jich tu už zahrála, spousta zatím ne. Teď přijížději Genesis.

Kapela Genesis - (zleva) Tony Banks, Phil Collins a Mike Rutherford | foto: Profimedia.cz

Genesis. Biblické jméno označuje jednu z nejúspěšnějších kapel: prodala více než 130 milionů alb a světu dala dva jedinečné zpěváky - Petera Gabriela a Phila Collinse. Právě Collins, velký solitér, muzikant i bavič, stojí v čele obnovené sestavy, která vystoupí 20. června v Praze. Co do návštěvnosti může jít o vystoupení roku na otevřené ploše poblíž pražské Sazka Areny.

Jednak Genesis s Collinsem v Česku dosud nevystupovali, jednak na jejich chytré i hitové muzice vyrostlo několik generací. Po téměř 40 letech, kdy Genesis dělají hudbu, se pod širým nebem mohou sejít senioři, jejich děti, možná i vnuci. Nové světové turné Turn It On Again Tour, na kterém kapela připomene hity Mama, Invisible Touch či We Can't Dance, nebude jistě výjimkou.

Škoda, že se k sestavě nepřipojil Peter Gabriel, který s kolegy udržuje prý velmi přátelské vztahy. Pak by byl návrat Genesis opravdu jedinečný. "Zůstali jsme přátelé, jsme jednou z mála kapel, které to takhle vydrželo," říkal Collins při své předloňské návštěvě Prahy.

Collins sice ohlašoval, že velká turné už podnikat nechce, ale hudebníkům, kteří jsou na scéně od raného mládí a zažili nadšení desetitisícových arén, se taková prohlášení nedají moc věřit. Stejně jako oběma kolegům z Genesis, hráči na klávesy Tonymu Banksovi a kytaristovi Miku Rutherfordovi, kteří spolu se zpívajícím bubeníkem Collinsem tvoří jádro koncertní sestavy.

Živá muzika si je opět přitáhla, možná o něco více než očekávané milionové výdělky, a tak po 15 letech od posledního společného turné vyhlásili nový koncertní podnik. A haly v kontinentální Evropě i Británii byly rychle vyprodané.

Gabriel s maskami, Collins s humorem
Genesis mají výhodu, že repertoár kapely se nekryje se sólovými hity obou slavných zpěváků. Genesis přišli s vrstevnatými, neotřelými písněmi na šesti albech a nabídli teatrální koncerty, při kterých si Peter Gabriel vzal na sebe podobu starce, netopýra či květiny. Za zády mu začal zpívat nový bubeník Phil Collins, který v roce 1975 po Gabrielově odchodu postoupil na místo frontmana.

Končila zlatá éra progresivního rocku, k němuž byli Genesis přiřazováni stejně jako kapely Yes, King Crimson či Emerson, Lake and Palmer. Genesis přečkali i nástup punkových kapel, které je považovaly za přežilé stadionové dinosaury. Genesis se poučili, odlehčili muziku Collinsovým humorem, vsadili více na čisté písně, soulový zvuk a po devíti letech existence se dočkali prvního hitu Follow You, Follow Me.

Právě s Collinsem zažila skupina v 80. a počátkem 90. let popularitu, srovnatelnou s Rolling Stones, U2 a dalšími kolosy. Čeští fandové je mohli v roce 1992 zastihnout ve Vídni. A v únoru 1998 ve zpola zaplněné pražské T-Mobile Areně. Jenže to už s Genesis nezpíval Phil Collins, který skupinu opustil o dva roky dříve, ale nový člen Ray Wilson. Tah s osmadvacetiletým Wilsonem však zbytku kapely nevyšel, a tak se Genesis po vlažně přijatém turné odmlčeli a v roce 2000 se dobrovolně rozpustili. Aspoň si to tenkrát mysleli.

Neukojitelný hlad
Nastartovala je vlna zájmu o návraty velkých legend. Současná scéna nenabízí tolik nových talentů, kteří by přilákali publikum do obrovských arén. Dorostli do nich například Robbie Williams a kapela Oasis, které Amerika vcelku ignoruje, Justin Timberlake nebo punkoví kabaretiéři Green Day. Ze sféry taneční hudby se prosadil dýdžej Fatboy Slim. A tak o legendy, byť netvoří nic nového, je stále obrovský zájem. Fanoušci se chtějí aspoň dotknout jejich aury, miliony lístků mizí během několika minut v předprodejích.

Stačí, aby se rozhádaní Pink Floyd sešli na půlhodinovém vystoupení na koncertu Live 8 a prodeje jejich desek letí raketově vzhůru. Vrásčití Rolling Stones, kteří vystoupí 22. července v Brně, patří k nejvýdělečnějším kapelám na světě. Členové kapely ABBA odmítají údajně miliardové nabídky, aby se dali znovu dohromady na krátké turné. Ani Paul McCartney nesmí koncertovat bez písní Beatles, hovoří se o návratu hřmotné kapely Led Zeppelin, již "předběhli" Queen, i když riskovali vzkříšení s novým zpěvákem Paulem Rodgersem.

Takhle je v dubnu 2005 zažilo i Česko. A pamětníci, kteří si před dvaceti lety zajeli na plnohodnotné Queen do Budapešti, mohli srovnávat Rodgerse s Freddiem Mercurym.

Česko bylo odříznuté od světové populární hudby érou totality. Vzácné první koncerty Louise Armstronga, Johnnyho Cashe nebo britské kapely Depeche Mode, která přijela těsně před pádem bývalého režimu, patří dodnes ke vzpomínaným zážitkům. Ani poté, co se hranice otevřely, nebylo vyhráno. Domácí pořadatelské agentury se teprve učily podnikat, občas umělce přeplácely a jindy nebyly vhodné prostory.

Například kapelu U2 mohlo Česko vidět už počátkem 90. let v tehdejší Sportovní hale na Výstavišti. Management skupiny se však bál, že střešní konstrukce hokejového stánku neunese zavěšené trabanty, nezbytnou součást tehdejší výbavy U2. Bono a spol. se sice dostali na Strahov 14. srpna 1997, ale jejich poslední turné Vertigo Česko minulo. Kapela zde nenašla vhodný oválný fotbalový stadion, kam by se vešlo aspoň 60 tisíc lidí.

Také o Madonnu pořadatelé dlouho usilovali. Při předchozím turné Re-Invention zpěvačka vynechala střední Evropu a do Prahy se ji podařilo dostat až loni v září. Hlad po legendách trvá. Na Kiss nebo Ozzyho Osbourna by bylo na stadionu snad pokaždé plno, britští metaloví klasici Iron Maiden se v Česku téměř zabydleli. Na jejich zatím poslední koncert v Ostravě přišlo 6. června 2007 téměř třicet tisíc fanoušků. Tak proč by se nevrátili Genesis, navíc v sestavě, která už jednou dobyla svět?

Byl to lynč, ale rány už se zahojily, vzpomíná Rusevová na neúspěch Elišky a Damiána

  • Nejčtenější

Náhle zemřel zpěvák Maxim Turbulenc Daniel Vali, bylo mu 53 let

13. dubna 2024  9:22

Ve věku 53 let zemřel zpěvák skupiny Maxim Turbulenc Daniel Vali. Letos by se svou kapelou oslavil...

Zbrojířka filmu Rust půjde do vězení za zabití na 1,5 roku. Viník je Baldwin, míní

15. dubna 2024  21:44

Sedmadvacetiletá Hannah Gutierrezová-Reedová, která dohlížela na bezpečnost zbraní při natáčení...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Společnost mučených básníků. Zpěvačka Taylor Swiftová vydala nové album

19. dubna 2024

Potřebovala jsem ho natočit, je to album, které mě zachránilo. Takto zpěvačka Taylor Swiftová...

KVÍZ: Jak dobře se orientujete ve filmech a rolích Rudolfa Hrušínského?

13. dubna 2024  10:30

Stačil mu jeden pohled a vyjádřil všechno, co si jeho postava v danou chvíli myslí. Rudolf...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Plačící Palestinka objímající svou mrtvou neteř je snímkem roku

18. dubna 2024  11:05,  aktualizováno  12:09

Fotografií roku se podle prestižní soutěže World Press Photo stal snímek zachycující Palestinku...

Byli jsme parta naprostých žabařů, říkají hvězdy Červeného trpaslíka

20. dubna 2024

Premium Hosty letošního ročníku svátku komiksů, sci-fi, fantasy a vůbec popkultury Comic-Con byli i britští...

RECENZE: Trpký osud jednoho města. Třetí Šikmý kostel je opět fascinující

19. dubna 2024

Premium Plnými sty procenty ohodnotila naše recenzentka Alena Slezáková očekávaný závěrečný díl trilogie...

RECENZE: Čínská Popelka zachraňuje draky. Kupodivu docela vkusně

19. dubna 2024  9:55

Jistěže animovaná pohádka Jak zachránit draka míří především k dětem, které nad jejím původem...

Společnost mučených básníků. Zpěvačka Taylor Swiftová vydala nové album

19. dubna 2024

Potřebovala jsem ho natočit, je to album, které mě zachránilo. Takto zpěvačka Taylor Swiftová...

eMimino soutěží: Vyhrajte balíček v hodnotě 1 000 Kč z dm drogerie
eMimino soutěží: Vyhrajte balíček v hodnotě 1 000 Kč z dm drogerie

Milovníci kosmetiky pozor! Tento týden soutěžíme o pět velkých balíčků v celkové hodnotě 5000 Kč. Zapojte se do soutěže a vyhrajte lákavý balíček...

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Ve StarDance zatančí Vondráčková, Paulová, hvězda Kukaček i mistryně světa

Tuzemská verze celosvětově mimořádně úspěšné soutěže StarDance britské veřejnoprávní televizní společnosti BBC se už na...