Doporučujeme

Zpěvačka Zuzana Mikulcová

Zpěvačka Zuzana Mikulcová | foto: Jakub Čajko

VIDEO: Audiovizuální projekt Fúzie představuje klip k písničce Můj stín

  • 0
Projekt Fúzie zpěvačky a skladatelky Zuzany Mikulcové dostal finální podobu alba. Spojení s Danem Bártou, Barborou Mochowou, Larou Abou Hamdan a Peterem Lipou doplňuje skladba Můj stín s Jakubem Königem.

Jakub König, frontman skupiny Zvíře jménem podzim, známý rovněž jako Kittchen, v projektu Fúzie kromě skladby Můj stín, v které spolu se Zuzanou Mikulcovou i zpívá, spolupracoval na textu ke skladbě Zítra ráno.

„Musím říct, že pro mne bylo napsání obou textů docela oříšek. Zuzana a její chlapci se svižně pohybují v žánrových vodách, které pro mne byly donedávna docela neprozkoumané. A oba texty vznikaly dlouho a v mnoha různých verzích, aby se pak najednou vylouply v té finální během okamžiku. Byla to pro mne velká lekce v otevřenosti i v důvěře, že to dobře dopadne. Což se nakonec i stalo. A rád bych Zuzce a celému projektu Fúzie poděkoval za nevšední zážitky a nečekaná propojení. Jsem moc rád, že jsem se něčeho takového mohl zúčastnit,“ řekl König.

Zvuková a obrazová podoba všech skladeb Fúzie vzniká vždy dohromady a naživo. Nahrávání skladby Můj stín se uskutečnilo v kavárně Styl a interiér v centru Prahy ve Vodičkově ulici. Atmosféru nočně-ranního hudebního setkání Zuzany Mikulcové a Jakuba Königa s hudebníky Michalem Šelepem, Gáborem Tokárem a producentem Andrejem Hruškou obrazově zaznamenal a do videoklipu zpracoval Dominik Janovský.

Projekt Fúzie je audiovizuální umělecká reflexe na současnou společenskou situaci v otázkách národnostních menšin a narůstajícího extremismu a rasismu. Zuzana Mikulcová o něm hovoří jako o splněném snu. 

„Když si vzpomenu, že tento ambiciózní nápad vznikl v malém sklípku při vínku ve Vieše... S Andrejem jsme ho dali na papír a navzdory všem složitým okolnostem v souvislosti s pandemií a zákazy nezůstalo jen u plánů a řečí, ale podařilo se nám ho zrealizovat a dotáhnout do konce. Každá spolupráce vytvořila něco specifického a pro mě unikátního. Jsem nesmírně vděčná všem, kteří měli odvahu, chuť a ochotu ho podpořit,“ říká zpěvačka.