Foo Fighters v O2 areně, 15. 8. 2012 (Dave Grohl)

Foo Fighters v O2 areně, 15. 8. 2012 (Dave Grohl) | foto:  Michal Šula, MAFRA

Foo Fighters vezou hity, novinky a možná dojde i na malé překvapení

  • 0
Už v úterý se do Prahy po pěti letech vrátí slavná kapela Foo Fighters. V O2 areně by měla zahrát kromě hitů i písně z chystané desky Concrete and Gold, která má vyjít letos v září. A Dave Grohl nedávno na koncertu zapojil i svou osmiletou dceru.

Oblíbený internetový fenomén nazvaný Totally Looks Like předkládá obrázky, na nichž se někdejší americký prezident Theodore Roosevelt neskutečně podobá průvodčímu z animovaného snímku Polární expres nebo Thom Yorke z Radiohead připomíná legendárního pistolníka Billyho Kida. No a pak je tu humor na druhou. Neuvěříte! Dave Grohl z Foo Fighters vypadá úplně přesně jako ten chlápek, co bubnoval v Nirvaně!

Hurónský vtip pro znalé na jedné straně, chyták pro nezasvěcené na druhé zároveň ilustruje nepopiratelný fakt. Dnes osmačtyřicetiletý Dave Grohl patří k hrstce hudebníků, kterým se podařilo po konci veleúspěšné kapely navázat se skupinou novou, která se přitom v lesku Nirvany nijak zásadně neztrácí.

Grohl se k Nirvaně přidal v roce 1990 poté, co kapela vystřídala několik bubeníků a natočila svou první desku Bleach. S legendou, která sice potom vydala už jen dvě alba, ale stala se milníkem pro žánr grunge i pro alternativní hudbu vůbec, setrval až do jejího nečekaně vynuceného konce v roce 1994.

Na Islandu si s Foo Fighters zahrála i Grohlova osmiletá dcera.

Dave Grohl už tehdy na nahrávky Nirvany trochu přispíval kytarou a rovněž psal vlastní písně. Po Cobainově sebevraždě natočil demo, které se stalo základem o rok později vydané debutové desky Foo Fighters, jež nesla stejný název jako kapela.

Mezitím ovšem ještě zvažoval, že by nastoupil dráhu „nájemného“ bubeníka. A ne v nevýznamných kapelách. V listopadu 1994 absolvoval krátké turné s Tomem Pettym a jeho kapelou Heartbreakers, jehož součástí bylo i vystoupení v televizní show Saturday Night Live. Petty dokonce stál o to, aby se k nim Grohl připojil nastálo, ten to však odmítl. Zahrál si také několik písní s Pearl Jam na jejich australské šňůře v březnu následujícího roku, což vyvolalo spekulace, že by mohl nastoupit ke kapele ze Seattlu, ale Eddie Vedder tehdy sáhl po Jacku Ironsovi, původním bubeníkovi Red Hot Chili Peppers.

Co také hrají Foo Fighters na turné

Setlist koncertu na festivalu Secret Solstice v Reykjavíku z 16. června.

  • All My Life
  • Times Like These
  • Run (poprvé naživo)
  • Learn to Fly
  • The Pretender
  • My Hero
  • We Will Rock You (cover písně Queen odehrála Grohlova osmiletá dcera Harper na bicí)
  • Cold Day in the Sun
  • Congregation
  • Walk
  • These Days
  • The Sky Is a Neighborhood (poprvé s celou kapelou)
  • La Dee Da (poprvé naživo)
  • Best of You
  • Everlong

Zdroj: Setlist.fm

Dave Grohl měl tedy otevřenou cestu k vlastním aktivitám. Foo Fighters vznikli z podobné motivace jako o čtvrt století dřív Wings Paula McCartneyho – ani jednomu z hudebníků se nechtělo na čistě sólovou dráhu a chtěli být zase obklopení kapelou. Grohl přizval další hudebníky včetně Pata Smeara, jenž jezdil s Nirvanou jako hostující kytarista po koncertech.

To je však dávná minulost. Po první desce, což byly jen nově smíchané Grohlovy demoverze, následovalo sedm dalších a letos v září přibude už deváté studiové album Concrete and Gold. Čtyři z dosavadních osmi nahrávek si odnesly cenu Grammy pro nejlepší rockové album a celkem prodali Foo Fighters dvanáct milionů desek jen ve Spojených státech a třicet milionů celosvětově.

Složení kapely se v průběhu času měnilo a sestava, která míří k nám, se víceméně ustálila na přelomu tisíciletí poté, co přišel kytarista Chris Shiflett a doplnil baskytaristu Natea Mendela a bubeníka Taylora Hawkinse. V roce 2010 se nastálo vrátil Smear, jenž na čas odešel a potom s Foo Fighters účinkoval jako koncertní hráč.

Pod jednotlivými písněmi je často podepsaná celá kapela nebo aspoň několik členů. Ačkoliv je Dave Grohl jejím zakladatelem, hlavním zpěvákem i jakýmsi „uměleckým vedoucím“, nejspíš ve skupině nevládne despoticky. Mezi hity Foo Fighters patří skladby jako Best of You, Everlong, My Hero, Learn to Fly nebo Breakout, jež by neměly chybět ani na pražském vystoupení. I když je fakt, že Foo Fighters koncertní setlist každý večer mění. Kapela taky zařazuje pokaždé nějaký cover – na aktuálním turné už zazněly písně Queen, Rolling Stones, AC/DC nebo Toma Pettyho.

A nechybějí ani koncertní premiéry několika písní z chystané desky. Kromě singlu Run už Foo Fighters naživo zahráli skladby Sunday Rain, La Dee Da nebo The Sky Is a Neighborhood, vždy jen jednu až dvě na každé show, zřejmě aby si otestovali reakce publika a písničky si vyzkoušeli naživo.

Album Concrete and Gold je ohlášené na 15. září a má kombinovat popovou citlivost a harmonie s hardrockovými kytarami. „Chtěl jsem dosáhnout co nejmohutnějšího zvuku. Představte si, že Motörhead nahráli Seržanta Pepře... nebo tak něco,“ avizuje Dave Grohl.