Folkový kvítek začne nočním pochodem

Finále hudební soutěže pro děti do 18 let Folkový kvítek 2004 odstartuje 8. května v přírodním divadle na Konopišti u Benešova. Třináctému ročníku festivalu, kterého se zúčastní i řada oblíbených kapel, bude předcházet noční pochod.

I letos je hlavním pořadatelem Květ - sdružení klubů dětí a dětských domovů v České republice.

Účast v interpretační soutěži je omezena věkem. Soutěžícím nesmí být více než osmnáct let a musí vystoupit s vlastní tvorbou z oblasti folku, country, bluegrassu nebo trampských písní.

Soutěž má dvě kategorie - sólistu a skupinu. Počet kapel ani sólistů není nijak omezen. O vítězích v obou kategoriích rozhoduje odborná porota a publikum.

"Myslím, že divácká porota je důležitá, soutěžící se rádi dozvědí, jak je hodnotí veřejnost, zda by u posluchačů uspěli," podotkl předseda sdružení Květ Jiří Hopp.

Vítězové Folkového kvítku dostanou možnost účastnit se dalších folkových festivalů. "Myslím si, že to je pro vítěze mnohem důležitější než věcné ceny," uvedl Hopp.

Festivalu předchází noční páteční pochod Konopišťská Kanada, který vede z Jílového u Prahy přes údolí Posázaví až do areálu přírodního divadla na Konopišti.

Tam účastníky čeká v sobotu šestnáctihodinový hudební maraton, který pokračuje i v neděli. Letos se lidé mohou těšit na vystoupení Vladimíra Mišíka a ETC, Roberta Křesťana a jeho kapely, Hradišťanu, Kamelotu či Jablkoně. Zahraje také loňská vítězka Lucie Faltýnková.

Na sobotní dopoledne je pro děti připraven bohatý program plný her a soutěží, například jízda na koních nebo rýžování zlata. I letos bude udělen Řád rytíře českého a moravského folku, o kterém rozhodnou diváci prostřednictvím internetu. Na rytíře jsou nominováni Lukáš Krásný, Vladimír Mišík a Jiří Pavlica.

Program festivalu pokračuje až do neděle, kdy je pro zájemce naplánováno tradiční splutí řeky Sázavy.

Cílem festivalu je objevit talentované muzikanty a zároveň získat peníze na činnost sdružení Květ. "Peníze z festivalu můžeme použít na rekreační pobyty pro děti z dětských domovů. Naším cílem je dostat alespoň na chvíli z dětského domova někam jinam," dodal Hopp.