Folkový kvítek rozkvete počtrnácté

Už počtrnácté se rozezní areálem přírodního divadla na zámku Konopiště folková hudba. V sobotu se zde za účasti špičky tuzemské folkové scény uskuteční finále dalšího ročníku prestižní soutěže dětských interpretů a kapel Folkový kvítek.

O Folkovém kvítku více ZDE

Letošní ročník Kvítku, který symbolicky odstartuje nadcházející festivalovou folkovou sezonu, je zajímavý i díky rekordnímu zájmu soutěžících, kterých se přihlásilo bezmála tři sta.

"Vzhledem k velmi těžkým podmínkám soutěže to je neuvěřitelně vysoké číslo. Ono umět vytvořit celou píseň a ještě ji dobře zahrát a zazpívat, to už svědčí o hudební osobnosti," říká dramaturg festivalu Jiří Hopp.

Samotné autorsko-interpretační soutěže se přitom mohou účastnit děti do osmnácti let, které zašlou nahrávku nejméně tří vlastních písní v žánrech folku, country, bluegrassu nebo folk-rocku. Přihlášení pak musí projít náročnými vyřazovacími koly a přesvědčit porotu o svých kvalitách.

"Folkový kvítek se za třináct uplynulých let stal pro soutěživé děti nejprestižnější akcí v České republice. Už to je určitě úspěch. Také se ustálil počet návštěvníků, kteří jezdí na Konopiště a z mého pohledu vytváří skvělou atmosféru nejen pro soutěžící. Jsem rád, že na Konopiště rádi jezdí i profesionální hudebníci. Označení Folkového kvítku za první velkou přehlídku folk a country v roce je příjemné. Určitě mě to nenapadlo na prvním ročníku v roce 1992, kdy na Konopiště přišlo 57 diváků," bilancuje Hopp.

Finále však není pouze o začínajících hudebnících. Stále početnější publikum potěší jako každý rok i téměř kompletní špička tuzemského folku. Letos odstartuje skupina Pacifik Tonyho Linharta, následovaná například Nezmary, Fešáky, Copem, Wabi Dankem, Žofií Kabelkovou, Honzou Nedvědem, Jiřím Schmitzerem nebo pozoruhodným kvartetem: Vlasta Redl, Jarda Samson Lenk, Slávek Janoušek a Šany. 

Zlatým hřebem večera bude každoroční slavnostní předání tradiční ceny Řádu rytíře českého a moravského folku o jejímž letošním držiteli měli možnost rozhodnout návštěvníci internetových stránek festivalu.

Kromě hudby nabízí festival i celou řadu atrakcí. Celé sobotní dopoledne bude patřit především dětem, které se budou moci zúčastnit indiánských soutěží, zajezdit na koních, zkusit rýžovat zlato, raftovat na jezeře nebo vyzkoušet své lezecké dovednosti. Výtěžek akce je určen dětem z dětských domovů.