Festival Colours of Ostrava.

Festival Colours of Ostrava. | foto: Adolf Horsinka, MAFRA

Ceny na hudebních festivalech rostou, hvězd je méně, diváků více

  • 16
Největší letní hudební festivaly zvyšují rozpočty i ceny lístků, nabízejí však méně zahraničních hvězd než v minulosti. Přesto většina pořadatelů nejznámějších ze zhruba 300 festivalů v Česku loni zaznamenala rekordní zájem návštěvníků. Jen na Colours of Ostrava přišlo skoro 44 tisíc lidí, o tři tisíce více než předloni.

Příjem ze vstupného však činí často jen 15 až 20 procent milionových rozpočtů velkých festivalů. Přesné náklady festivaly obvykle nezveřejňují, u těch největších jde o částky v řádu až desítek milionů korun. Rekordmanem je Colours of Ostrava, jehož rozpočet se blíží částce 80 milionů korun.

Ostravská akce, která se letos uskuteční od 14. do 17. července, drží primát i v cenách vstupenek. Za čtyřdenní program zájemci zaplatí až 2 490 korun. Ceny vstupenek na největší festivaly se pohybují kolem 1 500 korun, pořadatelé však většinou nabízejí slevy při nákupu lístků s předstihem.

Také letos pořadatelé avizují jména hlavních hvězd. Patří k nim Nightwish (Metalfest Plzeň), Korn (Aerodrome Praha), Iggy Pop (Metronome Praha), The Offspring a Massive Atack (Rock for People), Avantasia (Masters of Rock Vizovice), Tom Jones (Benátská! Liberec), Ministry (Brutal Assault Josefov), Underworld (Colours of Ostrava) či Perov Strelar (Trutnoff). Hudebníci u nás vesměs už hráli.

Vedle hudby se běžnou zvyklostí na festivalech stal i doprovodný program. K návštěvnickému servisu patří stanová městečka, dětské koutky, velkoplošné projekce, půjčovny kol. Kvalitní zázemí se však promítá do rostoucích rozpočtů festivalů a zároveň zvyšujících se cen vstupenek. Pořadatelé také poukazují na růst cen zahraničních hvězd, za „párek a pivo“ nejezdí ani zavedení domácí interpreti.

Festivaly lákají i na originální prostředí. Třeba Brutal Assault na pevnost Josefov, Okoř na romantickou zříceninu hradu, Colours of Ostrava na industriální kulisy, Trutnoff na undergroundovou atmosféru areálu Na Bojišti nebo Sázavafest na zámeckou zahradu ve Světlé nad Sázavou.

,