Festivalové léto pokračuje o víkendu

Pod hradem Matúše Čáka v Tenčíně budou v pátek a v sobotu hrát švédští Cardigans, britští Kosheen či Hooverphonic z Belgie. Všechny tři kapely budou hlavním tahákem sedmého ročníku největšího slovenského open air festivalu Bažant Pohoda 2003, který se dlouhodobě těší velké návštěvnosti fanoušků i z nedalekého Česka.

Pořadatelé festivalu stejně jako v minulých letech sází vedle slavných zahraničních skupin především na české a slovenské hudebníky. Hostem Pohody bude například Čechomor, Mig 21, Tata Bojs či The Ecstasy of Saint Theresa.

Z domácích interpetů se představí nedávno debutující Veneer, Zóna A nebo Horkýže slíže. Vstupenky na oba dny stojí v předprodeji 850, na místě pak 950 slovenských korun.

Pražané v sobotu přivítají v Praze na Střeleckém ostrově klasika světového blues Johnnyho Wintera. O den později vystoupí v rámci festivalu Summer City Island Praha i sestava Blues Brothers Band.

Tato zábavná rhythmandbluesová parta se uvedla ve filmové hudební komedii Blues Brothers, na kterou navázal snímek Blues Brothers 2000.
 

Vybrané hudební akce pod širým nebem

18. až 19.7. Areál pod Sokolicami, Výstaviště TMM, Trenčín (Slovensko): The Cardigans, Kosheen, Hooverphonic, Čechomor, Mig 21, Tata Bojs, The Ecstasy of Saint Theresa, Veneer, Zóna A, Horkýže slíže.
17. až 20.7. Boskovice, Boskovice (Blansko): Marion, Ridina Ahmed, Dagmar Andrtová, Relaxace, Kormorany, Hm..., Oswald Schneider, Chiki Liki Tu-A, Činna, Znouzecnost.
17. až 20. 7. Horňácké slavnosti Velká nad Veličkou: Cimbálová muzika Petra Galečky z Lipova, Veličanka, další soubory, cimbálové muziky, skupiny a sólisté z Horňácka.
18. a 19.7. Nuclear Storm Fest VIII. Žopy u Holešova: Vader, Behemoth, Hatesphere, Koldborn, Soul Demise, Pleurisy, Pandemia…
18. až 20.7. Řepice, Řepice u Strakonic: Umělá hmota, Traband, Švehlík, OTK, Karel Vepřek a Lyrika Putyka, Atomová mihule nebo Sketa Fotr.
18. a 19.7. Stádlecký most Opařany u Tábora: Mňága a Žďorp, Vypsaná fixa, Sunshine, Peshata, Wohnout, Lety mimo, Polemic, Albion, Zvlášňý škola…
19. a 20. 7, Summer City Island Praha: Johnny Winter, The Blues Brothers Band, Ten Years After, Žlutý pes či November 2nd.
19. 7. IV. Nezávislý festival Branišovice: Eletrick mann, NVÚ, Nypnos, Čertůf punk, Insania, Shaark, Škoda 120, Freedumb, X-core…
19. 7. Šumava Rocks, Santos Sušice: Monkey Business, November 2nd, Ian Sen, Burma Jones, The PPU, J.A.R., Southpaw…
Kvalitní hudbu ve spojení s ojedinělou atmosférou zdejší židovské čtvrti nabídne festival v Boskovicích. Pod širým nebem zde budou koncertovat písničkáři Jan Burian či Michal Prokop  s houslistou Janem Hrubým a kytaristou Lubošem Andrštem. Na programu je také představení divadla Naboso, které uvede hru Václava Havla Žebrácká opera.
 
"Účastníci mají možnost se seznámit s Boskovicemi, s jejich památkami a historií, neboť festival probíhá v celém městě - v amfiteátru letního kina, v synagoze, na hradě, v městském kině, v muzeu a na dalších místech. Cílem akce je záchrana jedinečné památky - židovské čtvrti v Boskovicích," uvádějí organizátoři.

Milovníci lidové muziky, krojů a zvyků si jistě nenechají ujít tradiční Horňácké slavnosti ve Velké nad Veličkou. Zájemci o poněkud "tvrdší" hudbu mohou zamířit do jihočeské Sušice, kde se uskuteční jubilejní desátý ročník Memoriálu Radka Holého Šumava Rocks. Mezi hudební lákadla "sirkařského" města budou o víkendu patřit Monkey Business, J.A.R., Southpaw či legendární formace The Plastic People of the Universe.

Alternativou pro rockery bude festival Stádlecký most, kde budou hrát Lety mimo, Mňága a Ždorp, nejznámější česká kapela v zahraničí táborská Sunshine, Vypsaná fixa či slovenští Polemic. V rámci přehlídky se uskuteční řada divadelních představení a do festivalového areálu již poněkolikáté zavítá i Kinematograf bratří Čadíků.

Švédská kapela The Cardigans.