Hudebníci jedou zahrát krajanům do Banátu, stále jich tam jsou dva tisíce

  • 11
Je to asi nejvzdálenější přehlídka s tak masivní českou účastí, ale dává to smysl. Čtyřdenní festival Banát v rumunské vesnici Eibentál totiž upomíná na to, že v oblasti žije svébytná česká komunita.

Už v úterý podvečer vyrazil z Prahy speciální vlak, který do Banátu doveze téměř třináct set účastníků – hudebníky i návštěvníky.

První koncert se uskuteční už přímo ve vlaku, který je dlouhý půl kilometru. V Banátu se potom představí Emma Smetana, kapely Terne Čhave, Vasilův Rubáš či Zuby nehty a vše doplní filmový festival One World, divadelní soubory a mnoho přednášek a besed, které chystá například spisovatel a poutník Ladislav Zibura nebo lyžař Ondřej Bank. „Loňská výprava byla tak úspěšná, že jsme se začali chystat na vypravení dalšího vlaku s ještě větší kapacitou. Maďarské a rumunské dráhy nám bohužel neschválily dvacet vozů, takže jich opět vyjelo osmnáct,“ říká jeden z organizátorů festivalu Štěpán Slaný.

Festival Banát volně navazuje na tradici kulturně hudebních akcí, které se v minulých letech uskutečnily na území českých vesnic v Rumunsku. V Eibentálu, kde žije největší česká komunita, se koná od roku 2012.

Celkem jsou v šesti obcích na úpatí transylvánských Karpat necelé dva tisíce potomků Čechů, kteří sem kolem roku 1823 odešli z tehdejší rakouské monarchie. Díky naprosté izolovanosti a jazykové a kulturní svébytnosti si krajané udrželi ojedinělou komunitu v těžko dostupné divoké přírodě pár kilometrů nad Dunajem. Tradiční zemědělství zachovalo krajinu neporušenou a návštěvníkům se občas nabízejí výhledy jak z Ladových obrázků.