Zvukovka, sprcha, koncert. Pořád mě to baví, tvrdí Ewa Farna

  11:51
Zpěvačka Ewa Farna slaví deset let na scéně. Oslava se uskuteční v podobě koncertu v pražském Foru Karlín, kam 11. listopadu pozve zvláštní hosty a fanouškům nabídne průřez svou dosavadní tvorbou.
Ewa Farna

Ewa Farna | foto: Archiv Ewy Farne

Pražský koncert bude výjimečný z několika důvodů. Ewa Farna poprvé sama dohlíží na jeho produkci. „Děje se to podle mých představ a musím říct, že touto velkou školou získávám větší pochopení pro pořadatele. Neuvědomovala jsem si, co všechno se musí řešit,“ přiznává třiadvacetiletá zpěvačka.

Na co se tedy ve Foru Karlín můžeme těšit?
Bude to velká audiovizuální show s tanečníky, které jinak na koncertech nemíváme. Z hostů můžu prozradit Majka Spirita, Kláru Vytiskovou a Patricii. Trochu nostalgicky zazní písničky, které už normálně na koncertech nehrajeme, a naopak i dvě nové skladby, které jsme ještě nevydali. Dojde i na covery IWill Always Love You od Whitney Houston a Skyfall od Adele, které pro mě v kariéře byly zásadní.

Budete tedy vybírat „zapadlé“ songy, které máte ráda, ale nestaly se z nich hity?
Dá se to tak říct. Samozřejmě singly zazní, ale šáhneme i po řadových písničkách z desek, které jsme třeba už osm let nehráli. Jsem si jistá, že program bude pestrý jak pro skalní fanoušky, tak pro lidi, kteří znají jen pár písniček z rádia.

Vzpomínám si, že když jsem viděl váš první klip Měls mě vůbec rád, neuměl jsem si představit, že o vás za deset let ještě uslyšíme. Jak jste to tehdy vnímala vy?
Mně bylo líto, že to takhle lidi vnímali, protože jsem byla dvanáctiletá holka, která dospělý negativní svět neznala, o showbyznysu nemluvě, a najednou jsem se jako dítě setkala s nenávistí. Myslím, že je běžné, že se k novým věcem přistupuje řekněme opatrně, právě proto za svůj největší úspěch považuju fakt, že ten příběh s hudbou trvá již deset let.

A vy osobně jste čekala, že se po deseti letech budete stále živit hudbou?
Já jsem si to v těch dvanácti vlastně vůbec neuvědomovala. Bavilo mě to. Rodiče se ptali, jestli fakt chci zpívat, že se to pojí se zodpovědností, já pořád říkala, že mě to prostě baví. A dodneška nepřestalo. Kdybych teď skončila, tak soudím, že deset let v jakékoli branži, to už není zanedbatelné. U nás je spousta muzikantů, kteří ke hraní musí chodit i do práce. Já svou hudbou živím sebe, kapelu a ještě pár lidí kolem. To je pro mě velká pocta, motivace, radost a známka toho, že to, co a jak to dělám, má smysl.

Jste ve věku, kdy mnozí teprve s profesionální hudební dráhou začínají. Je to zvláštní pocit?
Necítím se jako začátečník, zároveň však vím, že se taky chci dál učit, protože spoustu věcí ještě neumím. Nechci, aby to znělo namyšleně, ale díky tomu, že deset let v Česku i v Polsku intenzivně pracuju, se ve třiadvaceti necítím blbě, když mám usednout v porotě nějaké soutěže. Jasně že nemám zkušenosti jako Paľo Habera nebo Ondra Soukup, ale zase nám možná šanci těm mlaďounkým lidem víc porozumět. Vždyť jsem pořád ještě mládě. Oni spojují chuť zpívat se školou, prožívají normální náctileté problémy, a najednou jsou každou sobotu v prime timu v televizi. V tomhle se do nich dokážu docela vcítit.

Jak a v čem byste se chtěla rozvíjet?
Jelikož bych se zpívání chtěla celý život věnovat a rozvíjet se v něm, nesmím usnout na vavřínech. Pořád mám touhu zkoušet něco nového. Třeba bych chtěla spolupracovat s lidmi, u nichž by spojení se stereotypbě vnímanou Farnou nikdo nečekal.

Například?
Tak jasně, že bych se neurazila, kdyby mi zavolala Beyoncé, že má v pátek čas. (sních) Ale baví mě Lenny nebo Celeste Buckingham. I když spojení dvou zpěvaček taky není úplně netypické. Spíš jsem myslela na to, že bych přizvala někoho, kdo za mnou na pódiu bude živě dělat vizuální show, mám na mysli i spolupráci se zajímavými návrháři a netypickými hudebními hosty. A každý v tom svém oboru bude nejlepší. Třeba ho nikdo z mého publika nebude znát, ale ve svojí branži bude uznávaný. Takové projekty by mě bavily.

Čili jste vyjmenovala dvě zpěvačky, které lze označit za vaše přímé konkurentky.
Já to naopak vnímám tak, jak jsem to dala najevo v posledním klipu Na ostří nože, kde se objevila spousta kolegů z branže. Myslím, že pojem konkurence je v hudbě trochu směšný, vždyť je to věc vkusu, nejde říct, kdo je bezkonkurenčně nejlepší. Proto jsem se tento mýtus snažila v klipu trochu odbourat.

V létě se Ewa Farna fotila pro OnaDnes.cz:

6. listopadu 2016

Umím si představit, že když někdo nastoupí do showbyznysu v pětadvaceti, může na něj v pětatřiceti padnout nějaká únava. To vás nepotkalo?
Já to zpívání fakt miluju. Nedovedu si představit, že bych nezpívala. Časem, až budu mít tři děti, rodinu a domeček, tak si možná řeknu, že by mě bavilo odjet jen jedno kompaktní turné místo koncertování každý týden. Ale teď jsem ve fázi, kdy mě to prostě baví, chci to dělat. K tomu našemu životu patří často i fyzické vyčerpání. Tuhle jsme třeba o víkendu jeli do Polska. V sobotu jsme hráli ve Varšavě, v neděli v Gdyni, což je úplně u moře. Takže se vyjíždí v pět hodin ráno, ve Varšavě zvukovka, sprcha, koncert a přes noc nebo v lepším případě brzy ráno přejezd do Gdyně. Návrat do Prahy hned po koncertě, druhá dodávka vyjíždí druhý den v sedm ráno. Jasně, že se občas únava dostaví. Ale zatím mě to motivuje k tomu, abych se naučila říkat ne. A to myslím, vůbec není špatná vlastnost.

V létě se řešil váš odchod od manažera Leška Wronky. Skutečně v dobrém, jak jste oba ujišťovali?
Vypršela smlouva a prostě jsme se rozhodli, že ji neprodloužíme. Za těch deset let jsme si dali, co jsme si dát měli. Lešek je vizionář, určitě bude mít mnoho dalších plánů a projektů. A já jsem si potřebovala některé věci vyzkoušet na vlastní kůži, posunout se po oněch deseti letech dopředu, třeba i do role producenta. Budu dělat chyby, učit se z nich, ale chci si to sama odžít.

  • Nejčtenější

Buranství, říká o přerušení Kaščejevy na Českých lvech režisér Chlupáček

12. března 2024

Rozstřel Loni společně uvedli do kin film Úsvit, letos na televizní obrazovky vyslali minisérii To se...

Proč nedají Oscary těm, co si je zaslouží? divil se Trump a pobavil ceremoniál

11. března 2024  6:53

Přestřelka mezi moderátorem Jimmym Kimmelem a Donaldem Trumpem okořenila samotný závěr letošního...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

RECENZE: Gabriela Soukalová ve sprše i v moři. Dokument jí zadal pózy

18. března 2024

Premium Pod názvem Gabriela Soukalová: Pravda se pořád vyplatí vešel do kin dokument, v němž se zpovídá...

České filmaře zatkli při natáčení ve Vatikánu. Teď se chtějí vrátit zpět

16. března 2024

Premium Štáb snímku Ďáblova sbírka skončil po natáčení na Svatopetrském náměstí na policii, která zabavila...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Metoda Markovič: Scény z výslechů byly hodně intimní, říká představitel Hojera

13. března 2024

Rozstřel Herec Petr Uhlík, tvář dvou výrazných televizních projektů letošního roku: minisérií Metoda...

VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...

Vedle ořezaného stromu vyrostla nová Banksyho malba, má ekologický apel

18. března 2024  19:49

Nová nástěnná malba v londýnské čtvrti Finsbury Park přilákala davy lidí. A to i přesto, že se k...

RECENZE: Album Visions od Norah Jones je ospalá jazzová „pohodička“

18. března 2024  17:20

Vůbec nejnešťastnější hodnocení, které se může dostat jakémukoliv uměleckému dílu je, prohlásíme-li...

RECENZE: Bez nápadu. Justin Timberlake vydal až odpudivě prázdnou desku

18. března 2024

Premium O aktuálním albu Everything I Thought It Was hovořil zpěvák a herec Justin Timberlake ještě před...

OBRAZEM: Hudba v extravagantních kostýmech. Róisín Murphy nadchla Forum Karlín

18. března 2024  11:01

Irská zpěvačka Róisín Murphy koncertovala v neděli 17. března v pražském Foru Karlín. Během...

Rozdáváme hygienické pomůcky ZDARMA!
Rozdáváme hygienické pomůcky ZDARMA!

Hledáte udržitelnou a kvalitní hygienickou péči pro sebe i vaše miminko? Už dál nemusíte. Zapojte se do testování a vyzkoušejte produkty ECO by...

Nutný výchovný pohlavek, souhlasí Bouček i Havlová s přerušením projevu na Lvu

Moderátor Libor Bouček ostře zareagoval na kauzu ohledně délky proslovu režisérky Darji Kaščejevové na předávání cen...

Švábi, vši a nevychované děti. Výměna manželek skončila už po pěti dnech

Nová Výměna manželek trvala jen pět dní, přesto přinesla spoustu vyhrocených situací. Martina ze Znojma se pokoušela...

Vyzkoušeli jsme podvod z Aliexpressu. Může vás přijít draho, i po letech

Nakoupili jsme na Aliexpressu a pěkně se spálili. Jednu USB paměť, dvě externí SSD a jeden externí HDD. Ve třech...

Chtěli, abych se vyspala s Baldwinem kvůli jeho výkonu, říká Sharon Stone

Herečka Sharon Stone (66) jmenovala producenta, který jí řekl, aby se vyspala s hercem Williamem Baldwinem (61). Měla...

Byla to láska na první pohled, říká hvězda Gilmorek o manželství s modelkou

Milo Ventimiglia (46), představitel Jesse ze seriálu Gilmorova děvčata nebo Jacka Pearsona ze seriálu Tohle jsme my, je...